Βασιλειές: Το δημοτικό δεν “χωράει” τα μισά παιδιά που έρχονται από το νηπιαγωγείο!

Το δημοτικό σχολείο Βασιλειών δήμου Ηρακλείου αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά του νηπιαγωγείου που θα πάνε πρώτη δημοτικού τον Σεπτέμβριο. Από τα 26 παιδιά που έχουν εγγραφεί, τα 14 θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο αν δεν τακτοποιηθεί το πρόβλημα από το δήμο.

Η ανακοίνωση:

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην κοινότητα των Βασιλειών είναι διαχρονικό και διαρκώς επιδεινούμενο λόγω της ανάπτυξης της περιοχής. Το 6θεσιο δημοτικό σχολείο Βασιλειών στεγάζεται στο κτήριο του 2θεσιου ηλικίας άνω των 50 ετών και καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των τάξεων με χωρισμό των υφιστάμενων αιθουσών στη μέση και με λυόμενες αίθουσες στην αυλή.

Προκειμένου να δοθεί προσωρινή λύση στην στέγαση, μέχρι την δημιουργία σχεδίου πόλεως στην περιοχή ο Δήμος Ηράκλειου το καλοκαίρι του 2021 προχώρησε στην απόκτηση ενός όμορου στο υφιστάμενο σχολείο οικόπεδο προκειμένου να προσχωρήσει στην ανέγερση αιθουσών.

Τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηράκλειου στην οποία συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού.

Στην συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε ότι ο φάκελος, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο, είχε ήδη σταλεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και σε περίπτωση που δινόταν έγκριση, θα μπορούσε να ξεκινήσει το στάδιο των τεχνικών μελετών και η αναζήτηση κονδυλίων για να γίνει η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, ένας χρονικός ορίζοντας 3-5 ετών.

Τότε τέθηκε από την διευθύντρια και τον Σύλλογο το θέμα του σχολικού έτους 2023-2024 καθώς ήδη από τότε γνωρίζαμε ότι θα αποχωρούσαν από το σχολείο 11 παιδιά της ΣΤ’ Τάξης και θα έρχονταν από το Νηπιαγωγείο 25-30 παιδιά στην Α’ τάξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα να τα φιλοξενήσει. Για αυτό το πρόβλημα προτάθηκε να προστεθούν 2-3 νέες λυόμενες αίθουσες στο όμορο οικόπεδο ώστε να λυθεί το πρόβλημα χωρητικότητας μέχρι να χτιστεί το νέο κτήριο.

Τον Ιούλιο του 2022 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κάλεσε σε συνάντηση τον Σύλλογό μας μαζί με την Διευθύντρια του Σχολείου, τον Προέδρο της Κοινότητας, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον Αντιδήμαρχο Περιουσίας του Δήμου, τον Αντιδήμαρχο Σχολικών Μονάδων, τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα της στέγασης του σχολείου μας καθώς είχαν υπάρξει κάποιες παρατηρήσεις από το Υπουργείο οι οποίες θα καθυστερούσαν το έργο.

Εκεί επαναλάβαμε την ανάγκη τοποθέτησης τουλάχιστον 2 επιπλέον αιθουσών προκειμένου το σχολείο να μπορέσει να καλύψει όλες τις νέες εγγραφές που θα προκύψουν το σχολικό έτος 2023-2024 και λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2023 σε νέα συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων ενημερωθήκαμε ότι λόγω καθυστέρησης στην έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου και μειωμένων κονδυλίων ο Δήμος δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα τοποθετηθούν οι αίθουσες έως τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα ένα μέρος των μαθητών που θα εγγράφουν στην Α’ τάξη το σχολικό έτος 2023-2024 να αναγκαστούν να φύγουν με μεταγραφή σε άλλα σχολεία. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος θα αποταθεί στην Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στο έργο μήπως και προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι Γονείς του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βασιλειών είμαστε ανάστατοι και καλούμε τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο Ηρακλείου πρωτίστως, την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Κρήτης η οποία έχει πλέον εμπλακεί να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και έστω την ύστατη χρονική στιγμή να δώσουν λύση σε ένα άμεσο πρόβλημα για το οποίο είναι ενήμεροι, ο Δήμος Ηρακλείου από τον Νοέμβριο του 2021 και οι υπόλοιποι από τον Ιούλιο του 2022.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Βασιλειών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί