Δώρα Αυγέρη: Κάποιοι αρνούνται να δεχτούν την ίδια τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση

«Κρίμα που ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μας άφησε τη λίστα που μας παρουσίασε εδώ με τις υποτιθέμενες μειώσεις στις τιμές προϊόντων για να τη μοιράζουμε στα σούπερ μάρκετ, στους καταναλωτές, για να μπορέσουν να πάρουν τη φέτα και το λάδι που είναι «χρυσάφι», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στην «ΕΡΤ1» και αναφερθείσα σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην ίδια εκπομπή.

«Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε σχέση με το τι ακριβώς δεν κάνει η κυβέρνηση, μέσα σε μια συγκυρία που κανείς δεν παραγνωρίζει ότι είναι δύσκολη, και για να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και για να καταπολεμηθεί η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χάνει ο καταναλωτής από το λάδι, αλλά κερδίζει ο παραγωγός. Ε, λοιπόν είναι πολύ μεγάλο αυτό το κέρδος. Δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός να πουλά το λάδι 4 και 5 ευρώ το λίτρο και να το αγοράζουμε 16 και 17, μέχρι και 20 ευρώ το λίτρο». «Αυτά θα έπρεπε να συζητάμε», σχολίασε η Δώρα Αυγέρη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε: Στ. Κασσελάκης: «Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Οι πρώτες αντιδράσεις Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα μετά την ανακοίνωση της παραπομπής τους

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα: Προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα

Σε ερώτηση για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τα περί διαγραφών των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, υπογράμμισε: «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθούν ενώπιον των οργάνων του κόμματος και αυτά θα αποφανθούν με βάση τις καταστατικές προβλέψεις». «Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο, οπότε ίσως δεν είναι δόκιμο να υπάρχει ένας τίτλος ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαγράφει από τις ΗΠΑ», σημείωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Έναν μήνα σχεδόν μετά την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να παραγάγουμε συντεταγμένο πολιτικό λόγο και πολιτικά αποτελέσματα -έναν τόνο που δίνει η νέα ηγεσία- υπάρχει μία πολυφωνία και μία πολυδιάσπαση, όχι για να γίνει αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη αλλά για να γίνει αντιπολίτευση στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σχολίασε.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξε υπέρμετρη ανοχή σε όλο αυτό που γίνεται», τόνισε η Δώρα Αυγέρη, υπενθυμίζοντας ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με το Νίκο Φίλη στη Βουλή, ήταν από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε και υπήρξε προσπάθεια να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος».

«Δυστυχώς όμως, από ό,τι φαίνεται, εδώ δεν διαπιστώνεται μόνο μία έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Διαπιστώνεται έλλειψη σεβασμού και απέναντι στο πρόσωπο του προέδρου αλλά και απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία νέα ηγεσία. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει, μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει επειδή η ηγεσία αυτή δεν είναι συμβατή με την επιλογή τους. Αλλά αυτή είναι η απόφαση της βάσης. Ας αφήσουμε επομένως η ίδια η ιστορία να αποδείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ασκήσει πολιτική; Μέχρι στιγμής, όσοι καμώνονται ότι τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η πολιτική, δεν επέτρεψαν ούτε να διατυπωθεί η πολιτική πρόταση και το σχέδιο αλλά ούτε και να υπάρξει εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη και στο πεδίο», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Υπάρχουν πολλά στελέχη που στις εσωκομματικές εκλογές δεν στήριξαν το Στέφανο Κασσελάκη, όμως σέβονται τη δημοκρατική απόφαση των μελών του κόμματος. Έρχονται και λένε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα, θα υπηρετήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη νέα ηγεσία του γιατί αυτό θέλει ο κόσμος και στόχος μας είναι η πολιτική αλλαγή. Και βέβαια όλα είναι προς αξιολόγηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου.

«Εδώ και ένα μήνα που ασκώ τα καθήκοντά μου, είμαι στη δυσάρεστη θέση, αντί να προβάλλω το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και να απαντώ στον κ. Μαρινάκη και στα κυβερνητικά στελέχη, να απαντώ σε δηλώσεις συντρόφων μου στην τηλεόραση», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν έχουν να κάνουν καν με πολιτική αξιολόγηση φράσεων και προτάσεων του προέδρου σε μία ομιλία. Δεν μπορείς να λες ότι το κόμμα στο οποίο ανήκεις είναι διεφθαρμένο και εγκάθετο, δεν μπορείς να το αποκαλείς «τσόντα» σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα και μάλιστα να το ονοματοδοτείς από την τηλεόραση», επισήμανε η Δώρα Αυγέρη.

Ερωτηθείσα για την αποστροφή περί «ελίτ» στο κόμμα σε προηγούμενη συνέντευξή της, σημείωσε: «ήταν μια απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης ως αδιαμεσολάβητη σχέση με το κόμμα». «Εξήγησα ότι αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση δεν καταλύει καταστατικές προβλέψεις και καταστατικά όργανα, απλά ενδεχομένως ξεβολεύει κάποιες ελιτίστικες νοοτροπίες και κάποια ιερατεία που ήταν εγκατεστημένα στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε. «Με αυτό δεν ανακαλύπτω την πυρίτιδα. Όποιος βγει να μιλήσει στην κοινωνία –αναφέρομαι κυρίως στο δικό μας κόσμο- είναι κοινή διαπίστωση. Δεν είναι κακό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Επειδή ακριβώς είμαστε σε μια  πολύ δύσκολη συγκυρία, πρέπει να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, αυτό περιμένει ο κόσμος», τόνισε η Δώρα Αυγέρη. «Και αυτό θέλει και για την επόμενη μέρα, να είναι μέρα λύτρωσης», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε: «έχοντας ήδη θέσει εαυτόν εκτός κόμματος, ο Νίκος Φίλης έρχεται για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση».

Κληθείσα να απαντήσει σε σημερινή δήλωση Σκουρλέτη ότι η ίδια και η Θεοδώρα Τζάκρη είχαν σχέδιο ρήξης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «δεν θα απαντήσω ούτε σε γελοιότητες, ούτε σε αθλιότητες». «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Αν θέλει ο κ. Σκουρλέτης να απευθύνεται σε συντρόφισσές του με αυτόν τον τρόπο, αυτόν θα καταγράψει η ιστορία, όχι εμένα που αρνούμαι να δώσω απάντηση σε κάτι τέτοιο», σημείωσε.

«Προσωπικά, πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες τους βρήκα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τέσσερα χρόνια ως βουλευτής, μπήκα καινούρια σε αυτήν τη διαδικασία, στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Και σε μία συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν από μία ήττα, το 2019. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια και αντιπολίτευση να κάνω στη ΝΔ και να συμμετέχω στη διαδικασία για την αλλαγή. Αλλαγή που δεν ήρθε, με ευθύνη κάποιων», είπε η Δώρα Αυγέρη.

«Κάποιοι δεν έχουν βολευτεί με το αποτέλεσμα της εκλογής προέδρου. Κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να δείξουν ότι δεν τους αρέσει. Αλλά φύγανε και από αυτό και κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και σε πολύ εύκολη θέση τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη», επισήμανε.

«Από την πλευρά μου, εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επιδιώκει σε αυτήν τη συγκυρία να μείνει όρθιος, να μείνει ενωμένος, να είναι δυνατός, να αποτελεί πρόταση και καταφύγιο για τον κόσμο που θέλει αλλαγή. Αυτό επιδιώκουμε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες για τις οποίες συζητάμε», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον κόσμο. Με την αμφισβήτηση προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν αμφιβολία στον κόσμο. Δεν θα περάσει αυτό. Ούτε η αμφιβολία, ούτε η αίσθηση ότι δεν αξίζει να ασχολείσαι με την πολιτική. Αυτό που επετεύχθη πριν δύο μήνες, όταν ξεκίνησε η διαδικασία με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο κόσμος να ανακτήσει το ενδιαφέρον του όχι μόνο για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για την πολιτική, να θεωρήσει ότι με την πολιτική και με τη συμμετοχή αλλάζεις πράγματα», εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Επειδή δεν μας αρέσει το 41% που κατέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές, θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα πρέπει να καταλυθεί το δικαίωμα της βάσης να επιλέγει;», ανέφερε. «Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμφισβήτηση στον πρόεδρο. Είναι αμφισβήτηση και της ίδιας της απόφασης του κόσμου που συμμετείχε μαζικά στη διαδικασία ανάδειξης προέδρου αλλά και της ίδιας της καταστατικής πρόβλεψης για εκλογή από τη βάση. Το κείμενο της «Ομπρέλας» αυτό επισημαίνει, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για το πόσο ελιτίστικη είναι αυτή η προσέγγιση, αλλά και για το πόσο παραβαίνει αυτήν την καταστατική πρόβλεψη;», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Αριστείδη Μπαλτά και το αν θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κινήσεις από πλευράς της ηγεσίας, σχολίασε: «εγώ δεν εκτελώ τα χρέη ούτε μάντη ούτε των πειθαρχικών και καταστατικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή του νέου προέδρου και θέλω να πιστεύω ότι όταν θα ξανάρθω σε αυτήν εδώ την εκπομπή θα μιλάμε για τα σημαντικά και για τα σπουδαία, ότι θα έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παραγάγουν πολιτική ουσίας», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί