Τροπολογία για μετανάστες: «Μύλος» η ΝΔ – Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ονομαστική ψηφοφορία

Την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τους μετανάστες,ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

Ανακοινώνοντας το αίτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κάλεσε τον Αδ. Γεωργιάδη να διευκρινίσει αν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διάταξη ή αν θα υποχωρήσει μπροστά στις ακροδεξιές κραυγές, οι οποίες πληθαίνουν.

Δείτε:

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε μετανάστες χωρίς χαρτιά που εργάζονται τα τρία τελευταία και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από εργοδότη και λευκό ποινικό μητρώο.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μαξίμου επικρατεί σκεπτικισμός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να επιβληθεί κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο έχει ενταχθεί και η νομιμοποίηση μεταναστών, προκειμένου να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια από βουλευτές της ΝΔ που συντάσσονται με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μαξίμου προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού καθώς δεν ξέρουν εάν θα εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του με την τροπολογία απέχοντας από την ψηφοφορία ή θα το τραβήξει στα άκρα καταψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών.

«Μύλος» η ΝΔ για την τροπολογία Καιρίδη – Γεωργιάδης: Κομματική πειθαρχία και εξαίρεση Σαμαρά

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία», σχολίασε στο MEGA ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περιορίσει τους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Σαμαρά.

«Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν, πιστεύω όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη διάταξη».

«Ο κος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Προφανώς ένας πολιτικός που έχει αυτό το διαμέτρημα και ιστορία έχει διαφορετικά περιθώρια αυτονομίας από κάθε άλλο βουλευτή. Η διάταξη είναι τόσο σαφής, όποιος κάτσει και τη διαβάσει θα δει πως απηχεί την κοινή λογική».

«Στην πολιτική πάντα με οδηγεί η κοινή λογική. Η διάταξη αυτή είναι κοινής λογικής, όχι ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Η διάταξη αφορά όσους παράνομους μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς το κράτος να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτοί δουλεύουν στη λεγόμενη μαύρη εργασία. Το υπουργείο Εργασίας έχει ακολουθήσει συνεπή στρατηγική για να κλείσουμε τα παράθυρα στη μαύρη εργασία», σημείωσε.

Σκέρτσος: Σέβομαι τις ανησυχίες Σαμαρά, αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι

 Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις ανησυχίες Σαμαρά, αλλά…

«Μέχρι το 2019 η χώρα μας ήταν ξέφραγο αμπέλι», είπε αρχικά ο Άκης Σκέρτσος αναφορικά με τη διάταξη για τους μετανάστες και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά που προκάλεσαν «φωτιά» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εφαρμόσαμε όμως μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που είχε ως συνέπεια η χώρα μας να μην πλέον η κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια το πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης».

«Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και νομίζω πως τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι».

Τέλος και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Καιρίδης: Κάναμε μια ρύθμιση που απαντά σε όλες τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά

«Φέραμε μια περιορισμένη ρύθμιση, πολύ καλά σχεδιασμένη» επισήμανε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν αλλάζει». Ερωτηθείς για την αντίθεση που εξέφρασε στην τροπολογία ο Αντώνης Σαμαράς ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «κάναμε μια ρύθμιση που απαντά σε όλες τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Δεν δημιουργούμε φάρο. Αφορά αφίξεις πριν το 2021» προσθέτοντας ότι «τον κύριο σαμαρά τον σέβομαι απόλυτα όπως και όλοι στη ΝΔ».

«Υπάρχει ο πάγιος μηχανισμός να δίνονται χαρτιά σε μη μόνιμους ήδη από το 2014. Υπάρχει μια οριζόντια ρύθμιση εδώ και 7 χρόνια να μπορεί να αιτηθεί. Εμείς αυστηροποιούμε αυτή τη ρύθμιση» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ γρήγορο μηχανισμό ασύλου, που ξεκίνησε επί Σαμαρά και τόνισε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στην ολομέλεια ακόμα και για τους πιο καχύποπτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί