Κ. Βαξεβάνης: Βασικός μάρτυρας στις ΗΠΑ για Novartis ο Ν. Μανιαδάκης – Να διωχθούν για ψευδορκία Τσατάνη και Ράικου για όσα κατέθεσαν σε βάρος μου

«Βόμβες» με το «καλημέρα» επιφύλαξε στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο εκδότης του Documento και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος ζήτησε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να διαβιβαστούν σε Εισαγγελέα όλα όσα θα καταθέσει στο Δικαστήριο για την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη προκειμένου να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ψευδορκίας για όσα κατέθεσαν σε βάρος του.

Ο Κώστας Βαξεβάνης ξεκίνησε την κατάθεσή του αναφερόμενος στην εισαγγελέα Ράικου και όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2017, με τη δημοσίευση από το Documento της συγκλονιστικής αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με τα ξεχασμένα έγγραφα της εισαγγελίας Διαφθοράς στη δικογραφία για τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο και την παραίτηση της Ράικου προτού καν κυκλοφορήσει στα περίπτερα η εφημερίδα.

Όπως ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης επικαλούμενος την αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα, από την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν της είχαν παραδοθεί στοιχεία και ειδικότερα σκληροί δίσκοι σχετικά με την υπόθεση του εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου.

Συγκεκριμένα όπως κατέθεσε ο Βαξεβάνης, «πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι μια σειρά από κατασχεθέντα στοιχεία και ειδικότερα σκληροί δίσκοι δεν είχαν παραδοθεί στην ανάκριση» με αποτέλεσμα η κα Ζαμανίκα να κάνει «δύο ενημερώσεις προς τους προϊσταμένους της» στις οποίες ανέφερε πως «η απόκρυψη αυτών των στοιχείων ήταν σημαντικά» και πως η μη παράδοση τους δημιουργούσε προβλήματα στην ανάκριση.

Στη συνέχεια ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχε ο Λιακουνάκος σχετικά με την εξέταση κρίσιμου μάρτυρα στη Γαλλία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται να εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

«Μια προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν παραδίδει στοιχεία στην ανακρίτρια για να ολοκληρώσει την ανάκριση ενώ στην ίδια υπόθεση υπάρχει μια μεθόδευση που βγαίνει από το σύνηθες πλαίσιο».

«Να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα όσα καταθέσω»

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου ρώτησε τον Κ. Βαξεβάνη για το που βρήκε τις αναφορές που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento με τον Κ. Βαξεβάνη να επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο, υπενθυμίζοντας πως στη δημοσιογραφική του πορεία μια φορά αναγκάστηκε να το «σπάσει» κατονομάζοντας τον Νίκο Μανιαδακη ως μία από τις πηγές του στο σκάνδαλο Novartis, όταν τον μήνυσε ο Μανιαδάκης. Ωστόσο σημείωσε πως δεν ήταν ο Παπαγγελόπουλος αυτός που του διοχέτευσε την αναφορά Ζαμανίκα.

Στο σημείο αυτό Βαξεβάνης, ζήτησε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα όλα όσα θα καταθέσει σχετικά με την Ράικου και την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη προκειμένου να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ψευδορκίας για όσα κατέθεσαν σε βάρος του.

«Ότι καταθέτω και αφορούν την κυρία Ράικου και κυρία Τσατάνη θέλω κατ άρθρο 38 να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν για ψευδορκία» τόνισε ο Κ. Βαξεβανης και συμπλήρωσε πως «έχει ταλαιπωρηθεί τρία χρόνια με μια δολοφονία χαρακτήρα».

«Οι κυρίες αυτές έχουν δεχτεί και οι δύο δημοσιογραφική κριτική. Έχω αποκαλύψει και για τις δύο σκανδαλώδη πράγματα. Πως ξέρουν ότι τις αναφορές ότι τις έδωσε ο Παπαγγελόπουλος; Εγώ θα μπορούσα να πω ότι μου τις έδωσε αυτός που βγάζει φωτοτυπίες» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνέχισε την κατάθεσή του λέγοντας ως δεν ήταν αυτός που «κατηγόρησε την κυρία Ράικου αλλά μια συναδελφός της».

Πρόεδρος: Μήπως νομίσατε ότι η κα Ράικου δεν προχωρά καλά με τη Novartis

Βαξεβάνης: Δεν μπορούσα να το ξέρω

Η κα Ράικου είχε οικογενειακή εμπλοκή με το σκάνδαλο Novartis

Στη συνέχεια ο κ. Βαξεβάνης υποστήριξε πως «η κα Ράικου είχε οικογενειακή εμπλοκή με το σκάνδαλο Novartis» εξηγώντας ότι βρέθηκαν εμβάσματα στον σύζυγό της από το πρόγραμμα Exactly της Novartis.

«Η κα Ράικου ήταν εμπλεκόμενη σε πράξεις που κατά την άποψη μου θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενη» και να «εξαιρεθεί από την υπόθεση»

«H οικογένεια Ράικου είχε σχέση με το φάρμακο» υπογράμμισε ακόμη.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν γνωρίζει για σχέσεις Παπαγελόπουλου – Ράικου:

Πρόεδρος: Γνωρίζετε για αυτή την επικοινωνία Παπαγγελόπουλου – Ράικου;

Βαξεβάνης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε παραδεχτεί ότι είχε διάφορες σχέσεις με την κυρία Ράικου . Στο πλαίσιο αυτό ίσως ήταν και αυτή η συνομιλία.

Όπως ανέφερε ακόμη ο Κ. Βαξεβάνης «η κα Ράικου βρήκε την ευκαιρία έχοντας πρόσφορο πολιτικό περιβάλλον για να κατηγορήσει και να εκδικηθεί τον υποφαινόμενο επειδή αποκάλυψε ότι αποκάλυψε».

Ερωτηθείς επίσης από την πρόεδρο του Δικαστηρίου εάν γνωρίζει τον Παπαγγελόπουλο ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε πως τον γνωρίζει.

«Όταν ήταν εισαγγελέας Πρωτοδικών του έχω κάνει δημοσιεύματα του Παπαγγελόπουλου όπως επίσης και στην ΕΥΠ όταν ήταν που θεωρώ ότι έδρασε με αδιαφανώς τρόπο» σημείωσε.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την κατάθεση Βαξεβάνη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Ο Μανιαδάκης ήταν βασικός μάρτυρας στις ΗΠΑ για Novartis

Κάποια στιγμή ο Κώστας Βαξεβάνης ρωτήθηκε από το δικηγόρο Ιπποκράτη Μυλωνά, ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της εισαγγελέως Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis και τον Νίκο Μανιαδάκη. Πρόκειται για το διαχρονικό σύμβουλο υπουργών Υγείας επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα για Novartis και το πρόσωπο πάνω στο οποίο η ΝΔ έχτισε το αφήγημα της σκευωρίας ασκώντας διώξεις στον Κ. Βαξεβάνη και άλλα πρόσωπα για να απαλλαγούν στη συνέχεια πανηγυρικά με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Όπως είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου,Κ. Αλεβιζοπούλου μία από τις πηγές του στο σκάνδαλο Novartis ήταν και ο Νίκος Μανιαδακης.

Σήμερα στο Δικαστήριο ο Κ. Βαξεβάνης αποκάλυψε πως «ο Μανιαδάκης ήταν ο βασικός μάρτυρας στην Αμερικη για το σκάνδαλο Novartis και από ότι λένε θα πάρει και το μεγαλύτερο ποσό» ως αποζημίωση επειδή συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε ακόμη πως «ο Μανιαδακης πήγε στην Αμερική και έδωσε πληροφορίες για πολιτικά πρόσωπα» ενώ υπενθύμισε όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο Μανιαδάκης ότι εκβιαζόταν από το Γιάννη Στουρνάρα να μην μιλήσει.

«Οι Αμερικανοί τον έλεγαν killer ότι δεν έχει κανένα φραγμό να τα πει όλα για το σκάνδαλο Novartis» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί