Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση για τις υποκλοπές (Live)

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» με εισηγητές τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στα πόδια το έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή καθώς αποφάσισε με το έτσι θέλω να ανακοινώσει τη λήξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Δείτε επίσης: Σε πανικό ο Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια από τη Βουλή για να μην απαντήσει στον Α. Τσίπρα! (βίντεο)

Απολογητικός, απομονωμένο και φοβισμένος Μητσοτάκης, χλιαρά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του

Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;» (βίντεο)

Aλ. Τσίπρας: Η εικόνα αποχώρησης του Μητσοτάκη θα τον ακολουθεί για πάντα (Βίντεο)

Σε δεινή θέση οι βουλευτές της ΝΔ που στον απόηχο του «αδειάσματος» Μητσοτάκη από Σαμαρά – Καραμανλή αναγκάζονται να συνδέσουν το όνομα τους με αυτό το σκοτεινό σκάνδαλο και τους χειρισμούς του Μαξίμου.

Δείτε: Η «παγωμένη» χειραψία Καραμανλή – Μητσοτάκη (Bίντεο)

Αντώνης Σαμαράς: Αντιδημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές (Βίντεο)

Μια πρόγευση του τεταμένου κλίματος με το οποίο θα φτάσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μέχρι τις κάλπες δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση, που είναι δεδομένο πως προκαλεί πολιτική φθορά. Στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή ατζέντας, ωστόσο στην Πειραιώς ξέρουν πως θα συνεχιστεί το ασφυκτικό pressing από την αντιπολίτευση.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, με ομιλίες βουλευτών, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου . H διαδικασία ψήφισης  αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η ονομαστική ψηφοφορία θα μεταφέρει τη πίεση στους βουλευτές που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους για ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως η τριετία που προβλέπεται για να ενημερωθεί κάποιος πολίτης αν παρακολουθούνταν, η υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ αλλά και το λεγόμενο απόρρητο.

Τα επτά βασικά μέτρα του νομοσχεδίου σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι:

  • Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου η οποία θα έρευνα ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.
  • Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί. Αποκλείεται ιδιώτες από τις θέσεις αυτές.
  • Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οροθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου που επικαλούνται εθνική ασφάλεια.
  • Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου των πολιτικών προσώπων με αυστηρά φίλτρα που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση. Το αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων.
  • Απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋποθέσεις. Επιπλέον, αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτόν.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από την λήξη της άρσης.
  • Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων που αφορούν άρση απορρήτου. Για μεν το περιεχόμενο που προέκυψε από την άρση απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά παρέλευση εξαμήνου, για δε τον φάκελο της υπηρεσίας με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά από 10 χρόνια. Σήμερα ο νόμος δεν προβλέπει χρονικό ή άλλο προσδιορισμό για την καταστροφή των αρχείων.

Βεβαίως οι ως άνω αλλαγές συσκοτίζουν πλήρως το εν εξελίξει σκάνδαλο που συνδέει το Μέγαρο Μαξίμου με ένα σύστημα οργανωμένων υποκλοπών δεκάδων ανθρώπων από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Μεταξύ άλλων:

  • Εξασφαλίζουν πολιτικό χρόνο τριετίας για τη συγκάλυψη του σκανδάλου καθώς κανείς ενδιαφερόμενος δε θα μπορεί να μάθει το αν παρακολουθείται σήμερα.
  • Απαξιώνει την ΑΔΑΕ καθώς δεν επαναφέρει τη πρόβλεψη που καταργήθηκε άρον – άρον για τον ρόλο της στην ενημέρωση των πολιτών.
  • Δημιουργεί ένα κύκλωμα αδιαφάνειας με επικαλύψεις ελέγκτη – ελεγχόμενου προκειμένου να κρίνονται οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας».
  • Διευρύνει τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας κατά τόσο ευρύ τρόπο που στη πραγματικότητα νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις ως πολιτικό εργαλείο των κυβερνήσεων.
  • Απογορεύει αυτά που ήδη… απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, δηλαδή τα λογισμικά υποκλοπών προστατεύοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες που τα διακινούν καθώς δεν επέτρεψε τη κλήση τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Δείτε ζωντανά τη σημερινή συζήτηση:

Στα πόδια το έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Σφύριξε τη λήξη» μια μέρα πριν

Πρωτοφανής κίνηση από τον πρωθυπουργό, χθες, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δευτερολογία του τελευταίου, και απλώς αποχώρησε δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

«Ό,τι είχατε να πείτε κύριε Τσίπρα, το είπατε, η συζήτηση λήγει» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του και σηκώθηκε και έφυγε. Η προσβολή αυτή του Κοινοβουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται σαν επιστέγασμα της άρνησης του πρωθυπουργού να απαντήσει στις ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συνολικής επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου με την επίκληση του απορρήτου.

Μετά την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο για να κάνει μια δήλωση: «Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, εάν γνώριζε ότι παρακολουθείτο η ηγεσία του Στρατού. Είχε την ευκαιρία να απαντήσει. Δεν το έκανε. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται με όρους επικοινωνίας. Η εικόνα του πρωθυπουργού να αποχωρεί από την αίθουσα θα τον ακολουθεί για πάντα».

Είχε προηγηθεί ο έντονος εκνευρισμός του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, προς τον οποίο απευθύνθηκε με αγένεια στον ενικό, φωνάζοντας: «Παρακολουθούσα εγώ ποτέ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κύριος Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;».

Όλα όσα προηγήθηκαν

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.  Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην πρωτολογία του στα ψεύδη και τις επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδόμησε σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο και στη δευτερολογία του επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, κατά το γνωστό ρεπερτόριό του, για υποκλοπές πολιτικών προσώπων επί ημερών του, για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ακόμα και για εκμετάλλευση του περιστατικού με τον πυροβολισμό στον 16χρονο, με την κατηγορία ότι «θέλετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε – γιατί εσείς τα οργανώσατε – τον Δεκέμβριο του 2008» (!).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, προσπάθησε φυσικά να κάνει το άσπρο μαύρο, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για τις αποκαλύψεις για τους δεκάδες παρακολουθούμενους. Στο τέλος της ομιλίας του είπε πως «η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά», ενώ επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών»(!).  Έφτασε μάλιστα να πει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση πως… σέρνει τη χώρα στο βούρκο, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

Δημ. Τζανακόπουλος: Θέλετε να νομιμοποιήσετε εκ των υστέρων τις συνταγματικές παραβιάσεις

«Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής», σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έναρξη της συζήτησης. Και επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης» (αναλυτικότερα η ομιλία του Δημ. Τζανακόπουλου λίγο παρακάτω).

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπερψήφισαν και το ΜέΡΑ25,  το ΚΚΕ και η Ελλ. Λύση, ενώ υπέρ της ένστασης τοποθετήθηκε και ο Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η ένσταση απερρίφθη τελικά καθώς την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Δημ. Τζανακόπουλος: Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά.

«Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη», σημείωσεο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλους, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ το πρωί της Πέμπτης.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε συγκεκριμένα:

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που έπεσε από τον ουρανό, σε πολιτικό κενό. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, μέχρι και αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων προέκυψαν και οφείλονται σε υποτιθέμενα νομικά και θεσμικά κενά, τα οποία δημιουργούνται από τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις. Δηλαδή ήταν οι τεχνολογικές αλλαγές και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών; Είναι προκλητικό και θρασύτατο να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο.​

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που επέτρεψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη;

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό αυτό που επέτρεψε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, το Predator;

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που σας οδήγησε να παραβιάσετε τη συνταγματική νομιμότητα, να αντιτάξετε το απόρρητο τόσο απέναντι στην ΑΔΑΕ, όσο και απέναντι στην Επιτροπή                 Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή;

Η μεθοδευμένη προστασία των μαρτύρων, του κ. Λαβράνου και  του κ. Μπίτσιου, η προστασία του κ. Δημητριάδη ήταν προϊόν κάποιας θεσμικής ανεπάρκειας;

Ο ισχυρισμός της κ. Βλάχου, ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν «ήθελε να πουλήσει την πατρίδα», μήπως είναι αποτέλεσμα μιας         αδιανόητης αλαζονείας και μιας αίσθησης ανεξέλεγκτου που υπάρχει λόγω της διαχείρισης της υπόθεσης από τη ΝΔ;

Η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ελέγξει την ΕΥΠ μήπως είναι αποτέλεσμα ψευδοερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα;

​Υπάρχει ένα θεσμικό κενό που έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το νομοσχέδιο και το δημιουργήσατε εσείς. Το Μάρτιο του 2021 με τροπολογία των κ. Τσιάρα και Πικραμένου αφαιρέσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους για τις υποθέσεις παρακολούθησής τους. Αυτό έγινε την περίοδο που η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Κουκάκη για την παρακολούθησή του.

Το νομοσχέδιό σας δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Ο ορισμός της Εθνικής Ασφάλειας έχει τέτοιο εύρος και βάθος που χωράει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να αναχθεί σε λόγο εθνικής ασφάλειας που θα νομιμοποιεί μια παρακολούθηση, κατά παράβαση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται 3 χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης η ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.

Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη.

Αυτή η τριετία​ που πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της παρακολούθησης κάποιου και της ενημέρωσής του, δε σας φαίνεται ύποπτη; Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει το λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΥΠ έρχονταν και επικαλούνταν το απόρρητο, ενώπιον του Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ. Το νομοσχέδιο σας δεν επιλύει τίποτα επ’ αυτού. Έτσι, ο διοικητής της ΕΥΠ δε θα είναι υπόλογος σε καμία ελεγκτική αρχή, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Το νομοσχέδιο σας προβλέπει την καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων έπειτα από 6 μήνες. Αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν έρχεται να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του κ. Κοντολέοντος στις 29 Ιουλίου – την ημέρα που κατέθετε την αίτηση για ενημέρωση στην ΑΔΑΕ- έδωσε εντολή να καταστραφεί το πρωτογενές υλικό των παρακολουθήσεων;

Σ​το νομοσχέδιο σας δεν διευκρινίζετε την έκταση του ελέγχου της ΑΔΑΕ. Την μετατρέπετε σε μια διακοσμητική αρχή.​

Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής.​

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης.

Και το χειρότερο είναι πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Μετά τις εκλογές όλα αυτά αφενός θα καταργηθούν ως νομοθετικές ρυθμίσεις και θα δουν τ​ο φως της δημοσιότητας όλες οι πραγματικές πληροφορίες που θα αποδείξουν περίτρανα την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων 40 ετών».

Και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διαφωνεί με το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ΕΥΠ

Σειρά από σοβαρές επιφυλάξεις για διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ εκφράζει στην έκθεση της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Δείτε: Νέο «χτύπημα» κατά της κυβέρνησης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

– Προβλέπει ενημέρωση των πολιτών τρία χρόνια μετά την παρακολούθησή τους (άρα Ανδρουλάκης, Κουκάκης και ενδεχομένως υπουργοί και στρατηγοί θα μάθουν μετά τις εκλογές…)

– Δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ στη διάταξη για την ενημέρωση, αρνούμενο να άρει τις επιπτώσεις από την τροπολογία Πικραμένου-Τσιάρα της 31ης Μαρτίου 2021 με την οποία η ΕΥΠ μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μην ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις που έκανε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί