L’ Echo: Σάκοι με χρήματα στο σπίτι της Καϊλή στις Βρυξέλλες- Συνελήφθησαν επίσης ο σύντροφός της και ο πατέρας της

Βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Γαλλικό Πρακτορείο και Deutsche Welle αναφέρουν ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ πάντως, η και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσήχθη και ανακρίνεται, ενώ συνελήφθη ο σύντροφός της, που είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, και ακόμη δύο άτομα. 

Δείτε:

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη και ερευνάται για διαφθορά – Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα L’ Echo, βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της Ελληνίδας πολιτικού, η οποία διανυκτέρευσε σε κελί. «Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack.

«Είναι μια πραγματική βόμβα που μόλις έσκασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ γίνεται λόγος και για σύλληψη ενός ακόμη συγγενικού προσώπου της κ. Καϊλή. «Ο πατέρας της αντιπροέδρου της Βουλής Εύας Καϊλή συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της L’Echo, η ευρωβουλευτής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να παρακαμφθεί η βουλευτική ασυλία που έχει. «Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές», αναφέρει η L’Echo.

H ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δήλωσε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε η υποψία πως χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε άτομα με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση».

Διαγραφή από ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ευρωομάδα Σοσιαλιστώ

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε τη διαγραφή της κ. Καϊλή από το κόμμα. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

«Πήρα μία απόφαση χθες για να περιφρουρήσω την παράταξή μας, η κυρία Καϊλή έκανε παιχνίδι Δούρειου Ίππου της Ν.Δ.», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1: «Από τις 26 Ιουλίου και μετά, με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την κυρία Καϊλή. Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους… Ήδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε. Άλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από τον Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ».

«Έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό πλέον ζήτημα» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. Δημήτρης Μάντζος, με αφορμή τη σύλληψη της κ. Καΐλή και κάλεσε την ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών –μέλος της οποίας είναι η Εύα Καϊλή– ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως «απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

Κόμματα και πολιτικοί σχολιάζουν την είδηση της εμπλοκής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταγγείλει «έγκαιρα και δυνατά».

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, υπενθυμίζει δηλώσεις της κ. Καϊλή, το 2018, όταν «είχε αποκαλέσει όσους συμπολίτες μας παίρνουν επιδόματα, τεμπέληδες».

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου «φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς ”αίματος” της Ε.Ε. και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί