Aλ. Τσίπρας: Η εικόνα αποχώρησης του Μητσοτάκη θα τον ακολουθεί για πάντα (Βίντεο)

Πρωτοφανής αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε με την «απόδραση» του πρωθυπουργού.

Δείτε:

Απολογητικός, απομονωμένο και φοβισμένος Μητσοτάκης, χλιαρά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του

Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Αν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε για τις υποκλοπές, θα παραιτηθείτε;» (βίντεο)

Σε πανικό ο Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια από τη Βουλή για να μην απαντήσει στον Α. Τσίπρα! (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρωτολογία του, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας πως αν η απάντηση είναι αρνητική, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δεσμευτεί πως αν πιαστεί ψευδόμενος θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του, απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας εμμέσως πως «δεν μπορεί να γνωρίζει», αλλά και πως ο ίδιος δεν παρακολουθούσε κανέναν. Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του ζήτησε διευκρίνηση και μάλιστα διακόπτοντας την τοποθέτησή του έδωσε εκ νέου τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να απαντήσει αν υπήρξαν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ των εν λόγω προσώπων. Ο πρωθυπουργός ωστόσο και στη νέα τοποθέτησή του απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση και μάλιστα αποχώρησε, λέγοντας πως η συζήτηση έληξε.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του τονίζοντας: «Δηλώνω την βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας αυτή της συζήτησης παρουσία του πρωθυπουργού. Διότι του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ΕΔ από την ΕΥΠ, προσέξτε όχι από κάποιο κακόβουλο λογισμικό, αλλά από την ΕΥΠ, και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσάς.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζουν. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να δώσει μία απάντηση ξεκάθαρη. Δεν το έκανε, ίσως φοβήθηκε διότι του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να συζητιούνται με όρους πολιτική επικοινωνίας. Η εικόνα της αποχώρησης σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα όπως και όσα διέπραξε σε βάρος της Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, πριν διακόψει τη δευτερολογία του και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος». «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτόν τον ορισμό. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός πολιτικός λόγος και πατριδοκαπηλία. Αλλά και όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικου λαού».

Σχετικά με το γεγονός πως παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη και η κυβέρνησή του κατηγορούν για αθλιότητες δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Αναφερθήκατε σε έναν δημοσιογράφο (σ.σ. τον Κώστα Βαξεβάνη). Δεν είναι όμως μόνο ένας δημοσιογράφος. Είναι πολλοί από τον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο. Και δεν ξεκίνησαν από το πουθενά. Ξεκίνησαν όταν ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε και απέδειξε πως ήταν υπό παρακολούθηση από το Predator και την ΕΥΠ.

Σημειώνοντας πως οι αποκαλύψεις ήταν από εφημερίδες και αντιπολιτευόμενες, αλλά και φιλοκυβερνητικές (ΝΕΑ και Βήμα), τόνισε πως «αυτα τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν το ενιαίο κέντρο και τη σύμπραξη Predator και ΕΥΠ». «Και εσείς ως πρωθυπουργός ενδεχομένως να μη θέλετε να κάνετε μήνυση, θέλοντας να κρατήσετε λόγω του ρόλου σας μια απόσταση. Όμως κανένας από τους εμπλεκόμενους ή παρακολουθούμενους δεν θέλει να κάνει μήνυση σε δημοσιογράφους, που όπως λέτε, σέρνουν τη χώρα και την πολιτική ζωή στον βούρκο;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει: 

«Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Γιατί έτσι θα μετατρέπατε τον δημοσιογράφο σε κατηγορούμενο και αυτός θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία. Δεν κάνετε μήνυση γιατί φοβάστε τις αποκαλύψεις για τη δημοκρατική εκτροπή. Και δεν μιλάω μόνο εγώ για δημοκρατική εκτροπή, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ (σ.σ. Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής)». 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις νέες αποκαλύψεις από τους New York Times σχετικά με την άδεια που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην εταιρεία Intellexa να εξάγει το Predator στο εξωτερικό, σε τουλάχιστον μια χώρα τη Μαδαγασκάρη. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσημα, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, πως δόθηκε η εν λόγω άδεια. 

«Προ ημερών», υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «είχατε δώσει μια συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου και σε αυτήν είχατε πει πως “ουδέποτε ισχυρίστηκα πως δεν έγιναν παρακολουθήσεις και δεν υπήρξε κέντρο που χειριζόταν το Predator”. Αλλά είχατε ισχυριστεί πως δεν γνωρίζατε από ποιους γίνονταν οι παρακολουθήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Δεν ξέρατε ποιοι το χειρίζονταν αλλά δώσατε την άδεια στην εταιρεία να το εξάγει στο εξωτερικό».

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα υπονοούμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εάν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δεσμευτεί για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. «Σας είπα και στην πρωτολογία μου πως όλα τα στοιχεια της διακυβέρνησής μας είναι ανοιχτά, δεν επικαλεστήκαμε ποτέ εμείς το απόρρητο. Έχουμε δώσει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές γιατί λειτουργήσαμε όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα». 

«Τα στοιχεία μάλιστα παραδόθηκαν στη δική σας κυβέρνηση, ενημερωθήκατε πλήρως και όλα (διατάξεις και στοιχεία) υπάρχουν εκεί που πρέπει να υπάρχουν, στις αρμόδιες αρχές. Τα στοιχεία για όλη την περίοδο υπάρχουν στα αρχεία της ΕΥΠ, της εισαγγελίας, της ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Εσείς μπορείτε, όπως εμείς, να πείτε “να εδώ είναι όλα τα στοιχεία” και να πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που υποχρεούνται να κρατάνε αρχείο, να τα δούμε».

«Και σας ξαναρωτάω: Υπήρξε διάταξη παρακολούθησης που αφορά τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, τους υπουργούς σας; Είχαμε διαπράξει εμείς τέτοια σοβαρά ατοπήματα και εσείς δεν τα είχατε ανακαλύψει τρεισήμισι χρόνια; Γιατί δεν τα φέρατε στην Εξεταστική; Μην επιχειρείται άθλια υπονοούμενα και άθλιους αντιπερισπασμούς. Μην επιβαρύνετε περαιτέρω τη θέση σας. Σας ρώτησα λοιπόν κάτι συγκεκριμένο: Μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση των προσώπων που σας είπα από την ΕΥΠ; Εσείς μου απαντήσατε (σ.σ. στη δευτερολογία), διαβάζοντας παλαιότερες δηλώσεις σας, πως “ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξέρει”. Αυτό κατάλαβα. Η απάντησή σας είναι τελικά “δεν ξέρω” ή “όχι, δεν παρακολουθούνταν”;», τόνισε εκ νέου απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σε αυτό το σημείο μάλιστα ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την τοποθέτησή του, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και πάλι απέφυγε να απαντήσει και αποχώρησε από τη Βουλή, λέγοντας πως η συζήτηση έληξε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί