«Ο Ν. Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες»: Πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες, διαφωνίες» που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα, με υπεύθυνο της διοργάνωσης τον Ν. Χρυσό, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Α’ Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ελλάδας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα (Σίνα 31) με τη συμμετοχή 37 εισηγητών, οι οποίοι με ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες επιστημονικά ανακοινώσεις ανέδειξαν τον «διάλογο» του Καζαντζάκη και του έργου του με τους Έλληνες συγγραφείς και τα κείμενά τους. Το συνέδριο μεταδόθηκε μέσω της πλατφόρμας zoom και το παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από το κανάλι της ΔΕΦΝΚ στο You Tube περισσότεροι από 700 άνθρωποι. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, η κα. Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Ιωσήφ Βεντούρας, Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων, ο κ. Nicolas Eybalin, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, η κα. Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, o κ. Δημήτρης Ποσάντζης, Υπεύθυνος ελληνικής λογοτεχνίας Εκδόσεων Καστανιώτη, o κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εκδότης των Εκδόσεων Διόπτρα και ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ. 

Στο ηχογραφημένο μήνυμα, που έστειλε από την Γενεύη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Γιώργος Στασινάκης αναφέρθηκε στην 35χρονη παγκόσμια δράση της Διεθνούς: «Είναι ο μοναδικός σύλλογος», είπε, «που διαδίδει εδώ και 35 χρόνια το έργο ενός Έλληνα, συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή… Είχα την ευκαιρία και τη χαρά να επισκεφτώ 101 χώρες και διαπίστωσα το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών μας και των συμπαθούντων, Ελλήνων και μη. Όλοι αγαπούν το έργο του Καζαντζάκη, την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη». 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στον χαιρετισμό του είπε: «Είναι ένα συνέδριο πραγματικά “ξεχωριστό”. Μέσα στο προεκλογικό κλίμα τα συνέδρια είναι ευκαιρίες μονιάσματος, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως μας χωρίζουν… Ο Καζαντζάκης έχει κι άλλα να δώσει κάθε φορά, κάθε φορά έχουμε κι άλλα να ανακαλύψουμε, πόσο μάλλον που κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Καζαντζάκη ξανά. Σήμερα έχει την αποδοχή που δεν γνώρισε εν ζωή. Η σωρός του, τι ντροπή, δεν εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα. Μεταφέρθηκε σχεδόν βουβά στην Κρήτη, όπως και η σωρός ενός άλλου μεγάλου Κρητικού του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήτανε τέτοιος ο φόβος των ταραχών. Αυτός βέβαια ένωνε, η εποχή χώριζε. Ο Ψυχρός Πόλεμος και ο Εμφύλιος του στέρησαν το Nobel, που τόσο άξιζε. Το στέρησαν βέβαια από την Ελλάδα, να το θυμόμαστε αυτό, όπως να θυμόμαστε και πόσα του οφείλουμε…».

Η κα. Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι «παρά τα όσα έχουν γραφτεί και λεχθεί για τον Καζαντζάκη, υπάρχουν ακόμα θέματα προς διερεύνηση και συζήτηση, λόγω της ποικιλομορφίας και των πολλαπλών προκλήσεων του έργου του, αλλά και του πολύτροπου του χαρακτήρα του».

Τα συμπεράσματα από τις εργασίες συνόψισαν κατά την καταληκτική συνεδρία η Έρη Σταυροπούλου, Ομ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Κόκορης, Καθηγητής στο ΑΠΘ. 

Από τη ΔΕΦΝΚ ανακοινώθηκε το δεύτερο, για το 2023, συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 25 και 26 Νοεμβρίου με θέμα «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες», με συντονίστρια την Έλενα Αβραμίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί