Ουκρανία – 7η ημέρα: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Χάρκοβο – Πάνω από 2.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές (Συνεχής ενημέρωση)

«Κατακτήσαμε τη Χερσώνα» λένε οι Ρώσοι, διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις μάχες να είναι σε εξέλιξη σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη και άλλες πόλεις.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε γειτονιές του Κιέβου, ενώ την Τρίτη η Μόσχα προειδοποίησε τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να φύγουν. Σύμφωνα με το CNNi, δύο πολυκατοικίες με διαμερίσματα δέχτηκαν αεροπορική επιδρομή στην πόλη Borodjanka, 50 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές στο Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι του Χάρκοβου, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

Σημειώνεται πως στη Μαριούπολη, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επιχείρηση αποχώρησης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα ανοίξουν ασφαλή δίοδο για έξοδο από την πόλη.

Εικόνα καταστροφής στο Χάρκοβο μετά τη ρωσική εισβολή

Το Χάρκοβο από χτες πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς, η Μαριούπολη είναι υπό ρωσικό κλοιό ενώ η Χερσώνα, πέρασε υπό τον έλεγχό τους.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης του Χάρκοβο Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές στο Χάρκοβο έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο αποτυπώνονται σε δεκάδες μαρτυρίες καθώς βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη.

Ακόμη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κτίριο της αστυνομίας στην πόλη αλλά και κατοικίες. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, στο κτίριο της αστυνομίας έπληξε πύραυλος.

Στο μεταξύ πυροσβέστες σβήνουν τις φωτιές και προσπαθούν να διασώσουν πολίτες.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία στο twitter το Χάρκοβο σήμερα «ξύπνησε» μέσα σε αποκαΐδια.

Επίσης βίντεο στο Twitter δείχνει να απομακρύνονται ξένοι φοιτητές από δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Έβδομη μέρα πολέμου: Η κατάσταση στο πεδίο

Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλές πόλεις, με τον ρωσικό στρατό να ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας και νέα πλήγματα να σφυροκοπούν το Χαρκοβο.
Ακολουθεί ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο, με βάση ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφορές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και δημάρχων.

  • Χερσώνα

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. 

  • Χάρκοβο 

Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. Μετά από πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στο κέντρο της πόλης, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, νέα πλήγματα έπληξαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας το πρωί της Τετάρτης, καθώς και το πανεπιστήμιο που βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους βομβαρδισμούς. Οι διασώστες λένε ότι έχουν αναπτύξει 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη φροντίδα των θυμάτων.

  • Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης, επίσης στην Θάλασσα του Αζόφ. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημαρχείο.

  • Κίεβο

Οι κάτοικοι προετοιμάζονταν για μια επίθεση επί μέρες, επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά από μια αεροπορικά την προηγούμενη μέρα στον τηλεοπτικό πύργο που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.

AP Photo/Emilio Morenatti

«Κατακτήσαμε τη Χερσώνα» λένε οι Ρώσοι, διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, ωστόσο ο Δήμαρχος της πόλης δηλώνει πως «ανήκει ακόμα στην Ουκρανία».

“Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας”, δήλωσε για την πόλη της Ουκρανίας ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

«Είναι ακόμα Ουκρανική»

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

“Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε”, σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

“Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα”, συνέχισε.

Νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος είχε δηλώσει λέγοντας πως «οι μάχες συνεχίζονται τώρα και η κατάληψη της πόλης μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης».

Εικόνες με τις ρωσικές δυνάμεις στους δρόμους

Χτες πάντως αναρτήθηκαν εικόνες με τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις να έχουν μπει κανονικά μέσα στην πόλη.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Δείτε live τις εξελίξεις

Οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα για να ανακόψουν την πρόσβαση στο Κίεβο

Ασφυκτικός είναι ο κλοιός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από το Κίεβο. 

Το Ιπρίν, πόλη στα δυτικά προάστια του Κιέβου, έχει υποστεί πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας επίθεσης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Κίεβο, για να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να φτάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Novaya Gazeta: Συνελήφθησαν μαθητές δημοτικού σχολείου στη Μόσχα

Μαθητές δημοτικού σχολείου στη Μόσχα συνελήφθησαν επειδή άφησαν λουλούδια στην πρεσβεία της Ουκρανίας και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο».

Η πληροφορία αρχικά μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου και επιβεβαιώθηκε τελικά από τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των παιδιών, που κρατούν λουλούδια και πλακάτ σε αστυνομικό όχημα και σε κρατητήριο στο αστυνομικό τμήμα.

Τα παιδιά, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Καθ’ οδόν για τις διαπραγματεύσεις η ρωσική αντιπροσωπία

Ρωσική αντιπροσωπεία ταξιδεύει προς τη συνάντηση για συνομιλίες με το Κίεβο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Όπως σημειώνει το ίδιο πρακτορείο, η τοποθεσία των συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Από τον έναν πόλεμο στον άλλον: Η Οδύσσεια ενός Αφγανού πρόσφυγα στην Ουκρανία που διέφυγε στην Πολωνία

Η ιστορία Αφγανού που έγινε πρόσφυγας δύο φορές: Αφού εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, πριν από έναν χρόνο, ο Άτζμαλ Ραχμάνι πίστευε ότι βρήκε ασφαλές λιμάνι στην Ουκρανία, προτού να χρειαστεί για άλλη μια φορά να φύγει, αυτή τη φορά για την Πολωνία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Ουκρανών στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Οι Ουκρανοί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 76% τάσσεται υπέρ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η κοινωνιολογική ομάδα «Ρέιτινγκ», μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Πριν από την έναρξη του πολέμου τα ποσοστά αυτά ήταν κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τα ανωτέρω ποσοστά.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η δημοσκόπηση, ήταν αντιπροσωπευτική ως προς την ηλικία το φύλο και τον τόπο διαμονής. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν τηλεφωνική συνέντευξη με χρήση υπολογιστή.

Επικοινωνία Ζελένσκι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Η ρωσική επιθετικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό τον ρυθμό αύξησης παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερή την αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα και για τον Απρίλιο, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών.

Επρόκειτο για προγραμματισμένη σύνοδο των 23 μελών του ΟΠΕΚ+.

Να θυμίσουμε ότι χθες η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε να πέσουν στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα αποθεματικά των χωρών, ώστε να ελεγχθούν οι τιμές της ενέργειας.

Επιπλέον κυρώσεις εναντίον του Πούτιν ζητεί ο Τζόνσον

Νέες κυρώσεις σε περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμακώσει τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναφερόμενος στις δωρεές βρετανών πολιτών για την Ουρανία δήλωσε ότι θα τις διπλασιάσει.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στράμερ, κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λάβει μέτρα κατά των Ρώσων κροίσων που φέρονται να συνδέονται με τον Β. Πούτιν και μένουν στη Βρετανία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπάμοβιτς για διαφθορά, όπως επίσης και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πούτιν, Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο οποίος φέρεται να διατηρεί «δύο διαμερίσματα πέντε λεπτά με τη Βουλή των Κοινοτήτων τα οποία αξίζουν πάνω από 11 εκατ. λίρες».

Υπο τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων η περιοχή γύρω απο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. 
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γκρόσι σε δήλωσή του, σημείωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας “παραμένουν κανονικά”.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29   

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.
«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκκληση για φιλοξενία Ουκρανών εκτοπισμένων

Ο Ε.Ε.Σ έχοντας γίνει αποδέκτης του συγκινητικού ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας για στήριξη των Ουκρανών εκτοπισμένων, απευθύνει νέα έκκληση για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Συγκεκριμένα, ο Ε.Ε.Σ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, αναλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων των ενδιαφερόμενων πολιτών που θέλουν να προσφέρουν κατάλυμα για προσωρινή φιλοξενία στους Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ελλάδα. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία και σε συνεχή επικοινωνία με τον Ουκρανικό και τον Ρουμάνικο Ερυθρό Σταυρό συγκεντρώνει χρήματα και τρόφιμα προς ανακούφιση των πληγέντων της Ουκρανίας.  
Περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογή χρημάτων και τροφίμων του Ε.Ε.Σ. εδώ

Βομβαρδισμοί στο Βοζνεσένσκ

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, το Βοζνεσένσκ βομβαρδίζεται από βαρύ πυροβολικό.

«Ένα μικρό παιδί χρειάζεται βοήθεια»

Ένα μικρό παιδί ανάμεσα στα συντρίμμια ενός κτηρίου κατοικιών που χτυπήθηκε από πυραύλους αναζητούν οι διασώστες στο Χάρκοβο, δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Yevhen Vasylenko.

«Το κέντρο της πόλης μόλις χτυπήθηκε από πυραύλους», λέει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, όπως μεταδίδει το BBC.

Γυρίζει την κάμερά του για να δείξει τα ερείπια σκορπισμένα στους δρόμους και τα καλώδια επικοινωνίας γκρεμισμένα.

Γερμανία: 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

Έκτακτο κονδύλι 1,5 δισ. δολαρίων ενέκρινε η Γερμανία προκειμένου να αγοράσει το ταχύτερο δυνατό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ώστε να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που χρειάζεται.

Καθώς τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας μειώθηκαν τον χειμώνα σε ανησυχητικό επίπεδο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χώρα είναι αναγκασμένη να επισπεύσει τα σχέδια για διαφοροποίηση στις πηγές παροχής ενέργειας.

Σύμφωνα με το AFP η χώρα σκοπεύει να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς μεθανίου προκειμένου να εισάγει υγροποιημένο αέριο μέσω θαλάσσης, υποδομές τις οποίες δεν διαθέτει τώρα και που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Οι τερματικοί σταθμοί LNG θα επιτρέψουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης, χάρη σε μια διαδικασία υγροποίησης που εξασφαλίζει καλύτερη δυνατότητα μεταφοράς.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις και στη ρωσική βιομηχανία ενέργειας

Η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά ανοιχτή» στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σημειώνοντας ότι από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους συνεκτιμώνται οι πιθανές επιπτώσεις τους στις διεθνείς αγορές και στις τιμές ενέργεια.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν στοχεύσει τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ωστόσο οι αμερικανικές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν σαν έχουν ήδη αποφασιστεί, θέτοντας σε αναμονή τις εισαγωγές προϊόντων ενέργειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει ότι αν συνεχιστεί η ρωσική πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, θα μπλοκάρει το ρωσικό πετρέλαιο. Όπως τόνισε η Ψάκι, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μεγιστοποιήσουμε τις συνέπειες και να αυξήσουμε την πίεση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρωσικό χρηματοοικονομικό τομέα».

Τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ουκρανία πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα

Τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ουκρανία πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ομώνυμης πόλης Energodar, Dmitri Orlov στην οποία βρίσκεται ο σταθμός.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από ουκρανικές πηγές, χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού βγαίνουν στον δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε επανάληψη του Τσερνόμπιλ. Μαζί τους φαίνεται να βρίσκονται και κάτοικοι της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Χερατσένκ, μίλησε για πιθανή ρωσική επίθεση σε πυρηνικούς σταθμούς στον Νότο της Ουκρανίας.

Σε δική του ανάρτηση στο Telegram, ο Χερατσένκο ανέφερε πως έχουν ειδοποιηθεί από την Ουκρανική Εθνοφρουρά ότι περίπου «20 ελικόπτερα του κατακτητή με αλεξιπτωτιστές πέταξαν από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Γιουζνουκραΐνσκ».

«Μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση με στόχο τον πυρηνικό σταθμό, Η Εθνοφρουρά είναι έτοιμη να πολεμήσει!» γράφει στην ανάρτησή του ο Χεραστσένκο. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η πόλη έχει ήδη περάσει στον έλεγχο της Ρωσίας.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις

Η ρυθμιστική αρχή του κινεζικού τραπεζικού συστήματος ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσία που έχουν αποφασιστεί από τις χώρες της Δύσης.

Το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικρίνοντας αυτό που αποκαλεί «παράνομες και μονομερείς κυρώσεις».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής, Γκουό Σουτσίνγκ, «όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, δεν τις εγκρίνουμε, ειδικά τις μονομερώς επιβληθείσες κυρώσεις, επειδή δεν λειτουργούν καλά και δεν έχουν νομική βάση. Δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιες κυρώσεις. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τα σχετικά μέρη».

«Ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας δεν είναι μέχρι στιγμής πολύ σημαντικός», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «συνολικά δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην Κίνα ακόμη και στο μέλλον», επικαλούμενος την ανθεκτικότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας.

Σε δεινή κατάσταση η Μαριούπολη λέει ο δήμαρχος

Η ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης υφίσταται μαζικές απώλειες και διακοπή νερού καθώς αμύνεται από μια αδιάκοπη επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σε ζωντανή μετάδοση στην ουκρανική τηλεόραση, ο Μποϊτσένκο είπε:

Οι εχθρικές δυνάμεις κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων από την πόλη του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «μας ισοπεδώνουν ασταμάτητα εδώ και 12 ώρες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από σπίτια και διαμερίσματα σήμερα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», τόνισε.

Σε υψηλό 10ετίας το πετρέλαιο – Ρεκόρ για αέριο και αλουμίνιο

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, φθάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ενώ το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών.
Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης LME, που περιλαμβάνει τις τιμές αλουμινίου, χαλκού, μολύβδου, νικελίου και ψευδαργύρου που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην αγορά μετάλλων London Metal Exchange, έφθασε επίσης στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 4.965,4 μονάδων, αποτυπώνοντας τη γενικότερη αύξηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Ο τόνος του αλουμινίου έφθασε σήμερα τα 3.552 δολάρια στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME), μια τιμή ρεκόρ, όταν ο τόνος νικελίου παρέμενε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Στέλιος Ελληνιάδης: Η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε τους Έλληνες στην Ουκρανία

«Το ελληνικό προξενείο δεν έβαλε λεωφορεία έτσι ώστε να φύγει ο ελληνικός πληθυσμός που βρίσκεται στην Μαριούπολη, αλλά κάλεσε τον καθένα να φύγει με το αυτοκίνητό του. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πολυσύνθετο πρόβλημα και το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι διχασμένος», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης.

«Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 2001 στην Ουκρανία, οι Έλληνες ήταν περίπου 91.000. Ήταν η δέκατη αριθμητικά μειονότητα στην Ουκρανία. Από αυτούς το 80% περίπου ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στην Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές. Πρόκειται για την πιο οργανωμένη και συμπαγή ελληνική κοινότητα στον κόσμο. Στις γιορτές που έκαναν, είχανε ελληνικές, ουκρανικές και ρωσικές σημαίες, γιατί ήξεραν ότι αυτό ήταν το κράμα τους. Τώρα, με αυτήν την επιθετική πολιτική τους επιβάλλεται να διαχωριστούν.

Εικόνες από τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα

Εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα κατέγραψε φίλος της εκπομπής The Show Must Go On με τον Παντελή Διαμαντόπουλο στο Sport24. 
To βίντεο προβλήθηκε στην εκπομπή της Τετάρτης 

ΝΑΤΟ: Την ένταξή του επιδιώκει το Κόσοβο, λόγω Ουκρανίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε αφορμή για να θέσει η Πρίστινα ως επιτακτική ανάγκη την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ.
Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και ο πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι θεωρούν την ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία την μοναδική λύση για να αποτραπεί στα Βαλκάνια ένα ανάλογο σενάριο πολέμου με αυτό στην Ουκρανία. «Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εάν γίνουμε δεκτοί, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον λαό του Κοσόβου, για ολόκληρη την περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία δεν συντάχθηκε με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή, και αυτή είναι η Σερβία, ο γείτονάς μας», δήλωσε ο Κούρτι σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η Σερβία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία».

Στην δομή της Σιντικής στις Σέρρες οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες

Η ανοιχτή δομή της Σιντικής, μία από τις χειρότερες της χώρας, θα κληθεί σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Ιαπωνία: Το Τόκιο έτοιμο να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο Κισίντα δήλωσε επίσης ότι είπε στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με αυτόν ότι η Ιαπωνία θα εργαστεί στενά με το Βερολίνο για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Πάνω από 2.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης γίνεται αναφορά για εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, που έχουν καταστραφεί.

Τσίπρας σε Έλληνες της Ουκρανίας: «Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε τους ομογενείς»

«Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε τους ομογενείς μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχε σήμερα Τετάρτη με μέλη της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας.

Κατά τη συνομιλία που είχαν σε τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Οδησσού περιέγραψαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον αγώνα τους για επιβίωση και τη μάχη με το χρόνο που δίνουν όλοι οι ομογενείς, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Επιβεβαιώνει και η Ουκρανία τον νέο γύρο συνομιλιών για σήμερα

Και η Ουκρανία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά μέσα, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, που επικαλείται στο CNN.

Όπως είπε, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ αναμένεται οι αντιπροσωπείες να έχουν την ίδια σύνθεση.

Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για μπλόκο στα ρωσικά ΜΜΕ Russia Today και Sputnik

Ουκρανός ΥΠΕΞ: “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα”

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αργότερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, πως ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Energodar: Βίντεο με πολίτες να στήνουν οδοφράγματα στη πόλη

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media φέρεται να δείχνει πως κάτοικοι στην πόλη Energodar απέκλεισαν τον δρόμο για να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ρωσικά μαχητικά στη Χερσώνα

EE: Γιατί κλείσαμε το RT και το Sputnik

Συστηματική προπαγάνδα του Κρεμλίνου καταγγέλλουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αναστέλλοντας τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του Russia Today, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης και κλείνουμε την κάνουλα για τα ρωσικά κρατικά μέσα στην ΕΕ» έγραψε στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκλονιστικές εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο

Ρωσικό πολεμικό φλέγεται ανοιχτά της Οδησσού λένε οι Ουκρανοί

Σελίδες που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας αναπαράγουν φωτογραφίες που φέρονται να καταγράφουν πλοίο που φλέγεται στον ορίζοντα, ανοιχτά της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα, οι ίδιες πηγές δημοσίευαν φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν ρωσικό πολεμικό πλοίο στην ίδια περιοχή.

Οι Ρώσοι «χτύπησαν» το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα στο κτίριο έπεσε πύραυλος.

Roscosmos: Αιτία πολέμου οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των ρωσικών δορυφόρων

Προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της ως αιτία πολέμου, απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε απόπειρας προς αυτή την κατεύθυνση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Παράλληλα ζήτησε από την τεχνολογική εταιρεία OneWeb με έδρα τη Βρετανία να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο επικεφαλής της Roscosmos επεσήμανε ότι θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου εκτόξευση 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα νοικιάζει από το Καζακστάν, και η Ρωσία δεν θα αποζημιώσει την εταιρεία.

Ιταλία: Αναμένει έως και 800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, οι Ουκρανοί, που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και να βρουν προστασία στην Ιταλία, είναι περίπου 1.000.
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι πρόκειται να παρασχεθεί αυτόματα δικαίωμα φιλοξενίας ενός έτους σε όλους όσοι επιλέξουν την Ιταλία ως ασφαλή χώρα παραμονής. Το δικαίωμα παραμονής τους, στη συνέχεια, θα μπορεί να ανανεωθεί.

Φον ντερ Λάιεν: Άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε Πούτιν και Κρεμλίνο ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

“Η ΕΕ υιοθέτησε, με την ταχύτητα του φωτός, πολύ βαριές κυρώσεις κατά του οικονομικού συστήματος της Ρωσίας, τις βιομηχανίες της υψηλής τεχνολογίας και την διεφθαρμένη της ελίτ.
 Η σημερινή απόφαση για αποσύνδεση σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο SWIFT, θα στείλει άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο”, αναφέρει η πρόεδρος της κομισιόν. 

Ανοίγει ο δρόμος για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδου.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι «στη θέση της» την Τετάρτη για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία.
Ερωτηθείς για την τοποθεσία των συνομιλιών, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν θα ανακοινώσω το μέρος εκ των προτέρων».

Τη Δευτέρα, οι συνομιλίες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε στη Λευκορωσία, όχι μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά έληξε χωρίς σημαντική πρόοδο.

Οι ρωσικές τράπεζες που μένουν εκτός Swift

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων παγκοσμίως.

Στις εφτά τράπεζες που αποκλείονται δεν περιλαμβάνονται η 1η και η 3η μεγαλύτερη της Ρωσίας, αφού αυτές είναι απαραίτητες στα ευρωπαϊκά κράτη που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία.

DHL : Σταματάει τις παραδόσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο Γερμανικός κολοσσός στις μεταφορές DHL, ανακοίνωσε ότι σταματάει τις παραδόσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Η πόλη Ζιτόμιρ μετά τους βραδινούς βομβαρδισμούς

Ακόμη τέσσερις νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο σήμερα το πρωί την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και πανεπιστήμιο στην Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

Συνομιλία Ζελένσκι – Τζόνσον

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συνομίλησε με το βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο ουκρανός πρόεδρος του ανέφερε τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά των αμάχων. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για την συνεχή βοήθεια της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν βομβαρδισμοί καθώς και εκείνα που φέρονται να βρίσκονται σε ρωσικά χέρια

Δέκα άνθρωποι διασώθηκαν από τους πρωινούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, δέκα άνθρωποι διασώθηκαν από τους πρωινούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

ΟΗΕ: Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων

Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει χθες, Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα και τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Πέφτει το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση.

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0.

Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. 

Τσεχία: Ποινές φυλάκισης σε υποστηρικτές της Ρωσίας

Τσέχοι πολίτες (κράτους μέλους του ΝΑΤΟ) έχουν προειδοποιηθεί ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών εάν εκφράσουν υποστήριξη στη Ρωσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας Igor Stríž.

Τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ουκρανό πρέσβη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην Ουκρανία και τον ηρωικό αγώνα της για την ελευθερία της, την ευρωπαϊκή πορεία της και τις δημοκρατικές και οικουμενικές αξίες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί βαθύτατα τους Έλληνες και συσπειρώνει την ανθρωπότητα απέναντι στη ρωσική επίθεση και τη βίαιη αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους.

Τέλος, ο πρέσβης της Ουκρανίας ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Καραβάνια προσφύγων από την Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρουμανία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ομάδες σε Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία για τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα

De facto «μη φιλικές» για τη Ρωσία οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα de facto θεωρεί «μη φιλικές» όσες χώρες επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι δευτερεύον αν περιλαμβάνονται σε κάποια λίστα» προσέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Η Ρωσία είχε δημοσιεύσει πέρυσι μία τέτοια λίστα «μη φιλικών» χωρών, στην κορυφή της οποίας ήταν οι ΗΠΑ και η Τσεχία.

Ουκρανία: “Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά όχι για τελεσίγραφα”

Το RT μεταδίδει δήλωση του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπ ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως το Κίεβο είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις, “αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα”.

Η Κίνα και το τραπεζικό της σύστημα στηρίζουν τη Ρωσία

Η Κίνα αντιτίθεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
“Το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις”, δήλωσε ο Guo Shuqing, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας.

Γαλλία: Στις 21.00 το διάγγελμα Μακρόν

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό θα απευθύνει σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας ο Πρόεδρος Μακρόν. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, θα αναφερθεί στο ουκρανικό.

Κύπρος: Σύσκεψη για τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό

Ευρεία υπουργική σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία συγκάλεσε για αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, οι υφυπουργοί Τουρισμού, Σάββας Περδίος και Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

BMW και Porsche κλείνουν προσωρινά εργοστάσια στη Γερμανία λόγω έλλειψης εξαρτημάτων

Να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας αναγκάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Porsche λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η BMW ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη.

Η BMW ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων της στο εργοστάσιο του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αλλά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη χώρα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία.

Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας του Ομίλου Volkswagen.

Η Μαριούπολη παραμένει σε ουκρανικά χέρια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η νότια ουκρανική πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

CNN: Εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια και ντόπιοι εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να φτάσουν στο πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε πυρηνικό εργοστάσιο αλλά και ντόπιοι έχουν αποκλείσει δρόμους που οδηγούν σε ουκρανικό πυρηνικό σταθμό κοντά στην πόλη Enerhodar, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την περιοχή.

Σύμφωνα με το CNN, ο δήμαρχος του Enerhodar, Dmytro Orlov, δήλωσε ότι κάτοικοι και εργαζόμενοι προστατεύουν τον Πυρηνικό Σταθμό στη Ζαπορίζια.

Στον «αέρα» η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Επτά ημέρες μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων επί ουκρανικού εδάφους αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου φέρονταν χθες έτοιμες για έναν νέο, δεύτερο μέσα στο τελευταίο 48ωρο, γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων εντός της σημερινής ημέρας.

Όσο περνούν οι ώρες οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δείχνουν να απομακρύνονται αντί να συγκλίνουν γεγονός που αφήνει στον «αέρα» την προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση», δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Στην αντίπερα όχθη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβράφο επέρριψε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά λέγοντας πως «καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις κατ’ εντολή των ΗΠΑ».

Το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo για τον Πούτιν

Με τίτλο «Στο δρόμο για τον 21ο αιώνα» το γαλλικό σατιρικό περιοδικό κάνει το δικό του σαφές σχόλιο για τον Ρώσο πρόεδρο…

Εικόνες από βομβαρδισμένα κτίρια στο Κίεβο

Έκκληση του Προξένου της Ουκρανίας στους Έλληνες να προσφέρουν σπίτια και δωμάτια στους πρόσφυγες

Έκκληση προς τους Έλληνες να βοηθήσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας ελεύθερα σπίτια ή δωμάτια για να διαμείνουν, απευθύνει ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ.

Δήμαρχος Κιέβου: Θα υπερασπιστούμε την πόλη μας

Εμείς είμαστε έτοιμοι για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων λένε οι Ρώσοι

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Ελπίζει» όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι θα προσέλθουν για έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είπε ότι «Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα».

Προσφυγικές ροές προς Ουγγαρία

Planet Labs PBC via AP

Αυτή η δορυφορική φωτογραφία δείχνει αυτοκίνητα να περιμένουν για να διασχίσουν τα σύνορα που χωρίζουν την Ουκρανία από την Ουγγαρία, στο συνοριακό πέρασμα Vilok-Tiszabecs.

Από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στο πάτωμα ενός μικρού σχολείου στην ανατολική Ουγγαρία, σχεδόν όλοι είναι γυναίκες και παιδιά που εγκατέλειψαν συζύγους, πατέρες, αδελφούς και γιους, οι οποίοι έμειναν να πολεμούν.

Γκάφα Λουκασένκο; Ίσως αποκάλυψε κατά λάθος ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο ίσως αποκάλυψε κατά λάθος ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια live μετάδοσης.

Σε βίντεο που ανέβασε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Tadeusz Giczan στο Twitter ο Λουκασένκο εμφανίζεται να δείχνει σε έναν χάρτη της Ουκρανίας που είναι χωρισμένος σε τέσσερα σημεία.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι μοιάζει με χάρτη πραγματικής εισβολής.

Οι χάρτες του Λουκασένκο δείχνουν κάποια κόκκινα βέλη από Λευκορωσία και τη Ρωσία να διεισδύουν βαθιά στη Ουκρανία, σχηματίζοντας μια τανάλια πάνω από το Κίεβο και άλλα από την ανατολή να κατευθύνονται έως τον Δνείπερο ποταμό, στην καρδιά της Ουκρανίας.

Airbus: Σταματά την αποστολή ανταλλακτικών στη Ρωσία

Να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε η Airbus.

«Το Μηχανολογικό Κέντρο της Airbus στη Ρωσία (ECAR) ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις του ευθυγραμμιζόμενο με τις κυρώσεις», αναφέρεται στη δήλωσή της η εταιρεία.

Απίστευτες σκηνές στους δρόμους του Ενερχοντάρ –  Πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα

Συγκλονιστική στιγμή: Ο δήμαρχος του Κονοτόπ ενημερώνει τους πολίτες ότι έλαβε τελεσίγραφο από τον ρωσικό στρατό που τους καλεί να παραδοθούν, αλλιώς θα βομβαρδίσει την πόλη – Τους ζητά να αποφασίσουν αν θα παραδοθούν ή θα παλέψουν για να υπερασπιστούν την πόλη τους –  Το Κονοτόπ είναι πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας με 85.000 κατοίκους.

Διάγγελμα Μακρόν για την Ουκρανία

Στις 8 το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα για την Ουκρανία.

Λαβρόφ: Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός

To Reuters μεταδίδει δήλωση του Λαβρόφ στα ρωσικά Μέσα, όπου φέρεται να δήλωσε ότι ένας Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και σίγουρα καταστροφικός. Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε “κίνδυνο για τη χώρα μας”.

Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη – Ανθίσταται ο ουκρανικός λαός

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Χάρτης με τις 38 χώρες που έχουν κλείσει τον εναέριο τους χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη

Ναβάλνι: «Να αγωνιστούμε ενάντια στον πόλεμο»

«Ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία. αν πρέπει να γεμίσουμε τις φυλακές για να σταματήσουμε τον πόλεμο θα το κάνουμε»

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ζητήσει από τον λαό να βγει στους δρόμους και να διαδηλώνει καθημερινά στις 19:00 και τα σαββατοκύριακα στις 14:00 εναντίον του πολέμου. Στις κεντρικές πλατείες των πόλεών σας, όπου βρίσκεστε», έγραψε η Κίρα Γιάρμις.

Το κίνημα του Ναβάλνι είχε κάνει έκκληση νωρίτερα για μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρωσική εισβολή στον γείτονά της.

Συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με τον πόλεμο στην Ουκρανία ψηλά στην ατζέντα

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει αυτήν την ώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό Συμβούλιο.

Η ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα. 

Honda και Mazda σταματούν τις πωλήσεις αυτοκινήτων και μηχανών στη Ρωσία

Η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις εναντίον και της Λευκορωσίας

Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Δεύτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των νέων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ είναι να εμποδίσουν τις εξαγωγές και άλλων λευκορωσικών προϊόντων στην ΕΕ, πέραν αυτών στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης ολιγάρχες, την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας και θα αποκόψουν τις λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.

Σε εξέλιξη η αποχώρηση Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που παραθέτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.

Αποκαλύψεις για το Τάγμα Αζόφ προαναγγέλλει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα

«Σύντομα θα λάμψει η αλήθεια για τους🇺🇦ακροδεξιούς που από το 2014 τρομοκρατούσαν τους Ρωσόφωνους του μαρτυρικού Ντόνμπας, με την ανοχή της Δύσης,και σήμερα τρομοκρατούν όλους, πρωτίστως τους κατοίκους της Μαριούπολης» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στη χώρα μας με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η Ρωσία υπεύθυνη για αυτό».

Υπεστάλη η ουκρανική σημαία στην πρεσβεία της Μόσχας

Κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας κατέγραψαν την υποστολή της ουκρανικής σημαίας στο κτίριο όπου βρισκόταν η ουκρανική πρεσβεία.

Το Κίεβο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αφαιρέθηκαν και οι σχετικές πινακίδες μπροστά στο κτίριο.

Κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης βλέπουν οι Βρετανοί

Η εισβολή της ρωσικής πολεμικής μηχανής στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάναυση εκτιμά ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Όποιος σκέφτεται λογικά δεν θα έκανε αυτό που κάνει (ο Πούτιν), επομένως θα δούμε…την αγριότητά του να αυξάνεται. Δεν γίνεται το δικό του, περικυκλώνει πόλεις, τις βομβαρδίζει αδίστακτα τη νύχτα…και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τις διαλύσει και θα κατευθυνθεί μέσα στις πόλεις», δήλωσε ο βρετανός υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Η γεωπολιτική σημασία της Χερσώνα

Χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί από την πλευρά της Ουκρανίας ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε ρωσικά χέρια το υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Πρόκειται για μια πόλη 300.000 κατοίκων με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Κριμαία, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «προπύργιο» εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων στην ενδοχώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, η Χερσώνα θα δώσει στους Ρώσους τη δυνατότητα να ελέγχουν ακόμα έναν σημαντικό αγωγό παροχής νερού, μετά από αυτόν της Κριμαίας.

Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης ρωσικών απωλειών που ανακοινώνει η Ουκρανία

Περιορίζεται αισθητά ο ρυθμός αύξησης, με την Ουκρανία να ανακοινώνει σήμερα 5.840 νεκρούς Ρώσους, από 5.710 χτες.

Μικρή είναι η αύξηση επιβεβαιωμένων πληγμάτων σε θωρακισμένα οχήματα, με 211 τανκ έναντι 198, 862 θωρακισμένα οχήματα έναντι 846.

Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει σημαντική αύξηση στα απλά θωρακισμένα αυτοκίνητα, με 355 έναντι 305.

Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω του πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».

«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Φρικ.

Η Ουκρανία διαψεύδει την “πλήρη πτώση” της Χερσώνας

Καταστήματα του δικτύου της Apple δεν άνοιξαν σήμερα στη Ρωσία

Στο τραπέζι ξανά μόνο με ουσιαστική ατζέντα, λένε οι Ουκρανοί

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είπε ότι «Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα».

Αύξηση 55,34% στο φυσικό αέριο

Η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε τα 193,116 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 55,34%. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.

Βομβαρδίζεται η Οδησσός

Έγινε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο.

Συνεχίζεται η άνοδος τιμών του πετρελαίου, έφτασε τα 113 δολάρια ανά βαρέλι

Η απόφαση να διατεθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα παγκόσμια αποθεματικά δεν ανέκοψε την ανοδική πορεία των τιμών του brent.

Η Ισπανία θα στείλει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Ισπανία αποφάσισε να στείλει “επιθετικό στρατιωτικό υλικό” στην “ουκρανική αντίσταση”, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Απίστευτη συνομιλία μεταξύ αμήχανων Ρώσων στρατιωτών και Ουκρανών πολιτών

Τη βαρβαρότητα του πολέμου και την αμηχανία μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και Ουκρανών πολιτών, αποτυπώνει βίντεο στο twitter από το ουκρανικό μέσο Euromaidan Press.

«Παιδιά, παρακαλώ πηγαίνετε σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να σωθούμε. Πηγαίνετε να σωθείτε, είμαστε καλά εδώ» τονίζουν οι πολίτες.

Ρωσία: Αντίποινα στην ΕΕ στον τομέα του Τουρισμού

Η Ρωσία προτρέπει τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται χώρες της ΕΕ που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Θανάσης Αυγερινός μετέδωσε ότι Η αρμόδια τουριστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, ότι καταργεί την πώληση τουριστικών πακέτων για τις χώρες που τής έχουν επιβάλλει κυρώσεις.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα, έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών των μελών της, ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας – Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

«Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Ουκρανικές εκτιμήσεις ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό South

«Οι Ρώσοι είναι πιθανό να επιχειρήσουν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό South της Ουκρανίας» φέρεται να είπε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Το μεγάλο λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα δέχεται συνεχώς σφοδρές επιθέσεις από εδάφου, θάλασσας και αέρος. Επιδίωξη των ρωσικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν όλα τα παράλια της Αζοφικής, «ενώνοντας» την Κριμαία με τις περιοχές των «αυτόνομων δημοκρατιών» σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Κατά τον Μποϊτσένκο είναι πλέον αδύνατο να απομακρυνθούν από την περιοχή τραυματίες που χρειάζονται φροντίδα. Μεταξύ τους είναι πάνω από 100 άμαχοι.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι – «Η Ρωσία στοχεύει να σβήσει την ιστορία μας»

«Με αυτό το χτύπημα η Ρωσία στοχεύει να σβήσει την ιστορία μας» τόνισε σε νέο του διάγγελμα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν ξέρουν τίποτα για την πρωτεύουσά μας. Για την ιστορία μας. Έχουν όμως εντολή να σβήσουν την ιστορία μας. Διαγράψτε τη χώρα μας. Διαγράψτε μας όλους», είπε.

Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει τη χώρα του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για να μείνει ουδέτερη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθύνθηκε και στους Εβραίους ζητώντας να πάρουν θέση.

Παιδιά σε κρατητήρια της Μόσχας για αντιπολεμικά πλακάτ

Με ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα παρουσιάζει φωτογραφίες που φέρεται να καταγράφουν παιδιά που συνελήφθησαν, πιθανώς με τους γονείς τους, σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη Μόσχα.

Χάρκοβο: Βίντεο με μαζική αποχώρηση πολιτών

Ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Χάρκοβο εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη  καθώς από τους βομβαρδισμούς έχει ισοπεδωθεί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό κατάληψη από τους Ρώσους η Χερσώνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί