Στη βουλή από τον Μ. Συντυχάκη τα προβλήματα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Βενιζελείου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Βενιζέλειο κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Το Κέντρο Αίματος στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα 4 δημόσια Κέντρα Αίματος στην Ελλάδα και προσφέρει τεράστιο έργο σε όλη την Κρήτη. Ωστόσο, είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, ενώ  το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω λόγω των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων ιατρών και βιολόγων. 

Η αποψίλωσή του από εργαζόμενους θα σημάνει την ακύρωση χιλιάδων ιατρικών πράξεων, αλλά και τη χαριστική βολή στα τμήματα που βρίσκονται στην ευθύνη του και είναι μοναδικά στην Κρήτη (πχ  το τμήμα αιμόστασης και αντιπηκτικής αγωγής, καθώς και τη μονάδα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας, διασυνδεόμενη με το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών). Να σημειωθεί ότι στην αιμοδοσία ανήκει και το Κέντρο Αναφοράς AIDS, του οποίου οι δραστηριότητες ήδη έχουν περιοριστεί μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Ιατρείου ειδικών λοιμώξεων. Με βάση τα δεδομένα της υποστελέχωσης,  θα υπάρξει  κίνδυνος για  τη θεραπεία ασθενών που δε θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε πλήρη ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και να αξιολογούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης, οπότε ή θα πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα ή θα αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, χωρίς επάρκεια αίματος τίθεται σε επισφάλεια και η πραγματοποίηση των χειρουργείων, καθώς το Κέντρο Αίματος καλύπτει καθημερινά με αίμα και παράγωγα τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε όλο το νησί. Η υποστελέχωση του Κέντρου Αίματος δημιουργεί πολλαπλά σημαντικά προβλήματα σε βάρος της υγείας του πληθυσμού της Κρήτης. Οι μόνοι ωφελημένοι από τη συνειδητή διαχρονική υποβάθμιση και συρρίκνωση του Κέντρου Αίματος είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες στους οποίους σπρώχνονται οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες του νησιού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση, με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του,  για την πλήρη κάλυψη του λαού με τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί