Ουκρανία: Πληροφορίες για 8 νεκρούς από βομβαρδισμούς

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Επιλεγμένα χτυπήματα από αέρος σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος σημεία αλλά και στα αεροδρόμια καταφέρουν οι Ρώσοι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, με την εισβολή να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις τανκς από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία. Πριν από λίγο έγινε αναφορά για έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk στα δυτικά του Κιέβου.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου. Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Αναφορές υπάρχουν για μεγάλες εκρήξεις και στην πόλη Μικολάιβ, πόλη που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στις όχθες του ποταμού Ίνγκουλ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, έχουν καταστρέψει  τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσαν «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας”, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή της Ουκρανίας επιτέθηκαν  και από τη Λευκορωσία, ενώ επίθεση αναφέρει ότι εξαπολύθηκε επίσης από την  Κριμαία. Την ίδια ώρα οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει τις αναφορές για εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία. Όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για Ρώσους ή Λευκορώσους στρατιώτες.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς,  η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση ενώ διέψευσε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του «να μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με διάγγελμά του διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 ώρα Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί