Τελικά ο… Μωυσής μάς κόστισε 33,5 εκατ. ευρώ κι όχι μόνο 20 εκατ.!

Τελικά δεν ήταν μόνο 20 εκατ. ευρώ που μοίρασε ο Πέτσας μέσω της διαφημιστικής εταιρείας Initiative, για το «Μένουμε Σπίτι» και 9 εκατ. ευρώ η άλλη για το «Μένουμε Ασφαλείς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook επισήμανε ότι υπάρχουν επιπλέον 13,5 εκατ. ευρώ που προέκυψαν μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ. αρ. 227), τα οποία θα δίνονταν σε 7 Περιφέρειες προκειμένου αυτές να τα διαθέσουν με τη σειρά τους σε τοπικά ΜΜΕ. Κανονικά, λοιπόν, «λογαριασμός» για το πώς και πού μοιράστηκαν τα χρήματα θα πρέπει να ζητηθεί και ν’ αποδοθεί και γι’ αυτό το ποσό!

Ο Χρ. Βερναρδάκης εστιάζει και στο κατά πόσο θα έπρεπε να δοθούν χρήματα στα κανάλια από τη στιγμή που τα κοινωνικά μηνύματα θα έπρεπε να προβάλλονται δωρεάν αλλά και στο θέμα της μη καταβολής των δόσεων για τις άδειες εντός του 2020, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την οικονομική θέση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Και τέλος, εύλογα διερωτάται «πόσο ανεξάρτητα και ελεγκτικά προς την εκάστοτε εξουσία μπορούν να είναι Μέσα Ενημέρωσης που εξαρτώνται από αυτήν»;

Πολλά λέγονται και αντιλέγονται, αλλά ας μείνουμε λίγο στα γεγονότα και στην ουσία:

1. Με την ΠΝΠ 30/3/2020 τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας απαλλάσσονται από την καταβολή των δόσεων για την άδεια που κατέχουν εντός του 2020. Το ποσό διαφέρει λίγο από κανάλι σε κανάλι, όμως είναι για το καθένα αρκετά εκατομμύρια.

2. Με την αμέσως προηγούμενη ΠΝΠ 14/3/2020 τα ιδιωτικά κανάλια ενισχύθηκαν με 11 εκ.ευρώ για την καμπάνια του “Μένουμε Σπίτι”. Ειρήσθω εν παρόδω, η καμπάνια αυτή επειδή συνιστά κοινωνικό μήνυμα θα έπρεπε να προβάλλεται δωρεάν από τα κανάλια και τα Μέσα γενικότερα, αφού μάλιστα εντάσσεται και στο συμβατικό πλαίσιο της αδειοδότησής τους.

3. Τα 11 εκ.Ευρώ ενισχύθηκαν με ακόμα 9 εκ. (τα γνωστά 20 εκ) αφού η καμπάνια επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε και το “Μένουμε Ασφαλείς”. Ισχύουν τα ίδια ως προς το κοινωνικό μήνυμα και την δωρεάν υποχρέωση προβολής.

4. Εν τω μεταξύ εκδίδεται και μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ.αριθμόν 227, με την οποίαν εγκρίνονται 13.5 εκ. εκτάκτως σε 7 περιφέρειες της χώρας για να τα διαθέσουν η καθεμιά στα δικά της Περιφερειακά και Τοπικά ΜΜΕ. Αγνοείται μέχρι στιγμής η άλλη ΚΥΑ για τις υπόλοιπες 6 Περιφέρειες.

Εν ολίγοις, η επιλεκτική ενίσχυση από τον Μάρτιο και μετά των ΜΜΕ έχει φτάσει τα 33.5 εκ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαλλαγές από τα τιμήματα των αδειών. Πάνω – κάτω πρέπει να πλησιάζουμε τα 100.000.000 Ευρώ…

Ερωτήματα προς τους φιλομαθείς:

α) Καλά με τα κεντρικά ΜΜΕ που διαχειρίστηκε ο Πέτσας και η Initiative δεν φαίνεται να βγάζουμε άκρη. Μήπως κάτι να γίνει με τα Περιφερειακά Μέσα; Μήπως να βάλουμε και αυτό το ζήτημα στο κάδρο;

β) Δεδομένου ότι οι “πονηρές” ΠΝΠ επεκτείνουν τις ρυθμίσεις οικονομικής ενίσχυσης των ΜΜΕ μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, μήπως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές; Πολύς πανικός φαίνεται ότι σπείρεται σιγά-σιγά στο σύστημα εξουσίας (είτε λόγω προανακριτικής είτε λόγω επερχόμενης οικονομικής λαίλαπας). Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

γ) Και το ουσιώδες των ημερών: Πόσο “ανεξάρτητα” και ελεγκτικά προς την εκάστοτε εξουσία μπορούν να είναι Μέσα Ενημέρωσης που εξαρτώνται από αυτήν;

Δείτε επίσης: Πόσο κοστίζει ο Μωυσής: Το νέο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Πέτσα

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν… κουρεμένοι! – Έκαναν γκάλοπ για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και δείτε τί τους προέκυψε!

Ενώ άλλοι ζουν με 800 € 3 μήνες: Ευαγγελάτος 869.000, Κουρτάκης 400.000, Μαυρίδης 323.000 για να “μένουμε σπίτι”

Αυτά κάνουν τα 11 μύρια!

Γεια σου… αδούλωτη ελληνική δημοσιογραφία! – Τί είπατε; Ντροπή; Άντε καλέ!

Ο επιχειρηματίας που πήρε… 8 πακέτα “μένουμε σπίτι” και έχρισε τον Μητσοτάκη… ηγέτη των ηγετών! – (φωτο)

Playboy, Nassosblog, κουμπάροι, νέα των celebrities και blogs ελάχιστων επισκέψεων στην Κρήτη!

Το σκάνδαλο συνεχίζεται: Τα ανύπαρκτα ή σε υπολειτουργία “μέσα” που χρηματοδότησε η κυβέρνηση!

Ανήθικα μέσα άθλιων εκπροσώπων ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος

Στο σκοτάδι κάνουν καλύτερα τις βρομοδουλειές τους- Πώς επιχειρούν να σβήσουν το Candia και τα μη βολικά μέσα

Αυτή είναι η λίστα με τα ΜΜΕ που πήραν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Και ξαφνικά… το blog του Φουρθιώτη γέμισε αναρτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταθέσει το ποσό που έλαβε κάθε Μέσο και να παραιτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το παντελώς άγνωστο site του κουμπάρου του Πέτσα και της συζύγου του, που πήρε μερίδιο από την πίτα των εκατομμυρίων

Πολάκης: Πέτσας και Δημητριάδης… όπως Αβραμόπουλος και Γεωργιάδης με ΚΕΕΛΠΝΟ

Μα καλά, δε βλέπετε ότι ο Πολάκης καπνίζει;

Αμήχανος ο Πέτσας με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» – Εξακολουθεί να κρύβει τη λίστα με τα χρήματα στα ΜΜΕ (Βίντεο)

Διαφοροποίηση βουλευτή της ΝΔ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ (Βίντεο)

Μέχρι και η «Καθημερινή» ζητά από την κυβέρνηση να πει σε ποια ΜΜΕ δόθηκαν τα 20 εκατ. ευρώ

Mail Πρέσβη Βαμβουνάκη σε Πέτσα: «Δώστε τα ποσά που πήρε κάθε ΜΜΕ, αλλιώς μην ξαναμιλήσετε για διαφάνεια»

Guardian: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες με τα δημόσια οικονομικά

 Ο κόσμος καίγεται κι ο Ευαγγελάτος ασχολείται… με τις τρίχες του Πέτσα!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί