Ξεπουλούν στα κρυφά και όσο – όσο την έκταση της πρώην βάσης Γουρνών- Αρνούνται να δώσουν στοιχεία!

Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη και τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου – Λασιθίου του κόμματος της αριστεράς: Με ποια κριτήρια ορίστηκε το τίμημα; Να δημοσιοποιηθεί, επιτέλους, η έκθεση αποτίμησης της έκτασης

Επανέρχεται στο θέμα αποτίμησης της αξίας της έκτασης της πρώην βάσης Γουρνών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και με νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών με την συνυπογραφή 18 Βουλευτών, ζητάει την κοινοποιήσει της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή.

Δείτε:

Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δεν πωλείται η πρώην βάση Γουρνών, ανήκει στην τοπική κοινωνία» 

X. Mαμουλάκης: Σκάνδαλο με την τιμή πώλησης των 345 στρεμμάτων στην πρώην βάση Γουρνών: Στο σφυρί με τίμημα όσο… 3,5 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ (!) και τον Υπουργό να αρνείται να καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή!

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για βάση Γουρνών: Άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης, με χειροκροτητή το δήμαρχο Χερσονήσου

Το ΚΚΕ Ηρακλείου για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Στη βουλή από τον Γ. Λογιάδη η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών και το ΔΕΚΚ

«Για ποιο λόγο η κυβέρνηση κρατάει κρυφή την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή, σύμφωνα με την οποία προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση τμήματος της πρώην βάσης Γουρνών; Ενός εκ των πλέον προνομιακών ακινήτων της Κρήτης;» δηλώνει ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, στις 24/2/2021, στις 15/12/2021 και στις 07/10/2022, έχουμε ζητήσει ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της έκτασης, που οδήγησε στην παραχώρηση με τίμημα ίσο με το κόστος κατασκευής 3,5 περίπου χιλιομέτρων του ΒΟΑΚ! Ο αρμόδιος Υπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πλέον. Οφείλει καθαρές απαντήσεις.».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17/2/2021 το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην βάσης Γουρνών, με τιμή εκκίνησης 22,6 εκ. ευρώ και την προσφορά του πλειοδότη να διαμορφώνεται στα 40,2 εκ. ευρώ. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως εύλογη η συγκεκριμένη οικονομική προσφορά.

Το κείμενο:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

(Άρθρο 133 ΚτΒ)

Προς τον κ. Υπουργό  Οικονομικών 

Θέμα: «Άρνηση της Ν.Δ. να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.»

Στις 17.02.2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η προσφορά του πλειοδότη διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία) και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ανακηρύσσοντας τον πρώτο επιλέξιμο επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να κοινοποιήσει την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή στη βάση της οποίας εκρίθη ως εύλογη  η οικονομική προσφορά των 40,2 εκατ. ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου και σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του ν.3986/2011 διενεργήθηκε τελική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Σημειώνεται ότι σε μία σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων: Α.Π. 4512/24.02.2021 ερώτηση, Α.Π. 1888/73/15.12.2021 ερώτηση και ΑΚΕ, οι οποίες συζητήθηκαν ως επίκαιρες καθώς κατέστησαν αναπάντητες καθώς και Α.Π. 177/11/07.10.2022 ερώτηση και ΑΚΕ, δεν προσκομίσθηκε η έκθεση αποτίμησης παρότι αποτελούσε το κυρίως αντικείμενο των εν λόγω παρεμβάσεων. Βέβαια, τόσο ο Υφυπουργός Οικονομικών όσο και το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται στην αυξημένη σε σχέση με τη διαμορφωθείσα στα 22,6 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης και ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, βελτιωμένη προσφορά του πλειοδότη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ εντέχνως αναφέρει στο με Α.Π.55022/17.10.2022 απαντητικό του έγγραφο  ότι η αποτίμηση συμπεριλήφθη στο φάκελο που εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι ο προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι από την παρ.5.10 της από 07.05.2021 πρόσκλησης υποβολής προσφορών ανεξάρτητου εκτιμητή από το ΤΑΙΠΕΔ δεν προκύπτει ζήτημα εμπιστευτικότητας ως προς την κοινοποίηση της έκθεσης αποτίμησης αλλά και του ότι ο μνημονευόμενος από το ΤΑΙΠΕΔ προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά έλεγχος νομιμότητας και δεν εκτείνεται σε έλεγχο ουσίας ούτε σκοπιμότητας καλείται ο αρμόδιος κ. Υπουργός Οικονομικών  να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία:

  1. Αντίγραφο της έκθεσης αποτίμησης της αξίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης του ανεξάρτητου εκτιμητή που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι Αιτούντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί