Κράτος σε διάλυση: Μετά τις φωτιές, πλημμύρες – Σοβαρά προβλήματα σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα (βίντεο)

Ακινητοποιήθηκαν τα τρένα – Πλημμύρισε το οδικό δίκτυο- Κινδύνευσαν οδηγοί

Αρκετά προβλήματα προκάλεσαν οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι που έφερε στη διάρκεια της νύχτας η κακοκαιρία «Daniel», ενώ έπεσαν κεραυνοί σε ρυθμούς ρεκόρ στη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία ήταν η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη και η Φθιώτιδα.

Μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εξαιτίας των κεραυνών στη Μαγνησία και στις Σποράδες «μοιάζει σαν να μην νύχτωσε ποτέ». Όπως επισημαίνεται, ήταν τέτοια η κεραυνική δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12:00 -12:30 και έπειτα που πραγματικά έγινε η νύχτα μέρα.

Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα στον Βόλο, που οι κάτοικοι καλούνται απ’ όλες τις δημοτικές αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους και μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις να γίνονται.

Το νερό περνά τα πεζοδρόμια στην πόλη του Βόλου, οι χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει στο Πήλιο, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου.

Στο δήμο Νοτίου Πηλίου έχουν πέσει και κολώνες της ΔΕΗ και δεν έχει ρεύμα η Μηλίνα για πολλές ώρες, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά, ενώ το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Επίσης, σύμφωνα με τη Hellenic Train το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 11573 ακυρώθηκε, έπειτα από έλεγχος της γραμμής από τον ΟΣΕ και ενώ η αμαξοστοιχία είχε ακινητοποιηθεί στον Βόλο. Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν ότι δεν είναι εφικτή και η οδική πρόσβαση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, συνεπώς οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας 11573 δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε με λεωφορείο.

meteo.gr

Παράλληλα ήταν έντονη η βροχόπτωση, που έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα τα οποία αναμένεται να καταγραφούν στη διάρκεια της ημέρας. Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων δέχθηκε η Πυροσβεστική στον Βόλο, το Πήλιο και τη Νεάπολη. Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς η περιοχή αυτή είχε καεί στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Λάρισα, όπου ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τον Δήμο Αγίας και τα παράλια της Λάρισας, προκαλώντας διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφηκαν επίσης στη Σκόπελο και την Αλόννησο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στη Λαμία κινδύνευσε οδηγός.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία σήμερα θα «πλήξει» Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ θα κατέβει και προς τα νότια, στην Αττική. Kύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.

meteo.gr

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση, τα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι και θα διαρκέσουν έως και αύριο Τετάρτη.

Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 Μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί