Σε κατάσταση πολέμου η Ουκρανία – Δεκάδες νεκροί, αναμέσά τους ένα αγόρι – Συγκλονιστικές εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το πρωί στην Οδησσό, την Μαριούπολη και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση όπως  μεταδίδουν δημοσιογράφοι. Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν οι πρώτες σειρήνες πολέμου στην πόλη του Κιέβου ενώ οι πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και κατευθύνονται προς τα καταφύγια.

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος φέρεται να συνετρίβη στην περιοχή του Κιέβου

Στην περιοχή του Κιέβου φαίνεται να συνετρίβη ουκρανικό αεροσκάφος.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, η συντριβή του είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην περιοχή του Κιέβου

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο στόχαστρο της ρωσικών δυνάμεων είναι η έδρα της κυβέρνησης.

Πολεμικά μέτωπα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς η ρωσική επιχείρηση είναι πολύπλευρη. Εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι Ουκρανοί πολίτες.

Παράλληλα, τανκς εισέρχονται στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας.

Πάνω από 50 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, λέει  το Κίεβο


Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές». «Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες». Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε εξάλλου και ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του. το μεσημέρι.

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Τραγική είναι η ενημέρωση από το Χάρκοβο όπου ένα αγόρι σκοτώθηκε βρήκε τραγικό θάνατο από βομβαρδισμό στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το άτυχο παιδί σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Συγκλονιστικές εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές

Ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο έρχονται στην δημοσιότητα όσο περνάνε οι ώρες από τις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί στην ανατολική Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τα ξημερώματα.

Οι εικόνες δείχνουν καταστραμμένα κτίρια, πολίτες τραυματισμένους αλλά και πολίτες που αγωνιούν για τη ζωή τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους και ένα μικρό αγόρι και εννέα έχουν τραυματιστεί όπως δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε νέο διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντονμπάς. Επικαλούμενος την «απειλή» από το σύγχρονο κράτος της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει στις αυτονομιστικές περιοχές «για να προστατεύσει τους πολίτες».

Ο ρώσος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών είναι αναπόφευκτες ενώ κάλεσε τους ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα, γιατί «οι παππούδες σας δεν πολέμησαν για να μπορείτε να βοηθήσετε νεο-ναζί». Ο Πούτιν φαίνεται να επιμένει στο αφήγημα ότι οι πληθυσμοί στην ανατολική Ουκρανία δέχονται καταπίεση και απειλείται η ασφάλειά τους από νεο-ναζί ομάδες, καθώς προειδοποίησε ότι θα «αποστρατιωτικοποιήσει και θα απο-ναζιστοποιήσει» την Ουκρανία.

Εκρήξεις σε όλη την Ουκρανία

Όπως μεταδίδουν τα μέσα επικαλούμενα αξιωματούχους ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές ουκρανικές πόλεις και αποβίβασαν στρατεύματα. Από τα ξημερώματα ακούγονται εκρήξεις σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, ακόμα και στο Κίεβο. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην πόλη Χάρκοβο, στα βορειο-ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. εκρήξεις κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπως επίσης και στις πόλεις Κράματορσκ, Οδησσός και Μαριούπολη. Αναφορές στο Ifax κάνουν επίσης λόγο για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο του Μπορισπίλ του Κιέβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμύτρο Κουλέμπα, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια «πλήρους κλίμακας» εισβολή στην Ουκρανία, ενώ «φιλειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κλείσει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του το πρωί της Πέμπτης, λέει ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες με εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και είπε στους Ουκρανούς να μείνουν σπίτι και να παραμείνουν ήρεμοι: «Ο στρατός λειτουργεί. Θα είμαι μαζί σας όλη την ώρα. Μείνετε δυνατοί. Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε η Ουκρανία. Δόξα στην Ουκρανία»

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα εισαγάγει στρατιωτικό νόμο σε όλα τα εδάφη του κράτους, αναφέρει το Reuters.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο για να επιβάλει νέες κυρώσεις.

Καταδικάζουν Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Η πολεμική επιχείρηση που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος βάζει σε κίνηση και τη διεθνή διπλωματία με ηγέτες κρατών και οργανισμών να καταδικάζουν την επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερν Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν: Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες πράξεις της η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υποβαθμίζει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ζητάμε από την Ρωσία να τερματίσει άμεσα τις εχθρότητες, να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: Καταδικάζω την επίθεση στην Ουκρανία που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει αηδιασμένος από τα τρομακτικά γεγονότα στην Ουκρανία.

«Προσευχόμαστε για τον ουκρανικό λαό»

Η πρώτη γραπτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου αναφέρει ότι «όλες οι προσευχές του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος υποφέρει από απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων».

Λίγη ώρα αργότερα έκανε το ακόλουθο tweet:

Πόλεμος προπαγάνδας

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν καταρρίψει 5 ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο στην Ανατολική Ουκρανία. 

Η Μόσχα διαψεύδει τις πληροφορίες και από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει την ουκρανική αεράμυνα και τις αεροπορικές βάσεις.

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία σε 5 περιφέρειες, αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Συνόρων: στο Λουγκάνσκ, Σάμι, Χάρκοβο, Ζιτομιρ και Τσερνίχιβ.

Έχουν επίσης σημειωθεί επιθέσεις από την Κριμαία στο νότο. 

Πληροφορίες και βίντεο για εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και από την Οδησσό και από την Κριμαία

Reuters: Μεγάλη δύναμη προς την Μαριούπολη

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι ένα μεγάλο κονβόι με οχήματα, τανκ και στρατιώτες κατευθύνεται προς την μεγάλη πόλη της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία φέρεται να είναι βασικός στόχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Την ίδια ώρα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις επικρατεί αυτή τη στιγμή ηρεμία και δεν ακούγονται σειρήνες ή βομβαρδισμοί.

Οι φιλορώσοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να καταλαμβάνουν χωριά και πόλεις σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραδίδονται χωρίς μάχη.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 11:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφειο Τύπου του πρωθυπουργού.

Επιστρέφει εκτάκτως στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ακυρώνει τις επαφές του στην Αφρική.

Αγορές και τιμές ενέργειας «χορεύουν» στο ρυθμό του Πούτιν

Ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά το διάγγελμα Πούτιν για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια. Η τιμή του Μπρεντ ανέβηκε στα 100,04 και μετά στα 103 δολάρια με την ανακοίνωση της απόφασης της Ρωσίας να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία 

Τα χρηματιστήρια στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη ανέστειλαν με την έναρξη των συναλλαγών τη λειτουργία τους λόγω πτώσης στο όριο των τιμών των μετοχών και του νομίσματος. Παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας “για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση” μετά την μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος. Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε πάλι μετά από λίγη ώρα, με πτώση 14%

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτρέπει την εισαγωγή σιτηρών από ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Σφραγίζει» τη θάλασσα του Αζόφ η Μόσχα

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές της βιομηχανίας σιτηρών.

Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία καταφέροντας πλήγματα σε μεγάλες πόλεις. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.

Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

«Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η κρατική υπηρεσία θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.


Ρωσώφωνοι: Η επιχείρηση στο Ντονέτσκ ολοκληρώνεται

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν εκπρόσωποι των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η επιχείρηση σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Ισχυρίζονται ότι τα εδάφη που είχε μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχό του ουκρανικού στρατού σύντομα θα περάσουν στην κατοχή τους, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου καταθέτουν όπλα και αποχωρούν.

Τέσσερις χώρες ζητούν ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ

Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών. 

Η κυβέρνηση της Εσθονίας σημειώνει ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Βαρσοβία, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Κίεβο ζητά από την Άγκυρα να κλείσει Βόσπορο και Δαρδανέλια

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ε.Ε.

Έκτακτες συσκέψεις και στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

«Ο Λουκασένκο συγκάλεσε ταχέως σύνοδο με τους στρατιωτικούς. Η συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας αρχίζει περίπου σε μια ώρα», γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος, αναφέρεται στον λογαριασμό στο Telegram “Pool Pervogo”.

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που από το πρωί διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας», υπογραμμίζει το κόμμα σε σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις.  

«Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Παράλληλα, πρέπει κάθε μέριμνα να ληφθεί για στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία».

Φωτιά σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών μετά από πλήγμα

Φωτιά σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών μετά από πλήγμα, στην περιοχή της Βινίτσια στο νότο, μεταξύ του Κιέβου και των συνόρων με τη Μολδαβία.

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Μολδαβία αναμένεται να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δεν είναι πόλεμος είναι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ δίνει… διευκρινίσεις για τις δραματικές εξελίξεις σημειώνοντας ότι «μην αποκαλείτε αυτό πόλεμο. Είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει σε ερωτήσεις από τον Ουκρανό συνάδελφό του σχετικά με την εισβολή υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ήδη ότι θα προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις εξελίξεις».

Στοπ στην εισβολή ζητά το ΜέΡΑ25

«ΣΤΟΠ στην εισβολή του Πούτιν. ΣΤΟΠ σε κάθε ΝΑΤΟϊκό σχέδιο εμπλοκής σε αδιέξοδη πολεμική κλιμάκωση. ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ μέσα από την διπλωματία των λαών, όχι των πολεμοχαρών ολιγαρχών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Η 24η Φεβρουαρίου, δυστυχώς, θα μείνει στην ιστορία ως μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια Πούτιν-ΝΑΤΟ, τελικά, γέννησαν πόλεμο. Σήμερα, προέχει να σταματήσει η εισβολή, να επιστρέψουν τα Ρωσικά στρατεύματα στη βάση τους και να ξεκινήσει μια νηφάλια ειρηνευτική διαδικασία. Προέχει ακόμα να παλέψουμε ώστε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε μια αδιέξοδη, επικίνδυνη σύρραξη στην περιοχή μας», σημειώνει, τονίζοντας πως «η άμεση κατάπαυση του πυρός και η Διαρκής Ειρήνη είναι το ζητούμενο».

«Είναι όμως δεδομένο ότι, με αυτές τις ηγεσίες στη Μόσχα, στην Ουάσιγκτον και στην ΕΕ οι οποίες είτε πυροδότησαν είτε ανέχθηκαν τις εντάσεις που μας οδήγησαν εδώ, μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία είναι αδύνατη», προσθέτει και καταλήγει: «Για αυτό, το DiEM25, το ΜέΡΑ25 και η Προοδευτική Διεθνής καλούμε τα λαϊκά προοδευτικά κινήματα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο να ενεργοποιηθούν ώστε να αφοπλίσουν το διεθνές στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και να το αντικαταστήσουν με την διπλωματία των λαών που μόνο στόχο μπορεί να έχει την μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία».

Οι αγορές άνοιξαν με σημαντική πτώση

  • Ο δείκτης  FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 2.5%
  • Ο CAC 40 στο Παρίσι – 4%
  • Ο Dax στη Φρανκφούρτη – 4%.
  • Τα χρηματιστήρια στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη ανέστειλαν με την έναρξη των συναλλαγών τη λειτουργία τους λόγω πτώσης στο όριο των τιμών των μετοχών και του νομίσματος. Παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας “για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση” μετά την μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος. Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε πάλι μετά από λίγη ώρα, με πτώση 14%
  • Είχαν προηγηθεί απώλειες στις αγορές της Ασίας με πτώση 3% στο Χονγκ Κονγκ, 2,6% στη Νότια Κορέα και 2% στην Ιαπωνία. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%.

Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου.

Μπούντεσταγκ: Αδιανόητα νέα συμβόλαια για φυσικό αέριο με τη Μόσχα

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Αυτό απέτυχε. Πρέπει, τελικά, να εργαστούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σχεδιάζαμε προκειμένου να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από ένα απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Ροτ στον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, καταδικάζοντας την «επιπόλαιη και απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία». Η ΕΕ και οι διεθνείς σύμμαχοί μας «πρέπει να επιβάλουν ευρείες κυρώσεις σε βάρος του ολιγαρχικού συστήματος του Πούτιν, το οποίο απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα προνόμια της Δύσης. Αυτό το σύστημα πρέπει να στεγνώσει πλήρως οικονομικά. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Ροτ.

Εν τω μεταξύ η Gazprom σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρέχει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσα από όλη την ουκρανική επικράτεια σύμφωνα με τις συμφωνίες εμ την Ε.Ε..

Στην… τύχη τους εγκαταλελειμμένοι οι Έλληνες στην εμπόλεμη Ουκρανία

Στην… τύχη τους είναι εγκαταλελειμμένοι οι Έλληνες στην εμπόλεμη Ουκρανία τη στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν εκκωφαντικά, βομβαρδισμοί καταγράφονται στα ανατολικά και υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις ακόμα και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Ενόσω η ρωσική εισβολή είναι σε εξέλιξη, Έλληνες πολίτες -μόνιμοι κάτοικοι και μη- παραμένουν επί ουκρανικού εδάφους, εμφανώς θορυβημένοι από το πολεμικό κλίμα που επικρατεί, απευθύνονται στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο η οποία, όπως καταγγέλλουν στο documentonews.gr, τους απαντά με… κάτι που παραπέμπει περισσότερο σε «χρησμό», παρά σε επίσημη οδηγία μπροστά στον φόβο ακόμα και μίας γενικευμένης σύρραξης στη χώρα.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο», τονίζει στο documentonews.gr, Έλληνας που βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στην περιοχή του Κιέβου. Όπως υπογραμμίζει, απευθύνθηκε στην ελληνική πρεσβεία αναζητώντας πληροφορίες για να μπορέσει να φύγει από τη χώρα. Η απάντηση που έλαβε; «Ο σώζων εαυτόν σωθείτο, μου είπαν να πάω προς τα δυτικά», λέει με απογοήτευση, σημειώνοντας πως του είπαν να πάει με το δικό του αυτοκίνητό του προς την Πολωνία.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην ουκρανική πρωτεύουσα, σημείωσε: «Οι Ουκρανοί είναι ψύχραιμοι» και συνεχίζει: «Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ο κόσμος φεύγει προς τα δυτικά. Πάνε προς Πολωνία. Αν θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα».

Χωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκεί ή έως ότου φτάσουν εκεί.

Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως χρειάστηκε να παραμείνει σε καραντίνα στο Κίεβο και δεν επέτρεψε νωρίτερα στην Ελλάδα, επειδή νόσησε από κορονοϊό, τη στιγμή που ήταν εξαιρετικά πιθανή μία ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη», υπογραμμίζει.

Θα υπάρξει κάποια μέριμνα, οποιαδήποτε ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση για αυτούς τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία; Ή μήπως θα αρκεστούμε στις διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το… «διεθνές κύρος» Μητσοτάκη και οι άνθρωποι θα μείνουν αφημένοι στην τύχη τους;

Πλήγματα και εξελίξεις τις πρώτες ώρες της εισβολής από το Liveuamap

Τα δεδομένα που απεικονίζονται δεν έχουν διασταυρωθεί.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια. 

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  

Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία. 

Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας. 

Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

Κύμα Ουκρανών προσφύγων περιμένει η Μολδαβία

Δεκάδες οχήματα σχηματίζουν ουρές στα σύνορα Ουκρανίας και Μολδαβίας, που ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρόεδρος Μάγια Σάντου δήλωσε ότι «Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας».

Απορρίπτει τον όρο «εισβολή» η Κίνα

Μία αναφορά στο περιθώριο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών στο Πεκίνο φαίνεται να δείχνει τις προθέσεις της Κίνας σε σχέση με την εξελισσόμενη από τα ξημερώματα στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσανγίνγκ αντιδρώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου απέρριψε τον όρο «εισβολή» όπως χρησιμοποιήθηκε σε σχετική ερώτηση.

Όπως είπε, η Κίνα επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

Από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κλπ), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. 

Από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και πρόσφατα στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Είναι η επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Είναι η απόδειξη ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλεί, ξεπηδά αναπόφευκτα μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, των οποίων οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν και οι δύο πλευρές, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Η ιστορία, όμως, δε διαγράφεται, αντίθετα αποδεικνύει ότι η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αυτό τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα. 

Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση οδηγεί, πλέον, σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, πολύ περισσότερο που συνδέεται με τη γενικότερη αντιπαράθεση (ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας – Ρωσίας κλπ) για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Θύματα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν τους λαούς όλου του κόσμου. 

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της “πίτας”, που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και την περικύκλωση της Ρωσίας. Δρομολόγησαν την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα μας γίνεται έτσι “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς. Εκτός των άλλων ανοίγει και η όρεξη της τούρκικης αστικής τάξης με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. 

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. 

Μήνυμα του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου για την επίθεση στην Ουκρανία

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Παρά τις μακρές, ειλικρινείς και επίμονες προσπάθειες της Ουκρανίας και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, υπήρξε μια απρόκλητη, ύπουλη, κυνική επίθεση από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά της Ουκρανίας.

Κοινή μας αποστολή είναι να αποκρούσουμε τον εχθρό, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, το μέλλον μας και το μέλλον των νέων γενεών από την τυραννία που επιδιώκει να επιφέρει ο επιτιθέμενος με τις ξιφολόγχες του.

Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Επομένως, ο εχθρός, με τη βοήθεια του Θεού και με την υποστήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου, θα ηττηθεί.

Καθήκον μας τώρα είναι να ενωθούμε, να αντέξουμε το πρώτο χτύπημα, όχι να πανικοβληθούμε. Πιστεύουμε στην πρόνοια του Θεού και στη νίκη της αλήθειας. Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τους υπερασπιστές μας. Προσευχόμαστε για όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του επιτιθέμενου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υποκύψουμε σε πιθανές εσωτερικές προκλήσεις, να διατηρήσουμε την τάξη, να εκτελούμε τις εντολές των κρατικών και στρατιωτικών αρχών της Ουκρανίας.

Γερμανικά όπλα στην Ουκρανία θέλει το CDU

Την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ζήτησε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα άρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να μην υπονομευθούν οι πιθανότητες συνομιλιών, δεν έχει πλέον νόημα.

«Εμείς – και η Γερμανία – πρέπει τώρα να παραδώσουμε ό,τι μπορούμε στην Ουκρανία. Και όπλα. Από σήμερα τάσσομαι υπέρ αυτού», δήλωσε ο κ. Ρέτγκεν στο WDR2. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε και πάλι τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, επειδή θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του. Αυτή είναι η χειρότερη φρίκη που μπορεί κανείς να φανταστεί. Είχαμε μια ειρηνευτική τάξη στην Ευρώπη την οποία σήμερα ο Πούτιν κατέστρεψε οριστικά», πρόσθεσε ο κ. Ρέτγκεν.

Νωρίτερα ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριζ Μέλνικ, μιλώντας στο ραδιόφωνο RBB, είχε ζητήσει εκ νέου στρατιωτική ενίσχυση από τη Γερμανία. «Τώρα είναι η ώρα να ξυπνήσει η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός διπλωμάτης και ζήτησε να τεθούν άμεσα σε ισχύ οι «κυρώσεις-κόλαση» που έχει αποφασίσει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας. «Το θέμα τώρα είναι να μας βοηθήσετε, όχι να μας καθησυχάζετε με αλληλεγγύη», ανέφερε ο κ. Μέλνικ.

Διάγγελμα Ζελένσκι: «Να πάρουν τα όπλα οι πολίτες κατά της Ρωσίας»

Ακόμη ένα μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο στη σκιά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και της επέλασης των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο διέκοψε κι επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ κάλεσε όποιον Ουκρανό πολίτη μπορεί να σηκώσει όπλο, να πάει να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Υποσχέθηκε, ακόμη, αμνηστία σε όσους έχουν καταδίκες, αλλά αποφασίσουν να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό.
Ο Ζελένσκι, επίσης, υποστήριξε ότι «ο εχθρός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από τις πρώτες ώρες έναρξης της επιχείρησης πάντως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα ή αντιστέκονται στην προέλαση στα ανατολικά.

Εν μέσω ενός πολέμου προπαγάνδας και παραπληροφόρησης οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50 Ρώσους στρατιώτες κι έχει καταρρίψει αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι έχουν καταρριφθεί αεροσκάφη και ελικόπτερά της, ενώ ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής οι δυνάμεις της δεν έχουν βρει αντίσταση.

Νωρίτερα η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει διαλύσει την ουκρανική αεράμυνα και έχει επιτεθεί και σε ουκρανικές αεροπορικής βάσης.

Με τη σειρά τους οι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση στο Ντονμπάς οδεύει προς ολοκλήρωση και ότι καταλαμβάνονται συνεχώς εδάφη και πόλεις χωρίς αντίσταση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις καταθέτουν τα όπλα και οπισθοχωρούν.

Αγωνία στο Κίεβο

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Γιάροσλαβ Τροφίμοφ μεταδίδει ότι ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο προσπάθησε να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο μόλις έξω από το Κίεβο.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Όλγα Τοκάριουκ δημοσιεύει φωτογραφία από το Κίεβο σχολιάζοντας ότι «δεν θα συγχωρέσουν ποτέ τους Ρώσους για αυτό. Η τελευταία φορά που υπήρξαν τέτοιες εικόνες στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν κατά την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Φιλορώσοι: Κατέλαβαν εδάφη σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα». «Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Ένταση και στη θάλασσα του Αζόφ;

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ουκρανικός πύραυλος χτύπησε δύο ρωσικά εμπορικά πλοία στη θάλασσα του Αζόφ.

Περιστατικό με ουκρανικό μαχητικό στη Ρουμανία

Ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Su-27 μπήκε στον ρουμανικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα δύο ρουμανικά πολεμικά τζτ να το αναγκάσουν να προσγειωθεί.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Μπακάου, ενώ οι ρουμανικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για νέο προσφυγικό κύμα

«Έτοιμη να στηρίξει την δυνατότητα των κρατών μελών για υποδοχή προσφύγων καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε με ανάρτηση της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Η κ. Γιοχάνσον ευχαρίστησε ειδικά «την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για την ετοιμότητα και την προθυμία τους να παρέχουν άμεση προστασία».

Έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες δηλώνει και η Φιλνανδία, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι τυχόν πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των σιτηρών

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σήμερα το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αναλυτές και χρηματιστές.

Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: Να σταματήσει η εισβολή, να μπούμε ξανά στη διπλωματία

Μήνυμα σε αυστηρό τόνο, αλλά χωρίς κάτι καινούργιο έστειλε ο γ.γ. της Συμμαχίας κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή ως απειλή για την ασφάλεια και κάλεσε τη Μόσχα «να σταματήσει η στρατιωτική δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να μπει ξανά στον δρόμο της διπλωματίας».

Επανέλαβε ότι επίθεση σε χώρα σύμμαχο είναι επίθεση προς όλη τη Συμμαχία, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη».

Ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι είναι σε ετοιμότητα 100 μαχητικά και 120 πλοία και πως το ΝΑΤΟ θα απαντήσει στις προκλήσεις.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν μίλησε για στρατιωτική απάντηση παρά περιορίστηκε στο να πει ότι έρχονται νέες μεγάλες κυρώσεις προς τη Μόσχα, αλλά και να ανακοινώσει έκτακτη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ αύριο.

Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία

Η δανέζικη ζυθοποιία και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν σήμερα τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών.

Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης.

Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είπαν ότι εξετάζουν το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις αυτές.

Πολλές εταιρίες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρίες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 –η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει παγώσει– έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις στην εταιρία που είναι πίσω από τον Nord Stream 2 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν αργότερα σήμερα για να αποφασίσουν ποια τιμωρητικά μέτρα θα επιβάλουν ως αντίποινα για την ρωσική επίθεση.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας Uniper, που έχει εργοστάσια ενέργειας στη Ρωσία και έκθεση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στον αγωγό Nord Stream 2, κατακρημνίστηκε σήμερα ενώ πλήγμα δέχθηκε και η φινλανδική Fortum που είναι βασικός μέτοχος της Uniper.

Άλλες διεθνείς εταιρίες με προσωπικό στην Ουκρανία, όπως ο ελβετικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Nestle, είπαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η βασική τους προτεραιότητα.

Έκκληση ΟΗΕ: Αφήστε ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

“Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών “τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ασφυκτικές πιέσεις στη Σερβία να αλλάξει στάση απέναντι στη Ρωσία

Η στάση σιωπής της σερβικής πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί την δυσαρέσκεια των δυτικών χωρών και την απογοήτευση του Κιέβου.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρεταννίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών. Δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στην συνάντηση αυτή θα μεταφερθεί το μήνυμα στον Βούτσιτς ότι ο χρόνος που είχε για να αποφασίσει εξαντλήθηκε και θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Ολεξάντρ Αλεξάντροβιτς ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση του και επισήμανε ότι αναμένει από την Σερβία να εκφράσει με τον έντονο τόνο την καταδίκη της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι στο Βελιγράδι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Σερβίας για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς ανήγγειλε ότι αύριο θα ανακοινώσει την στάση του για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την άποψη ότι η Σερβία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις της δύσης και να γυρίσει την πλάτη στην Ρωσία.

Διαγγέλματα Τζόνσον και Μακρόν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή ως καταστροφή για την Ευρώπη και προανήγγειλε τεράστιο πακέτο κυρώσεων από την Ευρώπη προς τη Ρωσία.

Αποκάλεσε δικτάτορα τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μίλησε για πράξεις βαρβαρότητας. 

Απευθύνθηκε, ακόμη και στους Ρώσους πολίτες σημειώνοντας «δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομά σας. Δεν πιστεύω να θέλετε να γίνει η χώρα σας διεθνής παρίας». 

«Είμαστε μαζί σας, προσευχόμαστε για εσάς» είπε προς τους Ουκρανούς. 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ιστορία και δήλωσε στο δικό του διάγγελμα: Η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλέγοντας τον πόλεμο, αποφάσισε να κάνει την πιο σοβαρή επίθεση στην ειρήνη στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Κρεμλίνο: Η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.

Είπε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν». Είπε ακόμη ότι η Μόσχα έχει δημιουργήσει αρκετά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και είπε πως η «συναισθηματική» αντίδραση της χρηματαγοράς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξισορροπηθεί.

Επανέλαβε τις δηλώσεις Πούτιν περί απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους ναζί και τη ναζιστική ιδεολογία, ενώ μίλησε για ουδετεροποίηση του ουκρανικού στρατού, οι δυνατότητες του οποίου έχουν επεκταθεί με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων.

Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει διάλυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιθουανία

Το Βίλνιους έθεσε όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι δυνάμεις έχουν στόχο να προστατεύσουν την περιοχή από τυχόν προκλήσεις εξαιτίας της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας Λευκορωσίας και Ρωσίας. 

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει και η Πολωνία στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν: Το Κίεβο απειλείται

Στην επαρχία του Κιέβου έχουν μπει οι ρωσικές δυνάμεις, όπως επιβεβαιώνουν και οι ουκρανικές αρχές. Η εισβολή φέρεται να έγινε από τα εδάφη της Λευκορωσίας, ενώ στόχος είναι οι πυραυλικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων.

Η ρωσική επίθεση αποδεικνύεται ολοκληρωτική και ταχύτατη, ενώ λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει και αεροδρόμιο κοντά την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, επίσης, σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός στρατιωτικών ελικοπτέρων χωρίς διακριτικά τα οποία πετούν χαμηλά πάνω από τα προάστια του Κιέβου.

Την ίδια ώρα το ουκρανικό μέτωπο στο Κέρσον έχει καταρρεύσει πλήρως, ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στον Δνείπερο και οι δυνάμεις έχουν μπει τουλάχιστον 130 χλμ μέσα στην ενδοχώρα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί