ΚΚΕ: Εκδηλώσεις της ΕΠ Κρήτης μπροστά στις ευρωεκλογές

πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις της ΕΠ Κρήτης στο Ηράκλειο το Σάββατο 13/4 και στα Χανιά την Κυριακή 14/4 με θέμα: «Τα κέρδη τους – οι ζωές μας. Ποιος είναι ο δημιουργός του τουριστικού θαύματος» και κεντρικό ομιλητή τον Στεφανάκη Γιώργο, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρο του συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού και ξενοδοχείων Αττικής και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Στο Ηράκλειο μετά την κεντρική ομιλία πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι: Μπαλαμπάνης Παναγιώτης, εργατοτεχνίτης στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, μέλος του ΔΣ του συνδικάτου οικοδόμων Ηρακλείου,  Σαμαριτάκη Ελένη, πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης και Ερμείδης Συμεών, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου.

Αντίστοιχα στα Χανιά πραγματοποίησαν παρέμβαση οι Μπάμπης Λουτσέτης, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Χανίων, Βασίλης Οικονομικός, πρώην πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Ν. Χανίων και Εβίνα Κάππου, πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού Χανίων.

Στην κεντρική ομιλία ο Γ. Στεφανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«(…) Για να πάρουμε λοιπόν θέση για το τουρισμό πρώτα απαντάμε στο  ερώτημα,  ανάπτυξη για ποιόν;  

-Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους – για τους λίγους; ή για τους πολλούς, την εργατική τάξη τους φτωχούς αγρότες και μικρούς επαγγελματίες; 

-Για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών;

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες είχαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη τους, φτάνοντας τα 25,1 δισ. Ευρώ και από την άλλη μετά τις 15 κάθε μήνα εμείς μετράμε τα cents για να την βγάλουμε ή χρεωνόμαστε στις πιστωτικές.  

Ο κατώτερος μισθός που ανακοίνωσε η ΝΔ με το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, είναι λίγο υψηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2012, ενώ ο μέσος μισθός είναι 26% χαμηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2009.  Κλέβουν  τις τριετίες 12 ετών από τους εργαζόμενους με το «μούφα» ξεπάγωμα. Η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης μας έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να τρώμε κρέας βαριά 2 φορές την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση το 2023 ήταν λιγότεροι από το 2022.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του 2022, τα 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022 με την Περιφέρεια Κρήτης να αντιπροσωπεύει το 21% των εισπράξεων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα της Περιφέρειας Κρήτης από τον τουρισμό το 2022 ανήλθαν σε 5,1 δισ. € και αντιστοιχούσαν στο 21% των συνολικών εσόδων της χώρας ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 51%.

Αυτοί που υπηρετούν αυτή τη πολιτική των κερδών όπως είναι η περιφέρεια Κρήτης, μαζί με αυτούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, χωρίς ρεπό με μισθούς του 2011, ανησύχησαν για τη κατάσταση και οργάνωσαν έρευνα με θέμα «Οι εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης». Τί έδειξε λοιπόν η έρευνα:

– το 31% των εργαζομένων αμείβεται με χαμηλότερο μισθό από εκείνον που ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

– το 36,3% εργάζονται πάνω από 8 ώρες ημερησίως. Από αυτούς το 49,4% χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή. Σε κάποιες ειδικότητες αυτό φτάνει το 65% ενώ περίπου το 16% εργάζεται χωρίς κανένα ρεπό και παραπάνω από το 40%  παίρνει έως 2 ρεπό το μήνα. Συνολικά περίπου το 56% των εργαζομένων παίρνει μεν ρεπό αλλά όχι όσα προβλέπονται στη ΣΣΕ.

– το 87,3% βιώνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έντονο φόρτο εργασίας στο πόστο του. Η εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων και λάθη στον χώρο εργασίας.

– το 54,5% των συμμετεχόντων απάντησε ότι έχει βιώσει προσωπικά ή γίνει αυτόπτης μάρτυρας σε εργατικό ατύχημα ή σε περιστατικό σωματικής ή λεκτικής βίας ή σε ρατσιστικούς διαχωρισμούς με υπαιτιότητα ή ανοχή της επιχείρησης στην οποία εργάζεται

– Το 48,5% των εργαζομένων δεν θα πρότειναν το ξενοδοχείο όπου εργάζονται σε κάποιον γνωστό τους για να εργαστεί

       – Το 48,3% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αλλάξει επαγγελματικό κλάδο, λόγω εποχικότητας, εργασιακής ανασφάλειας στις κρίσεις, και λόγω ελλιπών κινήτρων όπως μειωμένου χρόνου και ποσού επιδότησης χειμερινής ανεργίας.

(…) Να λοιπόν μεγάλη αποκάλυψη, η μεγάλη αντίφαση.

Τα ίδια τα νούμερα αποκαλύπτουν, ότι με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική. Καταλαβαίνει κανείς το φόρτο εργασίας που αναλογεί σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης. 

Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των μαγείρων και των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι καθημερινά, αποτυπώνουν την «πρόοδο» και την «ευημερία» που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων. 

Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, μισθωτοί και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει. Οι ξεναγοί που συνεχώς μειώνεται το εισόδημα τους έχοντας να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των τουριστικών γραφείων που τους παίρνουν τη δουλειά βάζοντας στη ζούλα ξενάγηση χωρίς πιστοποίηση. Ή αντίστοιχα οι τουριστικοί συνοδοί που καλούνται να κάνουν στην ουσία τα πάντα σε ένα ταξίδι, σε μια εκδρομή, χωρίς ένσημα, χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ασφάλιση τίτλου κτήσης σε πολλούς που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ας βάλουμε λοιπόν στη ζυγαριά τα 20,5 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2023 με την αύξηση ψίχουλα μόλις κατά 5% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, και των εργαζομένων στη εστίαση όπου βέβαια εφαρμόζεται, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

(…) Οι εργαζόμενοι στο τουρισμό βιώνουμε  – όπως όλοι – τη μεγάλη αύξηση των τιμών για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη φοροληστεία που συνεχίζεται αμείωτη και στην οποία συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσουν προκλητικά τους ομίλους. 

Ξέρουμε και ζούμε, την αβεβαιότητα. Αναγκαζόμαστε οι περισσότεροι να δουλεύουμε στη σεζόν χωρίς ρεπό ώστε μαζί με το επίδομα ανεργίας να παίρνουμε στην ουσία μισθό για 7 μήνες ενώ όπως όλοι πρέπει να ζήσουμε 12μήνες, διότι βλέπετε δεν ανακαλύφτηκε ακόμα ο τρόπος να μπαίνουμε σε χειμερία νάρκη όπως οι αρκούδες.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ! Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη! «Θαυματουργή» για τα κέρδη των λίγων, «εφιάλτης» για εμάς! Αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν με τα προγράμματά τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαγωνίζονται, για το ποιος θα αποτελέσει τον καλύτερο υπηρέτη για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό το «θαύμα» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με οποιαδήποτε σύνθεση και με τα διάφορα συμπληρώματα. 

(…) Το ΚΚΕ προσεγγίζει το ζήτημα του τουρισμού με ένα θεμελιακά διαφορετικό πρίσμα από ότι όλοι οι υπόλοιποι. 

Θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι εμπόρευμα.  

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις θα έχουν γίνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία. Μόνο σε τέτοιες συνθήκες θα εξασφαλίζεται μόνιμη σταθερή εργασία µε δικαιώματα σε όσους εργαζόμενους αξιοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση. 

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ, δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα στη μάχη, στην καθημερινή δράση και διεκδίκηση αλλάζουν οι συνειδήσεις. 

Μπαίνουμε μπροστά στον καθημερινό αγώνα, για να πάρουμε άμεσα ανάσες ανακούφισης, για να εμποδίσουμε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να έχουμε νέες κατακτήσεις. 

Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη  συμπόρευση με το ΚΚΕ  παντού!

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. 

Όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να την πιάσουν στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτή. 

Έχουν δεσμεύσεις πρώτα απ’ όλα απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η φυλακή της χώρας στην ΕΕ. 

Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει.

Γι’ αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί