Έκθετος ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές- Ανδρουλάκης στην PEGA: Στην Αθήνα να δείτε όσους προστάτευσε η ΝΔ

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε σήμερα Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγες ημέρες πριν από την έλευση κλιμακίου της επιτροπής στην Αθήνα, το οποίο θα εξετάσει κυβερνητικούς παράγοντες.

Κατά την διαδικασία των ερωταπαντήσεων μετά την αρχική του κατάθεση στην PEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε βροχή ερωτήσεων που αμφισβήτησαν επανειλημμένα την αξιοπιστία και την πρόθεση συνεργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και μία ευθεία αμφισβήτηση των προθέσεών του που θύμισε τον τρόπο με τον οποίο ενοχοποιούνται θύματα από τις Αρχές και τους θύτες σε ποινικές υποθέσεις.

Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε αρχικά το πώς εντοπίστηκε στο δικό του κινητό το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator και περιέγραψε το πώς σταδιακά ασκήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και μεγαλύτερη πίεση και τελικά «ανακοίνωσε ότι πέρα από αυτή την απόπειρα που εντόπισε το Ευρωκοινοβούλιο, με παρακολουθούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας, από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2021».

Υπάρχουν κάποιες «διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει, τα καυτά ερωτήματα που υπάρχουν», είπε ο κ. Ανδρουλάκης:

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε την ΕΥΠ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό του γραφείο
η απόπειρα με το Predator με την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε εμένα είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα, η διαφορά είναι ελάχιστες ημέρες, τον Σεπτέμβριο, μέσα Σεπτεμβρίου με 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μιλάμε για δύο γεγονότα που συγχρονίζονται παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator. Δεν κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα. Διότι δεν είμαι ο μόνος, πριν λίγες εβδομάδες στην Pega ήρθαν και δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς, είχε χακαριστεί το κινητό του από το Predator
Ο χρόνος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ είναι ακριβώς όλη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Εκείνους τους μήνες είχαμε εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπου είχα καταθέσει υποψηφιότητα. Εκλέχθηκα πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά η παρακολούθησή μου και η απόπειρα παγίδευσης είναι κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησα για να εκλεγώ πρόεδρος. Υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον.
«Υπάρχει μία θεωρία περί απορρήτου», συνέχισε, «ότι μπορούν να επικαλεστούν “εθνικό λόγο” οι μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν κάποιες διαρροές. Οι πρώτες ήταν ότι κάποιες πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει. Μιλούσαν για την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

«Ρωτάω λοιπόν την κυβέρνηση, ότι οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης. Για μένα είναι προφανές ότι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι 8 χρόνια βουλευτής, ποτέ να μην μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με Predator είτε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για μένα, είναι ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι».

«Χρησιμοποιούν νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ για να μην ανακοινώσουν δημοσίως τους λόγους. Για εμένα, δεν υπάρχουν λόγοι. Είναι προφανές ότι δεν ανακοινώνουν κάτι γιατί δεν υπάρχει τίποτα, με ένα “αλα καρτ απόρρητο”. Σύμφωνα με το νόμο μπορεί ο διοικητής της ΕΥΠ να πει “επικαλούμαι λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν ανακοινώνω το λόγο της παρακολούθησης. Στην Εξεταστική της Βουλής στην Ελλάδα όμως, ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μίλησε για όλες τις δραστηριότητες, ουσιαστικά χωρίς να κάνει χρήση του “απορρήτου”. Οι διοικητές της επόμενης περιόδου και ειδικότερα της δικής μου υπόθεσης χρησιμοποιούν το απόρρητο για να μην ανακοινώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Άρα, δεν τηρείται ο νόμος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ.

Όπως τόνισε, «έχω δώσει διέξοδο στον πρωθυπουργό. Υπάρχει νόμος του 2008 που επιτρέπει ο πρωθυπουργός ως προϊστάμενος να κάνει άρση απορρήτου και να ενημερώσει η ΕΥΠ την ανεξάρτητη Αρχή ώστε αυτή να με ενημερώσει. Εγώ έκανα αίτηση σε αυτή την ανεξάρτητη Αρχή για να ενημερωθώ. Μου απάντησαν ότι βάσει του νόμου δεν μπορεί να με ενημερώσει. Τι λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αν θέλεις ενημέρωση πήγαινε στην ΕΥΠ. Γιατί; Γιατί θα μου πουν κάτι το οποίο δεν θα είναι νόμιμο, μέσω νόμιμης διαδικασίας, για να είναι επίσημο. Μία ανεπίσημη συζήτηση δεν έχει καμία αξία, δεν εμπιστεύομαι την διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμο προϊόν, μπορεί άλλα να πουν σε εμένα και άλλα έξω, όπως την προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό καταθέσαμε τροπολογία, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο του 2008, να αλλάξουμε το νόμο του 2021, να γίνει νόμιμη ενημέρωση για τους λόγους της παρακολούθησης».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για όλους εμάς, την ΕΕ, τους ευρωβουλευτές, την Επιτροπή, το Συμβούλιο. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών, θα καθορίζει το μέλλον της; Ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές που αξιοποιούν χώρες failed states θα γίνουν κανονικότητα; Εγώ αυτό δεν το δέχομαι ως Σοσιαλιστής. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα φωτεινότερο μέλλον, όχι σκοτεινό, ενός Μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί, θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια, θα χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες, σκοτεινές πρακτικές».

Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ ενώ επιχειρήθηκε και η παρακολούθησή του με Predator αναμένεται να θέσει σε νέα δεινή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στην Επιτροπή PEGA ως προσκεκλημένος και σύμφωνα με τη διαδικασία δεν αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις από τα μέλη της επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η οποία διερευνά τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης είχε συνεδριάσει και στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε καταγγείλει, είχε αποκλειστεί από τη δημόσια ακρόασή της με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της PEGA αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για τις υποκλοπές στις 3-4 Νοεμβρίου με την ατζέντα να αναφέρει ότι θα ζητήσει να δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε πανικό το Μαξίμου το οποίο με παρασκηνιακές κινήσεις έσπευσε να εμποδίσει την συνάντηση της PEGA με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτήσεις – απαντήσεις

Απαντώντας, αρχικά ξεκαθάρισε ότι «ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα δεν γνωρίζω. Γι’ αυτό, υπάρχει η ελληνική κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες, να βρουν ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα. Περιμένουμε από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν, ποιος έχει το Predator; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Οι μυστικές υπηρεσίες να βρουν ποιος έχει το Predator. Ακούω για “εθνικούς λόγους”. Και ο Κουκάκης, “εθνικοί λόγοι”. Ποιοι εθνικοί λόγοι για έναν δημοσιογράφο που ελέγχει ένα σκάνδαλο ή για έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την αρχηγία ενός κόμματος;».

Αντέδρασε οργισμένα εξάλλου στις ερωτήσεις-βολές του J.I. Zoido Alvarez με τις οποίες ο ευρωβουλευτής του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος και του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ, υποστήριξε ότι «ουσιαστικά θέλετε να αμαυρώσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό γίνεται ουσιαστικά από εσάς και άλλα κόμματα της Αριστεράς».

«Να σας προβληματίσει κ. Αλβάρεζ ότι τα επιχειρήματα που είπατε τα χρησιμοποιούν πολλές φορές ο Ορτέγκα, ο Μαδούρο. Να σας προβληματίσει πάρα πολύ. Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιήσατε εις βάρος μου, τα χρησιμοποιούν τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Και να είστε σίγουρος, αγαπάω περισσότερο την Ελλάδα, την πατρίδα μου, από αυτούς που σας έστειλαν αυτές τις ερωτήσεις. Ουδέποτε θα έκανα χρήση τέτοιων δόλιων πρακτικών εις βάρος της δημοκρατίας μας για να εκθέσω διεθνώς την Ελλάδα», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην Krikel και την Intellexa, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ είπε ότι «ενώ ζητάμε να έρθουν στην Εξεταστική όσοι από την ερευνητική δημοσιογραφία προκύπτει να εμπλέκονται με αυτή την εταιρεία, η κυβέρνηση αρνείται. Πώς συνεργάζεται η κυβέρνηση; Αρνείται να έρθει στην Εξεταστική οποιοσδήποτε εμπλέκεται».

Αντίστοιχα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέλαβε ότι «Ο μόνος πολιτικός που πήγε στην Εξεταστική είμαι εγώ. Δεν πήγε αυτός που παραιτήθηκε για το σκάνδαλο, ο Γρ. Δημητριάδης. Δεν πήγε κανένας εμπλεκόμενος υπουργός. Απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ τη συμμετοχή τους. Τους προστάτευσε και αυτούς και τις εταιρείες».

«Εγώ από εσάς ζητάω όσους προστάτευσε η ΝΔ για να μείνουμε στο σκοτάδι, για να μη μάθουμε την αλήθεια, όταν έρθετε στην Αθήνα να τους ζητήσετε και να τους δείτε, για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Γιατί δεν πήγα να ενημερωθώ «ανεπίσημα»; συνέχισε επιστρέφοντας στις ερωτήσεις του κ. Alvarez. «Τι σημαίνει “ανεπίσημα”; Για να καταλάβετε τι σας βάζουν να ρωτάτε σε αυτή την αίθουσα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ρώτησαν οι βουλευτές μας τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ στην Εξεταστική στη Βουλή: “μπορεί να έρθει ο κ. Ανδρουλάκης να τον ενημερώσετε; Είναι νόμιμο ή παράνομο; Και απαντά, ο σημερινός διοικητής κ. Δεμίρης: “α, είναι καινοτομία”. Γιατί προφανέστατα, είναι παράνομο να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ. Θα πάω εγώ να παρανομήσω για να φύγουν οι ευθύνες πάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Όχι. Με νόμιμο τρόπο θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

«Προχθές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στους Sunday Times. Και τι έλεγε; Δεν είναι πια “εθνικός λόγος”. Λέει “δεν ξέρω τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση, αλλά αυτοί που ήθελαν να πετύχουν κάτι, το πέτυχαν”. Διέρρηξε τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά, ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησης ή εθνικός; Γιατί ο πρωθυπουργός αλλάζει τις απόψεις σαν τα πουκάμισα. Στην αρχή είπε “δεν γνωρίζω για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν, είναι νόμιμο λάθος”. Πώς λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι “νόμιμο λάθος” αν δεν ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης; Και πώς ουσιαστικά καρατομεί, απολύει τον πιο στενό του συνεργάτη και ανιψιό του από Γραμματέα, όπως και τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών, αν δεν ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης; Αν ο λόγος της παρακολούθησης ήταν σοβαρός, “εθνικός” όπως λένε, θα είχε καρατομήσει την ίδια ώρα τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών και τον πιο στενό του συνεργάτη και ανιψιό του;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην προτροπή του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου, που «λέει “να πάτε να σας ενημερώσει ένας άλλος υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης. Και μάλιστα σε βάθος, εφ’ όλης της ύλης”. Και δύο-τρεις ημέρες μετά, βγαίνει ο υπουργός και λέει “α, εγώ δεν ξέρω τίποτα για την υπόθεση του Ανδρουλάκη”. Κανείς δεν θέλει να φορτωθεί το άγος αυτής της υπόθεσης. Και εγώ αυτό που θέλω είναι δικαιοσύνη και διαφάνεια, από όλους, την ελληνική κυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή είναι η θέση μας ως δημοκράτες και προοδευτικοί. Εκτός αν κάποιοι άλλοι θεωρείτε τις ευρωπαϊκές αξίες αλα καρτ, σύμφωνα με τα κομματικά γιαλιά που φοράτε ή τη χώρα προέλευσης. Όχι. Οι αξίες αυτές είναι αξίες οικουμενικές, ευρωπαϊκές, που οφείλουμε εμείς να είμαστε οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο. Και όχι εντός της Ευρώπης να υπάρχουν φαινόμενα που υπονομεύουν αυτές τις αξίες».

Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, τι έχει γίνει με την Δικαιοσύνη, προχωρά η έρευνα, ελπίζω τα πράγματα να οδηγηθούν κάπου. Στην Εξεταστική της Βουλής δυστυχώς δεν υπήρχε διάθεση, θα βγουν ξεχωριστά πορίσματα. Δεν υπήρχε διάθεση να προχωρήσει η υπόθεση, να μάθουμε περισσότερα πράγματα. Περιμένω από εσάς να κάνετε κάποιες δράσεις όταν έρθετε στην Ελλάδα».

Εξήγησε αναλυτικά «γιατί καταστράφηκε ο φάκελος; Να σας πω τον λόγο. Όταν οι μυστικές υπηρεσίες ξεκινούν μία παρακολούθηση, είναι για 2 μήνες. Για να πάρει παράταση η παρακολούθηση, πρέπει να βρουν κάτι στους δύο πρώτους μήνες. Να πουν “βρήκαμε αυτό το στοιχείο, οπότε συνεχίζουμε την παρακολούθηση” … είχαμε διοργανώσει τις εκλογές μας για τις 15 Νοεμβρίου. Όμως πέθανε με τραγικό τρόπο η πρόεδρός μας και οι εκλογές πήραν αναβολή. Από 15 Νοεμβρίου πήγαν αρχές Δεκεμβρίου. Οπότε, η ΕΥΠ δίνει παράταση στην παρακολούθησή μου άλλους δύο μήνες, για να με παρακολουθούν ως το τέλος των εκλογών. Για μένα είναι καθαρά πολιτικοί οι λόγοι. Γιατί κατάστρεψαν το αρχείο; Αν υπήρχε αρχείο σήμερα θα έπρεπε να έρθει σήμερα η ΕΥΠ και να πει “ξέρετε κ. Ανδρουλάκη, τους δύο πρώτους μήνες βρήκαμε αυτό και δώσαμε παράταση”. Τώρα, χωρίς αρχείο, κρύβονται».

Αρνήθηκε εξάλλου να αναφέρει αν γνωρίζει ότι έχουν παρακολουθήσει άλλους πολιτικούς. «Ξέρω αυτά που έχουν βγει στον Τύπο επισήμως και για το Predator και για την ΕΥΠ. Θέλω να πάρουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται, για να θωρακίσουμε νομοθετικά. Έχουμε πάρει κάποιες, στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι «στην Ελλάδα υπήρξε ένα γεγονός πρωτοφανές, τα τελευταία χρόνια δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Ουσιαστικά γίνεται τώρα μία προσπάθεια συμψηφισμού με προηγούμενες διακυβερνήσεις. Όποιοι έχουν πράξει ανάλογες πράξεις, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, εμείς δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν, υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι προτεραιότητα και για μένα και για το κόμμα μου. Θέλω να έρθετε στη θέση μου, ως ευρωβουλευτή και συναδέλφου σας, να ξεκινάω μια προσπάθεια να ηγηθώ της παράταξής μας και να μαθαίνω ότι την πιο κρίσιμη περίοδο των εσωτερικών εκλογών η κυβέρνηση με παρακολουθεί, από την αρχή μέχρι το τέλος της καμπάνιας. Και συγχρόνως, να έρχεται το Predator. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν, να κάνουμε αυτά που πρέπει ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Και μέσα από την αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν κάποιοι, να καταλάβουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουν τέτοιες πρακτικές. Δεν πρέπει να αφήνουμε αυτή την αίσθηση ατιμωρησίας, ότι κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου όπου κι αν βρίσκεται. Πρέπει αυτοί που είναι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, στη δική μας χώρα και όπου αλλού υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Απαντώντας σε εκτός προγράμματος ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε «η Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου να κάνει αυτό που δεν έκανε η Εξεταστική στην Ελλάδα. Έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο παρακολούθησης και Predator και σκάνδαλο συγκάλυψης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρώτο θεσμικά και νομοθετικά. Για το δεύτερο πιστεύω και σας εμπιστεύομαι, ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε -πέρα από την ελληνική Δικαιοσύνη- ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη νοσηρή υπόθεση».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε λέγοντας «Δεν παρακολουθούσαν μόνο εμένα. Μέσω εμού, παρακολουθούσαν και κάποιους από εσάς. Παρακολουθούσαν πρώην πρωθυπουργούς. Όταν έχεις εσωκομματικές εκλογές μιλάς με βουλευτές, υπουργούς, μέλη. Κατάφεραν να έχουν χαρτογραφήσει τις σχέσεις όλου του κόμματος. Είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατάφωρη υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Τα κόμματα είναι τα κύτταρα της Δημοκρατίας. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ευκαιρία να γίνουν τα πράγματα καλύτερα σε όλη την Ευρώπη, να σταματήσουν αυτές οι δόλιες πρακτικές είτε γίνονται στη μία χώρα είτε στην άλλη. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μία Ευρώπη που, αυτά που η δική μου γενιά θεωρούσε δεδομένα, τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ανεκτικότητα, σιγά-σιγά να παρακμάζουν προς όφελος ηγετών που θέλουν να κάνουν τα πάντα μόνο για την εξουσία».

Σημειώνεται ότι η κα Καϊλή πρότεινε την επέκταση των υπηρεσιών ελέγχου που διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο για να ελεγχθούν τα κινητά δημοσιογράφων για κακόβουλα λογισμικά, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Βομβαρδισμός κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ερωτήσεις

Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις των εννέα μελών προς τον κ. Ανδρουλάκη περιείχαν ιδιαίτερα σκληρές αναφορές στα πεπραγμένα και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε το παράδοξο να υποστηρίζεται ότι «ιδιώτης» δαπάνησε εκατομμύρια για να παρακολουθήσει υποψήφιο πολιτικό αρχηγό και δημοσιογράφους, τονίστηκε η στενή συγγενική και οργανική σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και του παραιτηθέντα ανιψιού του Γρ. Δημητριάδη με «βασικά πρόσωπα που συνδέονται με την Intellexa και την Krikel», ειπώθηκε σαφώς ότι «φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της Intellexa που πουλά το Predator και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραφείου του».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών της ΝΔ στην Εξεταστική να μην κληθεί κανένας εμπλεκόμενος υπουργός και επιχειρηματίας επίσης κατέλαβε σημαντικό μέρος των ερωτήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την πλήρη αδιαφάνεια για το πώς καταστράφηκαν οι φάκελοι με τα στοιχεία της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, την απουσία έρευνας στα γραφεία της Intellexa στην Αθήνα ή την Κύπρο. Όπως τονίστηκε επανειλημμένα, αντί να αναμένεται από το θύμα να βρει τι συνέβη, «σε περιπτώσεις που έχουμε κατάφωρα εγκλήματα, θα πρέπει οι εισαγγελείς να αναλάβουν την πρωτοβουλία» σε μία κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης και της βουλευτικής ασυλίας εκτός όλων των άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί η ερώτηση της H. Neumann για το αν ο κ. Ανδρουλάκης θα αναζητήσει βοήθεια για την προστασία του και την διαλεύκανση της υπόθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί