Όταν η τέχνη στην κοινότητα συναντά την αναπηρία

Μια συνεργασία του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου με την ομάδα κρουστών του προγράμματος  «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση»

Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου κλείνει γιορτινά τον Απρίλη , μήνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό με μια μεγάλη εκδήλωση την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 , στις 19.30 μ.μ. στην Πλατεία Μικρασιατών.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την συναυλία   της ομάδας Κρουστών  του προγράμματος  «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Μουσικού Γιάννη Παπατζανή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης που δημιουργήθηκε με αφετηρία τη βιωματική γνώση για την προαγωγή της ρυθμικής ικανότητας και της μουσικής αντίληψης των συμμετεχόντων. Απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, στην προσπάθεια μετασχηματισμού της κοινωνίας σε μια ζωντανή κοινότητα δημιουργίας και έκφρασης.

Αυτή την Παρασκευή θα ζήσουμε όλοι την μυσταγωγία της άλλης πλευράς του Αιγαίου. Θα ταξιδέψουμε σε κοινά μελωδικά μονοπάτια – εκεί που τα τραγούδια της Τουρκίας ενώνονται με τις μουσικές της Ελλάδας. Άλλωστε η εκδήλωση είναι γιορτή για την αποδοχή .

Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό με τη φωνή της διεκδίκησης   ως γονεικό σωματείο μάχεται για την αναπηρία, αλλά και η ομάδα εκπαιδευτικών και μουσικών του προγράμματος «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση», από κοινού  υποστηρίζουν ότι  η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Σε αυτή την ποιοτική εκδήλωση όλοι μαζί προβάλουμε την μουσική της Ειρήνης.  Οι μουσικοί δρόμοι δεν έχουν σύνορα, δεν χωρίζουν παρά μόνο ενώνουν τους λαούς που έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη και συνεργασία.

Οι μουσικές της Ανατολής θα ακουστούν στο κοινό από την μαγική φωνή της Μάλαμας Πετρέλη, με τη συμβολή των μουσικών Γιάννη Δερμιτζάκη στο ούτι και Ισίδωρου Βαρδάρου στο βιολί. Βασικοί εισηγητές του σεμιναρίου είναι ή Ανθή Φουρκή και η Μαρία Κεφαλουδάκη. Να τονίσουμε το μουσικό ρόλο της ρυθμικής συνοδείας από την 60μελή κα πλέον ομάδα των εκπαιδευόμενων στα κρουστά, που θα συμμετέχει στο μουσικό εγχείρημα. 

Η δράση « Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση»   υποστηρίζεται  από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου. 

Αμέσως μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας της Θεατρικής ομάδας εφήβων ΑμεΑ που δημιουργήθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμέΑ Ρεθύμνου με το όνομα ‘ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ και εμψυχώτρια τη θεατροπαιδαγωγό Φλώρα Ασουμανάκη. Η ομάδα δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού – Πύλη Πολιτιστικών Φορέων, στον άξονα Πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά ναι νέους  δουλεύει εντατικά από το Σεπτέμβριο του 2022. Στη δράση παίρνουν μέρος  έφηβοι με αναπηρία, με την συνοδεία εκπαιδευτών του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και την επαγγελματική καθοδήγηση της θεατροπαιδαγωγού Φλώρας Ασουμανάκη. Ξεκίνησαν πειραματικά, βρήκαν την ενέργειά τους και άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τα κρυμμένα μυστικά της θεατρικής τέχνης. Ως σήμερα η ομάδα ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ έχει δουλέψει πειραματικά το δικό της σενάριο, φτιάχνοντας μια ταινία με το όνομα «Ουρανοκατέβατοι : Out of the Blue».

Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην εκδήλωση, ενώ στους γύρω χώρους θα υπάρχουν αναρτημένα έργα των συμμετεχόντων, που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους με το μοναδικό τους καλλιτεχνική ματιά.  

Όλη η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης κα του Δήμου Ρεθύμνου και είναι δωρεάν για το κοινό. Μέσα από αυτή επίσημα ολοκληρώνεται ο κύκλος του αφιερώματος στον αυτισμό THINK BLUE 2023.

 Η σύμπραξη τόσων ανθρώπων και  φορέων στη συνδιοργάνωση μιας ανοιχτής στην κοινότητα εκδήλωσης (της  Περιφέρειας,  του Δήμου Ρεθύμνου, του Πανεπιστήμιο Κρήτης άλλα και του  Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό) δίνουν μηνύματα αποδοχής. 

Με όχημα τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες όλοι συνεργάζονται για να αναδειχτεί η προσβασιμότητα ως αναγκαιότητα και έμπνευση. Μέσα από την εκδήλωση προβάλλεται η κοινωνική ευθύνη της συμπόρευσης και συμπερίληψης. Η τέχνη βρίσκει δρόμους της και ανακαλύπτει τρόπους έκφρασης για όλους τους ανθρώπους, λειτουργώντας ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

Μην ξεχνάτε να βρεθείτε στην Πλατεία Μικρασιατών την Παρασκευή  Απριλίου στις 19.30 μμ !! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί