Καϊλή: Την Κυριακή οι επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο διαφθοράς

Μέχρι το πρωί της Κυριακής αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του Βέλγου ανακριτή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, καθώς και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που έχουν συλληφθεί για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ: μια υπόθεση με καταιγιστικές εξελίξεις που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Δείτε:

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη και ερευνάται για διαφθορά – Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ

L’ Echo: Σάκοι με χρήματα στο σπίτι της Καϊλή στις Βρυξέλλες- Συνελήφθησαν επίσης ο σύντροφός της και ο πατέρας της

Ν. Ανδρουλάκης: “Δούρειος Ίππος της ΝΔ η Καϊλή” – Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την καλεί να παραδώσει την έδρα της

Τελικά, τίνος είναι η Καϊλή βρε παιδιά; – Η αλληλο-στήριξη με Μητσοτάκη σε όλα τα κρίσιμα

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που έχουν συλληφθεί από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών, είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης τού επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». 

Εκτός των πέντε παραπάνω, έχουν προσαχθεί και κρατούνται για συνέργεια στην υπόθεση, η σύζυγος και η κόρη του Πανκέρι.  

Όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, στη 1 μετά το μεσημέρι θα γίνουν ανακοινώσεις από τις εισαγγελικές αρχές και θα γνωστοποιηθεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά των πέντε ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Επίσης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ακυρώθηκε η (προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου) συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση αυτή. 

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Τι προηγήθηκε

Οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή (9 Δεκεμβρίου) τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Καϊλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «L’Echo», η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

→ Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Σε δεινή θέση η Καϊλή

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, να αποφασίσει να διαγράψει από το κόμμα την κ. Καϊλή. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δίστασε να μιλήσει για «Δούρειο Ίππος της Ν.Δ.».

«Είχα ενημερώσει πως η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της Ν.Δ. Ήδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε. Άλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από τον Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών –μέλος της οποίας είναι η Εύα Καϊλή– ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως «απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

Σε κάθε περίπτωση κι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έρευνας των βελγικών αρχών, το ενδεχόμενο να χάσει τη θέση της αντιπροέδρου αποτελεί πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο… 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται σθεναρά κατά της διαφθοράς. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτός από το να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε συνεργαστεί και θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την πορεία της δικαιοσύνης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί