Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το μοιραίο τροχαίο που σημειώθηκε στη Λιβύη και κόστισε τη ζωή σε πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητεί να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο δυστύχημα, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

ADVERTISING

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Την ίδια στιγμή οι πρώτες μαρτυρίες σχετικά με όσα συνέβησαν κατά το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή, οι πρώτες μαρτυρίες των τραυματιών «φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής».

Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν το εν λόγω αγροτικό αυτοκίνητο φέρεται ότι είχε εξωτερική δεξαμενή με καύσιμα η οποία ανεφλέγη, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Παράλληλα επιπλέον απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και αν διαπιστώνονται παραλείψεις ή αστοχίες στον σχεδιασμό της ελληνικής αποστολής, αναμένεται να δωθούν μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων όλων των μαρτύρων. Μέλη της ελληνικής αποστολής που φέρουν ελαφρύτερα τραύματα, κυρίως κατάγματα και εγκαύματα, ήδη μίλησαν στις στρατιωτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι την εσωτερική έρευνα (ΕΔΕ) διενεργεί υποστράτηγος με αντικείμενο τον έλεγχο των διαδικασιών, τον τρόπο οργάνωσης και τον σχεδιασμό της αποστολής, τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ όσων επέζησαν από το δυστύχημα βρίσκονται τρεις πολυτραυματίες οι οποίοι υποβάλλονται σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πρόκειται για τον αρχαιότερο της αποστολής, ένας Συνταγματάρχη με κάταγμα στη μέση, έναν Αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων με εγκαύματα στο 30% του σώματος του και για έναν Αξιωματικό του Υγειονομικού ο οποίος έχει εγκαύματα στον οισοφάγο από εισπνοή καυστικών ουσιών, η περίπτωση του οποίου φέρεται να είναι η πιο σοβαρή.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δύο εικοσιτετράωρα παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα. Ακόμη δεν έχουν διασαφηνιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκε η μετακίνηση των 19 μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, εάν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ένα ή περισσότερα οχήματα, εάν υπήρχε στρατιωτική συνοδεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους αλλά και ο λόγος που επιλέχθηκε το αεροδρόμιο της Βεγγάζης αν και απέχει σχεδόν 600 χλμ από την πόλη Ντέρνα, η οποία σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel».

Υπενθυμίζεται ότι από την ελληνική αποστολή έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι: Δύο νοσηλεύτριες των ενόπλων δυνάμεων, ένας άνδρας των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην αποστολή και δύο πολίτες σε ρόλο διερμηνέων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί