Βρε μπας και στην Ελλάδα του Μητσοτάκη υπάρχουν διαφθορά και εγκληματικές οργανώσεις;

Του Γιώργου Δημητρίου

Υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις στην Ελλάδα; Δείτε (European Union, https:home affairs.ec.europa.eu Corruption and Organized Crime -European Commission) Αναφέρει:  

<< Στις σύγχρονες εποχές, άνω από το 80% των εγκληματικών οργανώσεων δραστηριοποιούνται σε νόμιμες μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικές δομές, με αδυναμία στις κρατικές συμβάσεις, άδειες και ολιγοπώλια..>> 

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS 05/3/2016 

Organized Crime, Corruption and Money Laundering, μεταφράζω επί λέξει: 

“Οι εγκληματικές οργανώσεις, πολλές ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ασκούν  διεφθαρμένη επιρροή στην κυβέρνηση, στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Διεφθαρμένοι  κυβερνήτες και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες τρέφονται ο ένας από τον άλλο”. 

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 

Στη σημερινή εποχή κυριαρχούν τρεις κατηγορίες εγκληματικών οργανώσεων. Οι  επιχειρηματικές, οι ποδοσφαιρικές και οι πολιτικές εγκληματικές οργανώσεις που ενδημούν  μέσα σε κόμματα.  Δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αυτά τα τρία είδη εγκληματικών  οργανώσεων; Δεν γνωρίζω… 

Ο πόλεμος της πολιτικής ΄΄εγκληματικής οργάνωσης΄΄ Μητσοτάκη με τον κ.Μαρινάκη, είναι  ανεξήγητος γιατί ο εφοπλιστής είναι ο μόνος από τον συνασπισμό των ΜΜΕ και των  θυγατρικών τους που δεν πήρε κάτι σημαντικό από το δημόσιο πλιάτσικο, επιδοτήσεων, κρατικών αδειών και συμβάσεων κλπ 

Γιατί η ΕΛΑΣ, αυτή τη χρονική στιγμή, να κάνει για πρώτη φορά τη δουλειά της εναντίον της φερόμενης ποδοσφαιρικής συμμορίας; Υποθέσεις πολύ γνωστές εδώ και χρόνια στο χώρο  του ποδοσφαίρου όπως οι ίδιοι ηγέτες του συνασπισμού των ΜΜΕ, των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και  των κρατικοδίαιτων θυγατρικών τους δημόσια αλληλοκαταγγέλονται για διαιτητικές  παράγκες και ποδοσφαιρικές εγκληματικές οργανώσεις.. 

Εχει σχέση ο χρόνος που η ΕΛΑΣ ΄΄ξυπνά΄΄μετά τη βούληση της πολιτικής ΄΄εγκληματικής  οργάνωσης΄΄ και την αποπομπή των Μπρατάκου-Παπασταύρου; Έχουν σχέση η  <<ανακωχή>> που ευχόταν τα φερόμενα sms της κυρίας Grabowski;; 

Ο Χέρ Μητσοτάκης παίζει το τελευταίο του χαρτί όπως και ο Βαγγέλας αν υποκύψει στην  πολιτική ΄΄εγκληματική οργάνωση΄΄. Η θεωρία παιγνίων θεωρεί ότι το σύστημα-παίγνιο δεν  θα ξαναβρεί ισορροπία.. 

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΑ 

Σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα σε πολλές αναπτυσσόμενες δυτικές χώρες υπάρχει και δραστηριοποιείται σε δημόσιες συμβάσεις, κρατικές άδειες κλπ και ο,τιδήποτε αφορά στον δημόσιο πλούτο. (Gambetta and Reuter 1995, Acemoglou et al. 2013, Pinotti 2015) 

Στόχος των εγκληματικών οργανώσεων είναι να αποκτήσουν νέα ιδιοκτησιακά δικαιώματα  πάνω στη δημόσια περιουσία πχ Ενέργεια, κρατικές άδειες, συμβάσεις κλπ..( Shkeifer and Vishny 1993 ) 

Οι εγκληματικές οργανώσεις βασίζονται στη διάχυτη κομματική συνενοχή, δηλαδή στη  στενή σχέση μεταξύ των τριών κατηγοριών των εγκληματικών οργανώσεων. (Alesina et al.  2018 )

Στις χώρες υψηλής διαφθοράς οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν ενσωματωθεί στην  καθημερινή ζωή και στις πολιτικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. ( Allum and Siebert 2003 ;  Le Moglie and Sorenti 2020) 

Oι πολιτικές εγκληματικές οργανώσεις ελέγχου αποτελούνται από την κυβέρνηση και τίς  ελεγχόμενες περιφέρειες. ( Fenisia and Saggio 2020 ) 

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 

Μελέτες εκτιμούν ότι το 20% περίπου του επενδυτικού μεριδίου των συνολικών  επενδύσεων που διατίθεται για την ανάπτυξη το απορροφά η διαπλοκή των εγκληματικών  οργανώσεων. To 35% περίπου των επενδύσεων στις ιδιωτικοποιήσεις ΄΄χάνεται΄΄σε  γνωστούς – αγνώστους. 

Η κυβέρνηση και εγκληματικές οργανώσεις εισπράττουν παράνομους φόρους και στημένα  κέρδη αντιστοίχως. (Coviello and Mariello 2014 ; Touli 2019 ; Decapolis et al. 2020) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 

Ας αναλογιστούμε όλοι μας πόσο υπεύθυνοι μπορεί να είμαστε για ότι παθαίνουμε και την  ταπείνωση που προκαλούμε επί δεκαετίες στην πατρίδα. Ολοι μας, και εγω φυσικά, δεν  γνωρίζαμε πριν την πτώχευση και κάναμε λάθη. Δεν μάθαμε όμως … 

Όταν οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης των  κλεμμένων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων πάνω στα δημόσια αγαθά και στα κρατικά ταμεία  πρέπει ένα υποτιθέμενο ακηδεμόνευτο κόμμα να διαφοροποιείται. 

Επιβάλλεται να εκφράζει την ισχυρή βούληση να αλλάζει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο  της΄΄νομιμοποιημένης κλοπής΄΄. Να μην το καταγγέλλει λεκτικά αλλά να το υιοθετεί στην  πράξη γιατί αυτό όντως είναι λαϊκισμός και κοροϊδία. 

Οφείλει να προτείνει συγκεκριμένες δυτικές εφαρμοσμένες λύσεις για να μη γεμίζει  ανασφάλεια τους πολίτες και την Ε.Ε… Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αποτελεί λύση ο  κρατισμός .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί