Πού είσαι Primo Levi;

Του Μιχάλη Τζανάκη

Για όσους έχουν διαβάσει κείμενα όσων βίωσαν το «Ολοκαύτωμα» έχουν μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό τους οι θηριωδίες και τα αίσχη που επινόησαν οι Ναζί σε βάρος των Εβραίων. Ο πιο εμβληματικός ίσως Ιταλοεβραίος συγγραφέας που διέσωσε με τα κείμενά του τις αρρωστημένες πρακτικές των Γερμανών πάνω στους ομοεθνείς του Εβραίους, εγκλείστους στο Άουσβιτς είναι ο Primo Levi, ενώ αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιο βιβλίο του αναμφίβολα είναι εκείνο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εάν αυτό είναι άνθρωπος».

Προφανώς όσα περιέγραφε και έζησε ο Λέβι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν δικαίωναν το χαρακτηρισμό του «ανθρώπου» για εκείνους που επινόησαν τη σαδιστική εξόντωση συνανθρώπων τους μόνο και μόνο γιατί είχαν μια ορισμένη καταγωγή. Και μην κάνουμε το λάθος να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς «ζώων» ή άλλων «κτηνών» διότι κανένα ζώο ή κτήνος δεν θα μπορούσε να επινοήσει τη διαστροφή των Ναζί.

Αν ζούσε σήμερα ο Πρίμο Λέβι, ίσως έγραφε το δεύτερο μέρος του βιβλίου του «Εάν αυτό είναι άνθρωπος», με πρωταγωνιστές όχι τους άρρωστους και αισχρούς Ναζί, αλλά με τους εκπροσώπους του Ισραηλινού κράτους που φαίνεται να ανταποκρίνονται στο ακέραιο στο ρόλο του θύτη που προχωρά σε εκτεταμένη γενοκτονία, αδιαφορώντας για το διαρκές έγκλημα που διαπράττει και κυρίως για την αλλαγή ρόλων «θύματος» και «θύτη» που πλέον χαρακτηρίζει τους Ισραηλινούς εγκληματίες.

Δυστυχώς παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα η ιστορία δεν διδάσκει ούτε στο ελάχιστο. Το «δίκαιο» του ισχυρού επικρατεί και επιβάλλεται με τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Κάποιος θα διερωτηθεί και η διεθνής κοινότητα τι κάνει; Οργανισμοί, κρατικοί φορείς, Διπλωματία κλπ, κλπ! Απλά παρακολουθεί την εξελισσόμενη γενοκτονία με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που και που «καταδικάζει την ασκούμενη βία» και πάμε παρακάτω. Τα μεγάλα «αφεντικά» δεν τα μαλώνεις, άλλωστε! Βομβαρδίζουν μέχρι και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που πάνε τρόφιμα και ρουχισμό στα θύματα! Σκοτώνουν εθελοντές από όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα του υποτιθέμενου «Πολιτισμού» παρακολουθεί με ενδιαφέρον!

Μην ρωτήσετε για τη θέση της Ελλάδος στο θέμα! Είναι προδήλως αδιάφορη καθώς εν προκειμένω ο διαπράττων το έγκλημα θεωρείται «σύμμαχος»! Το ελληνικό κοινοβούλιο υποδέχτηκε τους νεοναζί Αζόφ, τους μαχητές του Ζελένσκι, αλλά εννοείται έχει βγάλει το σκασμό μπροστά στο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Αυτός δεν μπορεί να κάνει «μπίζνες» και «συμφωνίες» με την ελληνική κυβέρνηση, άρα ας αφήσουμε κάποιους να μετράνε πτώματα.

Το διαρκές έγκλημα της Μέσης Ανατολής με πρωταγωνιστή τον μακελάρη Νετανιάχου είναι ένα μεγάλο στίγμα του δυτικού κόσμου. Αυτή τη στιγμή ΟΗΕδες και ΝΑΤΟ και ΕΕ και Συμβούλια Ασφαλείας και όλοι αυτοί οι παρακεντέδες που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, απλά πρέπει να ντρέπονται…

Τίποτα άλλο…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί