Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτη η κατάσταση στο μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά  

Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης με θέμα : ” Απαράδεκτη η κατάσταση στο μνημειακό συγκρότημα  για τη Μάχη της Κρήτης, στον Γαλατά Χανίων “, για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 4-5-2023.

Αναλυτικά η επερώτηση:

Απαράδεκτη η κατάσταση στο μνημειακό συγκρότημα  για τη Μάχη της Κρήτης, στον Γαλατά Χανίων. 

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Η επερχόμενη επέτειος της Μάχης της Κρήτης φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εγκατάλειψης – ερήμωσης του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων.  Η Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρει το ζήτημα,  το οποίο έχει ήδη φέρει δύο φορές  στο περιφερειακό  συμβούλιο, το 2021 και το 2022, όμως δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από την περιφερειακή αρχή για την ολοκλήρωση του έργου,  με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχίζεται. 

Ειδικότερα,  η περιφέρεια δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια ακόμη και μετά την προκλητική απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού  σε σχετική Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Απάντηση που αναφέρει ότι το ημιτελές κτηριακό συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης «δεν είναι χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο και δεν βρίσκεται εντός ιστορικού τόπου. Επίσης, δεν βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο χαρακτηρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ.Α. μνημείων ή ιστορικών τόπων και επομένως δεν διέπεται από τις διατάξεις του Ν 3028/2002. Επομένως, το ΥΠΠΟΑ δεν είναι αρμόδιο για την ολοκλήρωση του μνημείου Μάχης της Κρήτης, ωστόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύνανται να συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς.». 

Αυτό είναι το ενδιαφέρον διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση του μνημείου!  

Απέναντι όμως στην αδιαφορία  κεντρικού και τοπικού κράτους είναι η ίδια η κοινωνία των Χανίων που αγανακτεί με την κατάσταση η οποία προσβάλει την ιστορική μνήμη και ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης σε βάρος της ιστορικής κληρονομιάς,  όταν, μάλιστα,  είναι φανερές οι προσπάθειες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και  η επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης.  

Η κοινωνία των Χανίων αγανακτεί με την εγκατάλειψη σε βάρος ενός μνημείου  που τιμά τη σύγχρονη Ιστορία της εργατικής – λαϊκής πάλης ενάντια στον φασισμό, που  τον γεννά και τον θρέφει  η καπιταλιστική βαρβαρότητα, γι αυτό ο αγώνας ενάντια του δεν τελειώνει όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός.  

Οι Χανιώτες δε δέχονται ότι ένα έργο που κόστισε αρκετά χρήματα από τον ιδρώτα του λαού και τη φοροληστεία του, έχει καταντήσει ένα κουφάρι από μπετό. Διεκδικούν την ολοκλήρωση του έργου στο μνημειακό συγκρότημα  για τη Μάχη της Κρήτης, στον Γαλατά Χανίων,  που θα μπορούσε σήμερα να ήταν επισκέψιμος χώρος,  ένα ζωντανό μνημείο πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, ανοιχτό για τον λαό, τη νεολαία, για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη από την ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης και -σύμφωνα με τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής- ζητούμε : Το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί