Η άσκηση «Μίνωας 2024» σε Χανιά και Ρέθυμνο (Βίντεο & φωτο)

Φωτο εξωφύλλου: Goodnet.gr

Εκκενώσεις σχολείων, διασώσεις στα φαράγγια, απεγκλωβισμοί και τραυματισμοί, περιλαμβάνονται στο σενάριο της μεγάλης άσκησης σεισμού «Μίνωας 2024» που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις 10 στα Χανιά.

Το επεισόδιο που δόθηκε, είναι εικονικό και αφορά σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή της Σούδας. Ο σεισμός θα προκαλέσει κατάπτωση βράχων σε φαράγγια του νομού, ενώ όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια θα εκκενωθούν. Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 60 φορείς, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι, Πυροσβεστική, κλπ ενώ στην Κρήτη βρίσκεται και ο υπουργός κλιμαιτικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Περίπου στις 10 και 20 το πρωί ΄«ήχησε» το 112 στα κινητά των πολιτών.

Το μήνυμα ανέφερε αναλυτικά:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION 22/04/2024 – TIME (…) – A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»

Η σειρήνα ήχησε στις 10:20 το πρωί και αμέσως μετά το δημαρχείο Χανίων εκκενώθηκε και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζάμπαση.

Δείτε βίντεο & φωτογραφίες του zarpanews.gr:

Μετά τον σεισμό, συγκλήθηκε εκτάκτως το συντονιστικό πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έχει δοθεί επεισόδιο με κατάρρευση κτηρίου και υπάρχουν τέσσερις τραυματίες. Στο σημείο χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ καθώς ένα άτομο σε σοκ έβριζε απειλούσε τους διασώστες.

Aκόμα το σενάριο προβλέπει και εγκλωβισμό ατόμων στο Φαράγγι της Σαμαριάς με το ένα εξ αυτών χωρίς τις αισθήσεις του.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα 22/4 οι ακόλουθες Υπηρεσίες του Δήμου, που σχετίζονται με την άσκηση, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό από τις 10.00 έως τις 11.00:

Υπηρεσίες κεντρικού Δημοτικού Μεγάρου (Κυδωνίας 29)

Υπηρεσίες Μεγάρου Πάνθεον

Υπηρεσίες Γρηγορίου Ε΄

Υπηρεσία Δόμησης

ΔΕΥΑΧ

ΚΕΠ Πλατείας Ελευθερίας (Δικαστηρίων).

Στο πλαίσιο αποφυγής παρερμηνείας, σύγχυσης, πανικού και αντίδρασης ανάλογης ενός πραγματικού συμβάντος σεισμού παρακαλούνται τα ΜΜΕ, οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Με την ευκαιρία της άσκησης όλοι οι δημότες μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Δήμου και ειδικότερα στον σύνδεσμο https://www.chania.gr/ta-chania-mou/polprostasia/politikh-prostasia.html για τους χώρους καταφυγής πληθυσμού μετά από σεισμό, οι οποίοι έχουν καθορισθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

Επιπλέον στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες διεξαγωγής της άσκησης, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με την πολιτική προστασία. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία προκύπτει θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Στο σενάριο περιλαμβάνονται σεισμοί πολλών ρίχτερ σε Χανιά και Ηράκλειο, πυρκαγιές και άλλα επεισόδια με τεράστιες επιπτώσεις σε σχολεία , νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, επεισόδια τα οποία -όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι φανταστικά, τα έχουμε δει να συμβαίνουν και σενάρια τα οποία δικαιολογούνται πλήρως με βάση τις υφιστάμενες γεωλογικές συνθήκες, απολύτως ρεαλιστικά γεγονότα».

«Αυτά που έχουμε να δει να συμβαίνουν είναι πέρα από κάθε φαντασία, σαν ταινία κινηματογραφική» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια πως η άσκηση σχεδιάστηκε σε μια περίοδο ηρεμίας, φυσικά δεν σχεδιαστεί επειδή υπάρχει κάποιος κίνδυνος, εξάλλου τα σεισμικά γεγονότα είναι απρόβλεπτα. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να εντοπίσουμε και τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που έχουμε.» ανέφερε.

Η άσκηση «Μίνωας» στο Ρέθυμνο

Οι αρμόδιες αρχές, συνεπικουρούμενες από εθελοντικές ομάδες και πολίτες, δοκίμασαν τις αντοχές τους και τις δυνάμεις τους στη μεγάλη άσκηση σεισμού “Μίνωας 2024”, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ρέθυμνο.

Δείτε βίντεο & φωτογραφίες από το Goodnet.gr:

Το συντονιστικό κέντρο στήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου, ενώ όλη η δράση σε ό,τι αφορά τα της πόλης, εκτυλίχθηκε στην περιοχή του “Φουγάρου” στον Κουμπέ, όπου είχαμε επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων έπειτα από την κατάρρευση κτηρίου.

Έξω από τις αίθουσες, στις αυλές σχολείων, βγήκαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί, όπως συνέβη στο 2ο δημοτικό, έναντι του δημαρχείου.

Στο Ρέθυμνο η άσκηση “Μίνωας” προέβλεπε τα εξής:

-Συμβάν στο φαράγγι του Κοτσιφού, όπου υπάρχει κατολίσθηση μετά τον σεισμό και έχουν τραυματιστεί 7 άτομα εντός του φαραγγιού.

-Τροχαίο με ανατροπή οχήματος στην διασταύρωση προς Ροδάκινο

-Κατάρρευση του φουγάρου στον Κουμπέ (στο οικόπεδο της Ένωσης) και απεγκλωβισμός τραυματιών

-Εκκένωση των σχολείων

Το επιχειρησιακό κέντρο στο Ρέθυμνο θα είναι στο δημαρχείο, επειδή στο σενάριο προβλέπεται πως μετά τον σεισμό έχουν προκύψει ζημιές στο κτήριο της Περιφέρειας και αυτομάτως όλοι μεταφέρονται στο δημαρχείο.

minoas dhmarxeio kentro (1).jpg
minoas dhmarxeio kentro (2).jpg
minoas dhmarxeio kentro (3).jpg
minoas dhmarxeio kentro (4).jpg
minoas dhmarxeio kentro (5).jpg
minoas dhmarxeio kentro (6).jpg
minoas 2024 (4).jpg
minoas askhsh new (1).jpg
minoas askhsh neww.jpg
minoas fougaro koumpe (3).jpg
minoas fougaro koumpe (5).jpg
minoas koumpes erythros stayros.jpg
minoas nees koump (1).jpg
minoas nees koump (4).jpg
minoas nees koump (5).jpg

Ζarpanews.gr, Goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί