Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;» (βίντεο)

“Χαρακτηριστικό των ένοχων το κρυφτό και το θράσος- Αξιοθρήνητη η παρουσία σας κ. Μητσοτάκη”

Καταπέλτης ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ που φέρνει το Μαξίμου στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τη χώρα μας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του την ΕΥΠ σε «οικογενειακή υπόθεση», ενώ εδώ και ενάμιση μήνα κρύβεται και αρνείται να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που αποδεικνύει την «ενοχή και τη δειλία» του.

«Επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και έχει αποδείξει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ενοχή του και τη δειλία του. Σήμερα δείχνει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος.

»Κ. Μητσοτάκη αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι το γεγονός ότι ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξή σας, και δύο πρώην πρωθυπουργοί, έρχονται και σας λένε ότι η άρνηση άρσης του απορρήτου ζημειώνει τη δημοκρατία και την παράταξή σας.

»Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας, να τα καλύψετε. Τα ίχνη όμως δεν κρύβονται, όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης.

»Ακόμα κι αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να δηλώνει την ενοχή σας, την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και τέσσερις μήνες, από τον Αύγουστο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για τις υποκλοπές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

»Για την πρωτοφανή κίνηση αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής: «Κανένας πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση δεν διόρισε επικεφαλής της ΕΥΠ και να τη μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων έναν άνθρωπο που δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις. Ποιος ήταν αυτός που διόρισε τον κολλητό σε αυτή τη θέση με το που ανέλαβε; Ήμουν εγώ;».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ατηγόρησε σε δριμείς τόνους τον πρωθυπουργό για το μηχανισμό παρακολούθησης και αδιαφάνειας που έστησε με αιχμή του δόρατος την ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις. Απάντησε με στοχευμένη επιχειρηματολογία στις κατηγορίες και τους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε εναντίον του ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της πρωτολογίας του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση, αφού διορίσατε τον ανιψιό σας σε αυτή τη θέση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είστε τελικά παραπλανημένος ή ηθικός αυτουργός σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο για τη χώρα», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει μηνύσει όλους εκείνους τους δημοσιογράφους που σέρνουν τον ίδιο, τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου «στο βούρκο» με τις αποκαλύψεις τους για την εμπλοκή του Μαξίμου στο σκάνδαλο υποκλοπών με το Predator. Αναφέρθηκε στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», «του Documento», του «Inside Story», καθώς και των εφημερίδων του ομίλου Μαρινάκη, «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ».

«Αφού δεν κάνετε μήνυση αυτό είναι απόδειξη της ενοχής σας. Την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε τους απειλείτε κιόλας ότι θα τους στείλετε φυλακή. Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε και ταυτόχρονα ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που εκβιάζετε».

Σε διάφορα σημεία της ομιλίας του η κυβερνητική παράταξη επιχείρησε να δημιουργήσει ένταση στη Βουλή από τα έδρανα της, διακόπτωντας με φωνές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Δεν αντιδικώ με την κοινοβουλευτική ομάδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας γιατί τη θέση που εκφράζει η πλειοψηφία της για τις υποκλοπές την υιοθετώ».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια και διευκρίνισε: «Δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας, δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση».

«Ο ρόλος των κομμάτων και του αρχηγού της αντιπολίτευσης δεν είναι να παριστάνουν τον ντετέκτιβ. Ο ρόλος μας και η υποχρέωσή μας είναι να ζητούμε θεσμικά απαντήσεις και να αγωνιστούμε ως το τέλος μέχρι να τις πάρουμε», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη γνωστή ρήση του Ηλία Ηλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Ξανακάλεσε τον πρωθυπουργό για πολλοστή φορά να προχωρήσει σε άρση του απορρήτου αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει τίποτα να κρύψει και να είναι αθώος. Έτσι θα μιλήσουν όλοι όσοι επικαλούνται το απόρρητο για να διατηρήσουν τη σιωπή τους.

«Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μέρα παραπάνω στη θέση σας εάν αποδειχθεί η ενοχή σας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έπειτα αποδόμησε το πνεύμα του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και ανέδειξε την πραγματική στόχευση πίσω από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί