Ουκρανία: Έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούκσα – Διεθνής κατακραυγή κατά της Ρωσίας (Συνεχής ενημέρωση)

Για «προβοκάτσια» κατηγορεί το Κίεβο η Μόσχα

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη θηριώδια στη Μπούτσα της Ουκρανίας με τους εκατοντάδες νεκρούς να κείτονται στους δρόμους της πόλης, κάτι που αποκαλύφθηκε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «χασάπηδες» τα ρωσικά στρατεύματα ενώ η Μόσχα -κατά την προσφιλή της τακτική- κάνει λόγο για προβοκάτσια. Τα εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα εκεί αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Την ίδια ώρα ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 40η ημέρα με εκρήξεις να καταγράφονται σε Οδησσό, Χερσώνα, Τερνόπιλ και αλλού.

Ολες οι εξελίξεις

14.55 Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αποβάλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών της Νέας Υόρκης μπορεί να αποβάλει ένα κράτος από το συμβούλιο επειδή διαπράττει επίμονες κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ένταξής της, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα, η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε:

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι φάρσα. Και είναι λάθος, γι′ αυτό πιστεύουμε ότι είναι καιρός η ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να την απομακρύνει.

14.22 Επτά νεκροί και 34 τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από τους νέους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο την Κυριακή.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram τη Δευτέρα ότι διεξάγεται έρευνα μετά την επίθεση γύρω στις 18:00 τοπική ώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι έπληξαν κτίρια στην περιοχή Σλομπίντσκι

14.13 Τα ρωσικά στρατεύματα δεν καταλαμβάνουν πλέον κανένα τμήμα της Σούμι
Τα ρωσικά στρατεύματα δεν καταλαμβάνουν πλέον κανένα τμήμα της βόρειας περιοχής Σούμι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ζιβίτσκι ως επί το πλείστον έχουν αποσυρθεί και τα ουκρανικά στρατεύματα εργάζονται για να απωθήσουν τις υπόλοιπες μονάδες.

Οπως είπε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει πολύ εξοπλισμό στην περιοχή, η οποία συνορεύει με τη Λευκορωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν περιοχές στο βορρά, όπως είχαν δεσμευτεί να κάνουν κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών – αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι προσωπικό προς τα ανατολικά και νότια.

12.33 Δριμύ κατηγορώ του Πολωνού πρωθυπουργού σε Μακρόν και Σολτς

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι απηύθυνε μερικά πολύ σκληρά λόγια στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα είπε για τον Γάλλο πρόεδρο: «Πόσες φορές έχεις διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και τι έχεις καταφέρει; Δεν συζητάμε, δεν διαπραγματευόμαστε με εγκληματίες. Οι εγκληματίες πρέπει να καταπολεμηθούν. Κανείς δεν διαπραγματεύτηκε με τον Χίτλερ. Θα διαπραγματευόσουν με τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, με τον Πολ Ποτ;»

Είχε επίσης ένα μήνυμα και για τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις, λέγοντας: «Δεν είναι οι φωνές των Γερμανών επιχειρηματιών, των Γερμανών δισεκατομμυριούχων που πιθανότατα σας εμποδίζουν να αναλάβετε δράση, αυτές που πρέπει να ακουστούν σήμερα στο Βερολίνο, αλλά οι φωνές αθώων γυναικών και παιδιών».

11.38 Η ΕΕ προετοιμάζει «επειγόντως» περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις αναφερόμενες θηριωδίες στην Ουκρανία και προετοιμάζει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως «επείγον θέμα».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση εκ μέρους του μπλοκ, λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, που έχουν τώρα απελευθερωθεί. Οι εικόνες μεγάλου αριθμού θανάτων και απωλειών αμάχων, καθώς και η καταστροφή πολιτικών υποδομών δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα εγγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Ο Μπορέλ ανάφερε ακόμη ότι οι ρωσικές αρχές είναι «υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής».

Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και για την έρευνα του ΟΗΕ.

Είπε ότι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου – συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών ηγετών – θα λογοδοτήσουν.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία και θα κινηθεί, επειγόντως, για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε.

10.15 Ξεπέρασαν τους 17.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (3/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 303 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 172

Από Ευζώνους: 14

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 66, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 24 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.033 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.177 ανήλικοι.

10.11 Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τα «ανατριχιαστικά εγκλήματα» στη Μπούτσα

Την απερίφραστη καταδίκη του για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών αμάχων πολιτών στην Μπούτσα της Ουκρανίας, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Τέλος, καλεί για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων.

10.06 Μακρόν: Χρειάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για ό,τι συνέβη στη Μπούτσα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός φαίνεται να είναι υπεύθυνος για αυτά.

Τόνισε ότι απαιτούνται νέες κυρώσεις ως απάντηση σε ό,τι συνέβη στην Μπούτσα και επισήμανε ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να συντονιστεί με τους ευρωπαίους συμμάχους.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν για αυτό που συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

09.29 Η φρίκη στη Μπούτσα, όπως την αποτύπωσε ο δορυφόρος

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια τάφρο μήκους σχεδόν 14 μέτρων σκαμμένη στο έδαφος ουκρανικής εκκλησίας, όπου βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος αυτή την εβδομάδα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Μπούτσα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή – 37 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου – εκατοντάδες άψυχα σώματα, τουλάχιστον 300, κείτονταν στους δρόμους.

Ενας ομαδικός τάφος σε μια εκκλησία είναι ακόμα ανοιχτός, με τα μισοθαμμένα χέρια και πόδια να ξεπροβάλουν από το κόκκινο χώμα που τα σκεπάζει.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή ότι διεξήγαγαν μια «σφαγή» στην Μπούτσα, μια από τις πολλές που ανακαταλήφθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. Η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «προβοκάτσια» από την Ουκρανία.

Η Maxar Technologies, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, είπε ότι τα πρώτα σημάδια διάνοιξης ομαδικού τάφου στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και των Αγίων Πάντων του Πιερβοζβάννο εμφανίστηκαν στις 10 Μαρτίου.

«Πιο πρόσφατη απεικόνιση στις 31 Μαρτίου δείχνει τον τάφο με μια τάφρο μήκους περίπου 45 ποδιών (13,7 μέτρω) στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία», σύμφωνα με την Maxar.

08.47 Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται εκ νέου στο Ντονμπάς

Το υπουργείο Αυνας του Ηνωμένου Βασιλείου νέα έκθεση πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «παγιώνουν και να αναδιοργανώνουν» την επίθεσή τους στο Ντονμπάς.

«Ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από τη ρωσική κρατική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, μετακινούνται στην περιοχή», σύμφωνα με την έκθεση.

08.41 Τουλάχιστον 410 σοροί βρέθηκαν κατά την έρευνα για ρωσικά εγκλήματα πολέμου γύρω από το Κίεβο

Συνολικά 410 πτώματα βρέθηκαν σε πόλεις κοντά στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία , δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αρχίσει να ανακτούν περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως τώρα οι κτηνωδίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος στην Μπούτσα είπε ότι 300 κάτοικοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, όσο οι Τσετσένοι μαχητές ήλεγχαν την περιοχή.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς μπόρεσαν να εισέλθουν στη Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστομέλ για πρώτη φορά την Κυριακή, καθώς αρχίζουν να επεξεργάζονται τον αριθμό των θυμάτων και να διερευνούν την έκταση των πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

08.35 Εμφάνιση και μήνυμα Ζελένσκι στα Grammy

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy την Κυριακή το βράδυ, ζητώντας από όσους την παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορείτε».

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το ακριβώς αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στο βίντεο φορώντας το γνωστό χακί μπλουζάκι, πριν εμφανιστεί στη σκηνή των Grammy για να τραγουδήσει ο Τζον Λέτζεντ μαζί με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες Μίκα Νιούτον και Λιούμπα Γιακιμτσούκτ.

«Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να μας ακούν. Στη γη μας μαχόμαστε τη Ρωσία η οποία με τις βόμβες της προκαλεί μια φρικτή σιωπή. Μια σιωπή θανάτου», πρόσθεσε.

«Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα για να πείτε την ιστορία μας», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση. Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά όχι με τη σιωπή. Και μετά θα έρθει η ειρήνη», κατέληξε.

08.15 Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και τo Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, κατά τον Ζιβίτσκι.

08.08 Το Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στο Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

07.45 Τουλάχιστον 3.500 άμαχοι θύματα από την έναρξη του πολέμου

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 3.455 άμαχα θύματα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, αλλά ο απολογισμός εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι βαρύτερες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφονται στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

07.39 Για «προβοκάτσια» στη Μπούκα κατηγορεί το Κίεβο η Μόσχα

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» στην Μπούκα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Μόσχα ζητά να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου. Η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχειρεί να διακόψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για σφαγή αμάχων στην Μπούκα.

07.30 Εκρήξεις σε Χερσώνα, Οδησσό και Τερνόπιλ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής και στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

07.00 Ζελένσκι: «Είναι χασάπηδες, δολοφόνοι, βασανιστές και βιαστές»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις-μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν- χαρκτηρίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα «χασάπηδες», «δολοφόνους», «βασανιστές» και «βιαστές».

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούκα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί