Ρώσικος στρατός στο Κίεβο – Έτοιμος για διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Πούτιν (Συνεχής ενημέρωση)

Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Στρατιωτικοί στόχοι δέχθηκαν πλήγματα σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και καταστράφηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέσα και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα . Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη, την οποία φέρεται να έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου. Από τα συντρίμμια χτυπήθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω 300 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι, κηρύσσοντας γενική επιστράτευση, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του «αφέθηκε μόνη», και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του. Παράλληλα είπε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο και κάλεσε τους κάτοικους να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, ρωσικά άρματα μάχης, κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ έχουν ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν και την αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ, ενώ σκληρές μάχες δίνονται κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χάρκοβο και Ντονέντσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Επίσης μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας, στις περιοχές των αυτονομιστών στα ανατολικά και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα. Σημείωσε επίσης ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Το Κρεμλίνο κάλεσε την κυβέρνηση του Ζελένσκι να παραδοθεί, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χθες, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την εγγύηση εγκατάστασης ενός ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Την ίδια ώρα, η οργή της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μεταφράζεται σε σκληρές κυρώσεις προς τη Μόσχα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν». Μάλιστα όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι στη G7 συμφωνήσαμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Πούτιν. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, VTB.

Live οι εξελίξεις:

15:49 Κλείνει και η Πολωνία τον εναέριο χώρο για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Από τις 02.00 τα ξημερώματα ώρα Μόσχας θα είναι κλειστός ο εναέριος χώρος της  Πολωνίας για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

15:37 Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μολδαβίας επλήγη από πύραυλο κοντά στην Οδησσό

Ένα δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων με σημαία Μολδαβίας επλήγη σήμερα από πύραυλο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά δύο μέλη του πληρώματος, δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτιλιακού οργανισμού της Μολδαβίας.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από μόλις 10 λεπτά ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, αλλά δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά και βρίσκονται καθ’ οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Βαντίμ Παβαλάτσι, υποδιευθυντής του ναυτιλιακού οργανισμού.

03.05: Reuters: Οι νέες κυρώσεις θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία Πούτιν-Λαβρόφ στην Ευρώπη

 Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρώπης.

Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η τρίτη δέσμη κυρώσεων θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη.

“Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε”, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στοχεύσουν “πολλούς ακόμη” ολιγάρχες.

Η τρίτη σειρά κυρώσεων θα πλήξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

14:57 Ο Πούτιν δείχνει διάλογο μέσω Μινσκ

Έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση δηλώνει η Μόσχα.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο RIA, στη συνέχεια των προσπαθειών επαναπροσέγγισης που ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

14.40 Το αεροδρόμιο Χοστόμελ κατελήφθη – Το Κίεβο αποκόπηκε από τα δυτικά λέει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι με αεραπόβαση μονάδων και επιχείρηση 200 ελικοπτέρων ολοκληρώθηκε η κατάληψη του αεροδρομίου του Χοστόμελ, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου. Η ουκρανική πρωτεύουσα είναι κατά την ίδια πηγή αποκλεισμένη από τα δυτικά.

14:38 Σειρήνες ξανά στο Κίεβο – Σε φάση άμυνας η πόλη

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει μπλοκάρει την ουκρανική πρωτεύουσα σε διάφορες μεριές με τον δήμαρχο του Κιέβου να ανακοινώνει ότι πόλη μπαίνει σε «κατάσταση άμυνας».

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και έχει ξεκινήσει αποβίβαση και αλεξιπτωτιστών. 

14:32 Τηλεφωνική επαφή Τζινπίνγκ με Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα μπαράζ επαφών με διεθνείς ηγέτες και μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές ήταν εκείνη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Μετά τη συνομιλία τους πηγές από το Πεκίνο επισημαίνουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα στηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

14.20 Ακυρώνεται και το Γκραν Πρι Ρωσίας

Δεν πάει η Formula 1 στο Γκραν Πρι στο Σότσι.

14.15 Πληροφορίες ότι πύραυλος χτύπησε δεξαμενόπλοιο στην Οδησσό

Φωτογραφίες στο διαδίκτυο δείχνουν το σημείο όπου φέρεται να έπληξε το MILLENIAL SPIRIT, σημαίας Ρουμανίας, ο πύραυλος. Δεν είναι σαφές από ποια πλευρά εβλήθη.

14.12 Απάντηση Ζελένσκι σε Ντράγκι
«Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να μετακινήσω το χρονοδιάγραμμα του πολέμου για να μιλήσω στον Μάριο Ντράγκι» ανέφερε ειρωνικά ο Ουκρανός πρωθυπουργός στο Twitter.

Ο Ζελένσκι απάντησε στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ότι είχαν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά δεν τον βρήκε στο τηλέφωνο. Σημείωσε σκωπτικά ότι σήμερα σημειώθηκαν θανατηφόρες μάχες σε αρκετές περιοχές.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τη φημολογία που τον φέρει να έχει αποχωρήσει από το Κίεβο.

14.10 Λαβρόφ: Δεν θέλουμε να κυβερνούν νεοναζί την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι πρόθεση της Ρωσίας δεν είναι η κατοχή αλλά η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ταυτόχρονα, απέρριψε εμμέσως τις προσπάθειες της Ουκρανίας να υπάρξει διάλογος για μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στις στρατιωτικές συγκρούσεις, ακόμη και με αποδοχή όρων για ουδετερότητα σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά μόνο αφού οι ουκρανικές δυνάμεις παραδώσουν τα όπλα τους. «Δεν θέλουμε να κυβερνούν νεοναζί την Ουκρανία», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Αμφισβήτησε επίσης ευθέως την νομιμότητα της παρούσας κυβέρνησης της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «δημοκρατική», όταν ερωτήθηκε αν η Ρωσία επιδιώκει ανατροπή σε μία δημοκρατική χώρα. Υπέδειξε την στάση που είχε τηρήσει η Ουκρανία έναντι των ρωσόφωνων πολιτών της από το 2014 μέχρι σήμερα για να αιτιολογήσει την θέση αυτή.

Θύμισε επίσης την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, την ανατροπή του Καντάφι στην Λιβύη από τη Δύση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το πώς δικαιολογείται η εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της χώρα. «Προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους στο όνομα της προώθησης της Δημοκρατίας», όπως είπε ο Λαβρόφ.

Οι χώρες της Δύσης σκόπιμα στρατιωτικοποίησαν την Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Τώρα, κατά τον ίδιο, «οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν οι ίδιοι το μέλλον τους».

14:07 Ουκρανικό και όχι ρωσικό ήταν το αεροσκάφος που κατέπεσε στο Κίεβο 

Διαψεύδει το Ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι ήταν ρωσικό το στρατιωτικό αεροσκάφος που κατέπεσε στο Κίεβο, πάνω σε συγκρότημα πολυκατοικιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αχιλλέα Πατσούκα στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος SU-27 που καταρρίφθηκε κατά λάθος από την αεράμυνα της Ουκρανίας.

13:48 Τι γνωρίζουμε για τις μάχες στο Κίεβο

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει από νωρίς το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα 
  • Σφοδρά πυρά και μάχες στη συνοικία Όμπολον μερικά χλμ μακριά από την πλατεία Μαϊντάν
  • Ο ουκρανικός στρατός δέχεται όλους τους πολίτες για να πολεμήσουν. Καλεί τους κατοίχους του Κιέβου να μείνουν στα σπίτια τους και να κατασκευάσουν μολότοφ. Η ουκρανική τηλεόραση δείχνει οδηγίες κατασκευής μολότοφ.
  • Από τα ξημερώματα η πόλη δέχεται σφοδρά πυρά. Ουκρανοί ανέφεραν ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος ή πύραυλο. Η ρωσική εκδοχή είναι πως οι ουκρανοί κατέρριψαν κατά λάθος δικό τους Su27, συντρίμμια του οποίου έπεσαν πάνω σε πολυκατοικία.
  • Δραματικές εικόνες σε καταφύγια και σε άλλα σημεία της πόλης.

13.40 Reuters: Ζελένσκι καλεί Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνομιλίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι. 

Ο Λαβρόφ, πάντως, απάντησε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί πρώτα πρέπει να παραδοθούν και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι δέχεται «ουδετερότητα» ως προς το ΝΑΤΟ

13.38 Σφυροκοπείται το Κίεβο – Φωτογραφίες του AFO από βομβαρδισμένο κτίριο

Φωτογραφίες από την καρδιά του Κιέβου με ένα κατεστραμμένο κτίριο από ρωσική οβίδα φέρνει στο φως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το AFP, το κτίριο βρίσκεται στην οδό Koshytsa, σε προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δείτε τις φωτογραφίες

13.35 Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ έπρεπε να ενεργήσει πιο αποφασιστικά

Η Δύση βοηθά την Ουκρανία μόνο με συμβουλές. Η στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία δεν είναι ούτε φιλία ούτε αλληλεγγύη.

13:30 Η Ισπανία απομάκρυνε από την Ουκρανία την πρεσβευτή της και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε σήμερα το πρωί την πρεσβευτή της από το Κίεβο καθώς και το εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό της, όπως και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Τα τελευταία μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Ισπανίας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν» την πόλη μαζί με την πρεσβευτή Σίλβια Κορτές, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνεντεύξεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3 και τον ραδιοφωνικό σταθμό Cope.

Απομακρύνθηκαν «με μια οχηματοπομπή στην οποία βρίσκονταν περίπου 100 Ισπανοί πολίτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε.

Στην Ουκρανία παραμένουν περίπου ακόμη 100 Ισπανοί. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα.

Αυτή η ρωσική εισβολή «δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις», διαβεβαίωσε ο Αλμπάρες, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ισπανίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θέλει να αναθεωρήσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και «τον σεβασμό στην ακεραιότητα των συνόρων», αλλά «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε αυτή την τάξη», τόνισε.

13.25 Πληροφορίες ότι φυγαδεύτηκε εκτός Ουκρανίας ο Ζελένσκι

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. εκτός χώρας για λόγους ασφαλείας.

Ανταποκριτής της ΕΡΤ ανέφερε ότι αεροσκάφος φέρεται να απογειώθηκε από το Κίεβο με ουκρανός αξιωματούχους προς άγνωστη κατεύθυνση.

13.20 Ο Ντράγκι δεν βρίσκει τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο

Αδυναμία να έλθει σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είχαν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11.30 (ώρα Μόσχας), ωστόσο δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή.

Αυτά δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην ιταλική βουλή.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο RIA μεταδίδει ότι μετά τις αναφορές πως ο Ζελένσκι δεν ήταν διαθέσιμος για τον Μάριο Ντράγκι, ένα αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ζουλιάνι κοντά στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι κλειστός. 

13.15 CNN: Σε καταφύγιο ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μεταφέρθηκε σε καταφύγιο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο μετέδωσε πριν από λίγο το CNN

13.10 Το Πεκίνο αναγνωρίζει τις «βάσιμες ρωσικές ανησυχίες» για το ΝΑΤΟ

Απάντηση της Κίνας στις δηλώσεις Μπάιντεν με αναφορά στις ευθύνες χωρών που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών με δικαιολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ διεξάγουν πολέμους.

12:53 Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου για τα στενά του Βοσπόρου

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία εφαρμόζει κάθε φορά τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό. Με άλλα λόγια, σε έναν πόλεμο όπου η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, μπορούν να ληφθούν μέτρα σχετικά με τις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο.

To παιχνίδι των καθυστερήσεων παίζει η Τουρκία, μη παίρνοντας σαφή θέση για το τι θα κάνει με τον Βόσπορο και το θέμα της διέλευσης ρωσικών στρατιωτικών πλοίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά:

Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν υπάρχει αίτημα να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί.

Οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στο θέμα αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση. Αν δεχθούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει.

Δεύτερον, εάν αποδεχθούμε την κατάσταση του πολέμου, θα απαγορεύσουμε τη διέλευση πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο του Μοντρέ. Αλλά και να το απαγορεύσουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Κατά τη σύναψη της σύμβασης, η Ρωσία είχε βάλει τη δική της ρήτρα. Τα άρθρα 19, 20 και 21 τα ρυθμίζουν. Τέλος, λέει, εάν το πλοίο της παράκτιας χώρας θέλει να περάσει με αίτημα να επιστρέψει στη βάση του, επιτρέπεται».

12.50 Με πακέτο αντιποίνων απαντά η Ρωσία στις κυρώσεις – “Γνωρίζουμε τις αδυναμίες της Δύσης…”

Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων-αντιποίνων και γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης, αναφέρει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η Ματβιένκο είναι μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και ανήκε στο ακροατήριο του Βλαντίμιρ Πούτιν την Δευτέρα όταν αυτός ζήτησε από τους συγκεντρωμένους Ρώσους αξιωματούχους «να πουν την γνώμη τους» σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» της ανατολικής Ουκρανίας, προοίμιο της μαζικής ρωσικής εισβολής στην χώρα.

12.45 Τουλάχιστον 25 νεκροί και 102 τραυματισμένοι άμαχοι λέει ο ΟΗΕ

Το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ προχώρησε σε ανακοίνωση για τους μέχρι τώρα επιβεβαιωμένους νεκρούς και τραυματίες αμάχους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 25 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 102 έχουν τραυματιστεί, με τους αριθμούς αυτούς να αναμένεται να αυξηθούν.

12.40 Λαβρόφ: Καταθέστε τα όπλα και διαπραγματευόμαστε

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μόνο όταν τα ουκρανικά στρατεύματα καταθέσουν τα όπλα. Ο Ζελένσκι λέει ψέματα όταν δηλώνει έτοιμος να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι ο λαός της Ουκρανίας είναι ανεξάρτητος και η κυβέρνηση είναι αντιπροσωπευτική. Δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να αναγνωρίσουμε την παρούσα κυβέρνηση της Ουκρανίας ως δημοκρατική

12.35 Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

12:32 Σύγχρονα όπλα από τους συμμάχους της Ουκρανίας ζητάει ο Ρέζνικοφ 

Περισσότερη έμπρακτη στήριξη από τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ζητάει ο Αλεξέι Ρέζνικοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο “ukrinform” ο Ρέζνικοφ φέρεται να πέρασε τη χθεσινή βραδιά σε συνομιλίες με υπουργούς Αμύνης άλλων χωρών, ζητώντας τους σύγχρονα όπλα για να μπορέσουν να αντισταθούν στην Ρωσική επίθεση. Δείτε αναλυτικά τη δήλωσή του:

“I spent most of the night talking to my fellow defense ministers from countries that are constantly supporting us. The world’s reaction is becoming clearer. We will soon receive additional reinforcements in the form of modern weapons and other resources from our partners. We have already managed to thwart the plans of the Russian occupiers. Now it is important to destroy the darkness of lies created by the Kremlin. And this will be the end of a serial killer and rapist who attacks his neighbors”.

12:25 ΟΗΕ: 4 εκατ. Ουκρανοί θα γίνουν πρόσφυγες σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων 

Την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή επιβεβαίωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που απηύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση 4 εκατ. Ουκρανοί μπορεί να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες σε περίπτωση που οι πολεμικές συγκρούσεις αυξηθούν.

12:13 Από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι μεταφέρεται ο τελικός του Champions League

 Στο «Stade de France» θα πραγματοποιηθεί τελικά ο φετινός τελικός του Champions League καθώς όπως ήταν αναμενόμενο η UEFA άλλαξε την έδρα του κορυφαίου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Μετά την ρωσική εισβολή, όπως ήταν αναμενόμενο ο αγώνας μεταφέρθηκε από την Αγία Πετρούπολη που είχε οριστεί αρχικά, στο Παρίσι.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που αποφάσισε η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών. Πλέον όλα τα εντός έδρας παιχνίδια ρωσικών και ουκρανικών συλλόγων, όπως και των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, θα διεξάγονται για όσο χρειαστεί σε ουδέτερα γήπεδα. 

12:03 Για ελλείψεις σε καύσιμα, χρήματα και ιατρικό εξοπλισμό κάνει λόγο η Unicef

Tις ελλείψεις που παρατηρούνται στην Ουκρανία μετά από την ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Unicef. Η διεθνής ΜΚΟ τονίζει ότι δύο ημέρες μετά την ρωσική εισβολή παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα, χρήματα και ιατρικό εξοπλισμό. Παράλληλα αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά στην Ουκρανία είναι ειρήνη.

11:57 Ουγγρική υποκρισία και ξενοφοβία

Η Ουγγαρία θα δέχεται πρόσφυγες από το ουκρανικό μέτωπο, αλλά μόνο εάν είναι… λευκοί και Ευρωπαίοι.

Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η ανακοίνωση της Βουδαπέστης ότι θα ανοίξει «ανθρωπιστικό» διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες, όπως Ιράν και Ινδία, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Όρμπαν δηλαδή θα φροντίσει να τους μεταφέρει με ασφάλεια στο πλησιέστερο αεροδρόμιο για να τους… ξαποστείλει. 

11:47 Ο Ζελένσκι επιμένει για πιο σκληρές κυρώσεις

Να αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω δραματικών εξελίξεων και μέσα στο Κίεβο.

11.44 Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο Κίεβο – Πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτήρια

Επελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο του Κιέβου, όπως αναφέρουν ανταποκριτές και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του πολεμικού ανταποκριτή Nolan Peterson στο twitter, γίνεται ανταλλαγή πυροβολισμών σε κεντρικό σημείο της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ αναφέρει πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στην πόλη.

Το Spectator Index μεταδίδει αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στα κυβερνητικά κτήρια στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Λίγο νωρίτερα, το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε πως μάχες μαίνονται σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, ενώ ακούγονται ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

11:43 Λήξη συναγερμού για το Τσερνόμπιλ

Οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές έδωσαν διευκρινίσεις για το θέμα που ανακινήθηκε περί διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ, αναφέροντας ότι η αύξηση στα επίπεδα προήλθε από την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, οι οποίες σήκωσαν ραδιενεργή σκόνη από το έδαφος.

Για το ζήτημα, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας ότι ο στρατός παραμένει στο πυρηνικό εργοστάσιο με εντολές να το προστατεύσει από τρομοκράτες.

Πρόσθεσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σε κανονικά επίπεδα. 

11.38 Στρατολογεί και ανηλίκους η Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις καλούν πλέον στα όπλα οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως φαίνεται να αναφέρει με δήλωσή του ο διοικητής τους Γιούρι Γκαλούσκιν: «Σήμερα η Ουκρανία χρειάζεται οτιδήποτε. Όλες οι διαδικασίες στρατολόγησης έχουν απλοποιηθεί. Φέρτε μόνο ταυτότητα ή διαβατήριο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας. Αν έχετε πρόβλημα, δείξτε αυτό το μήνυμα».

11:22 Συνομιλίες του Σ. Λαβρόφ με αξιωματούχους του Ντονμπάς

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

11:12 Τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ;

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο από χθες βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

11:19 Ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στο Τσερκάσι

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία με τον ουκρανικό στρατό να προσπαθεί να τον εντοπίσει και συλλάβει.

11:18 Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίπαλο που υπερτερεί

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέση άμυνας μετά την εισβολή από τρεις κατευθύνσεις στην οποία προχώρησε χθες Πέμπτη ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είναι αριθμητικά ισχυρότερος, έχει πολύ ανώτερο εξοπλισμό και είναι πολύ πιο εμπειροπόλεμος, εξαιτίας της εμπλοκής του στη σύρραξη στη Συρία, σημειώνουν δυτικοί αναλυτές.

Οι ρωσικές κινήσεις κατά μήκος των ακτών της Αζοφικής Θάλασσας και κοντά στη Χαρκίβ, βορειοανατολικά, αφήνουν εξάλλου να εννοηθεί πως επιδιώκουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις χερσαίες επιχειρήσεις.

11.05 Με μολότοφ καλεί το υπουργείο Άμυνας τους Ουκρανούς να αντισταθούν

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ζητά από τους πολίτες να μην αφήσουν τα σπίτια τους και σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διαφυλάξει το Κίεβο, που είναι υπό πολιορκία, καλεί τους Ουκρανούς να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Η περιοχή Όμπολον, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μπει Ρώσοι στρατιώτες και ακούγονται ήχοι πολεμικών συγκρούσεων, απέχει 10 χιλιόμετρα από το κεντρικό Κίεβο.

11:07 Βίντεο με ρωσικά τανκ μέσα στο Κίεβο

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταδίδει και το BBC φέρονται να καταγράφουν ρωσικά τανκ να κινούνται μέσα στην συνοικία Όμπολον του Κιέβου.

Την ίδια ώρα το Associated Press μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις σε σημείο του Κιέβου που εδράζονται κυβερνητικά κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγη ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ, νωρίτερα ανέφεραν την ύπαρξη Ρώσων σαμποτέρ μέσα στο Κίεβο. 

10:55 Ρωσία: Έτοιμο για διαπραγματεύσεις και συνθηκολόγηση το Κίεβο

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο την ώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για ρωσική στρατιωτική παρουσία μέσα στο Κίεβο και μάχες εντός της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι φέρεται να έχει δώσει σήμα συνθηκολόγησης και να έχει ενημερώσει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στο καθεστώς της ουδετερότητας.

Οι ρωσικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Ζελένσκι δέχεται να συζητήσει άνευ όρων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το μόνο που ζητάει είναι να ληφθούν υπόψη οι όποιες εγγυήσεις ασφάλειας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι όλα τα λιμάνια της Ουκρανία και ο εναέριος χώρος είναι υπό ρωσικό έλεγχο και ανακοίνωσε ότι έχουν καταστραφεί από χθες 118 στρατηγικοί στόχοι, ανάμεσά τους 11 αεροδρόμια, 13 θέσεις διοίκησης και επικοινωνίας, 14 αντιπυραυλικά συστήματα και 36 θέσεις ραντάρ.

10:36 «Ο Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία «από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κάνοντας την εκτίμηση ότι η «ασφάλεια» του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απειλείται πλέον από την ρωσική επίθεση.

«Ο πόλεμος είναι ολοκληρωτικός. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Η ασφάλεια του προέδρου Ζελένσκι είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που συμβαίνει …Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, αν καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας πολεμικός αγκιτάτορας και η σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην Μολδαβία και την Γεωργία, είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Ανησυχούμε για την συνέχεια», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας την ρωσική παρεκτροπή στην ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών.

10:23 Αναφορές για συγκρούσεις μέσα στο Κίεβο

Ουκρανικά μέσα αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην περιοχή Ομπολόν του Κιέβου, όπου συγκρούονται με ουκρανικές δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας φέρεται να ζητά από τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.

Η συνοικία είναι δέκα λεπτά μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας.

10:13 Ρώσοι στο Κίεβο με ουκρανικό «καμουφλάζ»;

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλυαρ, ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών δυνάμεων, με Ρώσους στρατιώτες να μεταμφιέζονται σε Ουκρανούς και να μπαίνουν οδηγώντας στο κέντρο του Κιέβου.

Τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε και ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας. 

 Μεταφέρουν νεογέννητα από θερμοκοιτίδες σε αυτοσχέδιo καταφύγιo στo υπόγειo

Σε νοσοκομείο στην ανατολική Ουκρανία, βρέφη, τα οποία βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες, μεταφέρθηκαν από το μαιευτήριο σε καταφύγιο που στήθηκε πρόχειρα στο υπόγειο του κτιρίου.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες:

09:54 Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ..

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.

09:49 Σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου

Περίπου σε ένα ποσοστό 20% μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου με την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, την ώρα που η Gazprom συνεχίσει να διοχετεύει αέριο transit από την Ουκρανία. 

09:42 Οι βασικές εξελίξεις

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι δυνάμεις της χώρας επιβεβαιώνουν ότι σήμερα θα είναι μια δύσκολη ημέρα για το Κίεβο, καθώς αναμένεται ρωσική επίθεση για την κατάληψή του.
  • Δυνατές εκρήξεις ακούγονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη. Δύο πολυκατοικίες έχουν καταγραφεί με καταστροφές, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι στρατός εισέβαλε στην επαρχία της ουκρανικής πρωτεύουσας από τη Λευκορωσία, περίπου 32χλμ μακριά από το Κίεβο.
  • Συνοριακό φυλάκιο στην Ζαπορίζιγια χτυπήθηκε από πύραυλο τα ξημερώματα με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες.
  • Τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία ανακοίνωσαν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, με το Κίεβο να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετές
  • Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε διπρόσωπο, ωστόσο επέμεινε να μείνει ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου.
  • Είκοσι εκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τον ΟΗΕ στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Διαμαρτυρίες κατά της πολεμικής εισβολής και στη Ρωσία. Ένταση και συλλήψεις.
  • Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών αναμένεται να έχει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά εθελοντές χάκερ να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές της χώρας και να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.
  • Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών θεωρεί ότι στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει το Κίεβο και να βάλει τέλος στην κυβέρνηση Ζελένσκι.
     

09:33 Spiegel: Η Γερμανία προσφέρει στρατό, πλοία και όπλα στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.

Η Γερμανία μπορεί να στείλει ένα λόχο πεζικού με περίπου 150 στρατιώτες και περισσότερα από 12 τεθωρακισμένα οχήματα Boxer, σύμφωνα με ένα πακέτο που έχει δημιουργηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» και μια κορβέτα και μία φρεγάτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Τα πλοία θα πρέπει να αποσυρθούν από άλλες αποστολές στη Μεσόγειο.

Ένα αναγνωριστικό πλοίο με τεχνολογία αισθητήρων πλέει ήδη προς τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Der Spiegel.

09:11 Πιθανή έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία. Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.

8.57 «Δεν θέλω να πεθάνω»: Συγκλονίζει το μήνυμα μικρού παιδιού στα καταφύγια της Ουκρανίας

Τα βίντεο που μεταδίδονται στα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο είναι συγκλονιστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που μεταδίδει το Bloomberg και δείχνει ένα παιδάκι από την Ουκρανία με δάκρυα στα μάτια να λέει: «Δεν θέλω να πεθάνω».

08:34 Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών από τον Μπάιντεν

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία,κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Τύπου Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν “διέθεσε μία ώρα για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενημέρώνοντάς τους για την κατάσταση, για την κατάσταση επί του πεδίου και απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν”, δήλωσε η Ψάκι.

08:04 Το τηλεφώνημα Μακρόν σε Πούτιν

Να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της Συνόδου. Ο Εμ. Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη «διπροσωπία» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. «Είχα μια ειλικρινή, άμεση και ταχεία» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να απαιτήσω «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο», είπε. «Τον κάλεσα να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.

«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (…) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα, ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.

Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.

«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν» που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία., καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.

Πατέρας και κόρη κλαίνε και αγκαλιάζονται καθώς δεν ξέρουν πότε και εάν θα ξανασυναντηθούν

Συγκινητικές σκηνές εκτυλίσσονται στην Ουκρανία καθώς όσες οικογένειες μπορούν φεύγουν από τη χώρα. Οι άνδρες, όμως, ηλικίας από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα καθώς το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας το απαγόρευσε για το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης.

Οι μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά και λίγα υπάρχοντα ανά χείρας προσπαθούν να φύγουν μακριά από τον πόλεμο την ώρα οι άντρες τους είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω.

Το βίντεο με τον πατέρα που αποχαιρετά το κοριτσάκι του ραγίζει καρδιές. Πατέρας και κόρη κλαίνε και αγκαλιάζονται καθώς δεν ξέρουν πότε και εάν θα ξανασυναντηθούν.

08:00 Ζελένσκι: Οι Ρώσοι χτυπάνε και πολίτες«Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Το ακούμε στον ουρανό μας και το βλέπουμε στα χώματά μας ότι δεν ήταν αρκετές»

Στις 7.30 το πρωί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.

«Αυτό το πρωί, αμυνόμαστε μόνο για το κράτος μας. Όπως χτες, οι πλέον ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Το ακούμε στον ουρανό μας και το βλέπουμε στα χώματά μας ότι δεν ήταν αρκετές», υπογράμμισε, αναφορικά με το πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε η Δύση.

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε την βροχή πυραύλων που έπληξε τα ξημερώματα το Κίεβο, από τις 4 το πρωί και μετά. Κατά τον ίδιο, η Ρωσία έπληξε τόσο στρατιωτικούς στόχους όσο και πολιτικούς.

Ο Ζελένσκι έκανε ξανά έκκληση και στους φιλειρηνικούς Ρώσους πολίτες να αντιδράσουν στην στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάγγελμά του έγινε τόσο στα ουκρανικά όσο και στα ρωσικά.

Αναζήτησε επίσης άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με την Μόσχα. «Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας, νωρίτερα ή αργότερα, για το πώς θα λήξουν οι εχθροπραξίες και θα τελειώσει αυτή η εισβολή», είπε ο Ζελένσκι. «Όσο συντομότερα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας». Όπως ξεκαθάρισε, μέχρι να σταματήσει η επίθεση, «θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας».

07:51 Ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας στη δυτική πόλη Λβιβ

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η Ρωσία προχώρησε χθες Πέμπτη το πρωί σε εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέχρι στιγμής.

Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

07:38 Εκρήξεις και τραυματίες στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται υπό επίθεση, ενώ κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες από χτύπημα ρωσικών πυραύλων.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ αποκρούστηκε, ενώ έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν φωτογραφίες από γέφυρα που φέρεται να ανατίναξε ο ουκρανικός στρατός για να ανακόψει την ρωσική προέλαση.

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

07:22 Οι Anonymous κηρύσσουν πόλεμο στην Ρωσία

Η διαδικτυακή ομάδα των Anonymous ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον σε «κυβερνοπόλεμο» με τη Ρωσία και άρχισε να επιτίθεται στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.

07:17 Εκκενώνεται η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία

Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αναφέρει ότι αναχωρεί για την Κίνα το προσωπικό της πρεσβείας.

Η Κίνα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εκκένωσης, ούτε για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές πτήσεις. 

Ανέφερε μόνο ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν άμεσα μόλις ενημερωθούν σχετικά.

07:02 Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία για την Aeroflot

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsiya) διεμήνυσε στις αρχές της Βρετανίας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα για την απαγόρευση των πτήσεων της Aeroflot προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η απαγόρευση των πτήσεων του ρωσικού εθνικού αερομεταφορέα από το Λονδίνο παραβιάζει τη διμερή συμφωνία για την ασφαλή και αποτελεσματική των εναέριων οδών μεταξύ των δύο κρατών και η Μόσχα ενδέχεται να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα σε αντίποινα.

06:41 Η μάχη για το Κίεβο καλά κρατεί

Διεθνή μέσα μεταδίδουν, επικαλούμενα ουκρανικές πηγές, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη την επίθεση προς το Κίεβο με συγκρούσεις να έχουν ξεσπάσει στην Ιβάνκοφ, νότια από το Τσέρνομπιλ, με τον ουκρανικό στρατό να ανατινάζει γέφυρα για να σταματήσει την προέλαση. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα κάνει λόγο για πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα τονίζοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη ναζιστική επίθεση του 1941 και ζητώντας διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 800 Ρώσοι και έχουν καταστραφεί επτά ρωσικά αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα, 130 τεθωρακισμένα οχήματα και 30 τανκ, νούμερα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν και χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά από αναλυτές και γνώστες της κατάστασης. 

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ρωσία μάλλον δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. 

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε σε Αμερικανούς βουλευτές ότι μηχανοκίνητες μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν μπει στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία, περίπου 32χλμ μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ο στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας (με κατάληψη του Κιέβου) και η σύλληψη του Βολίντιμιρ Ζελένσκι. 

06:35 Το ψήφισμα του ΟΗΕ και το βέτο

Ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τα Ηνωμένα Έθνη να απαιτούν την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα με Αμερικανούς διπλωμάτες να υποστηρίζουν ότι ακόμη κι έτσι είναι κρίσιμο να γίνει η ψηφοφορία ώστε να καταγραφεί η διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν εξηγεί ότι το ψήφισμα θα περάσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο. 

06:02 Στις φλόγες κατοικίες στο Κίεβο

Δύο κτίρια κατοικιών καίγονται στο νοτιοανατολικό Κίεβο χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά. Υπάρχουν πληροφορίες πως προκλήθηκαν έπειτα από κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους όμως οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ακόμα με τη ρωσική πλευρά να μην επιβεβαιώνει την κατάρριψη του αεροσκάφους. 

05:39 Βίντεο από έκρηξη στο Κίεβο

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέβασε ένα βίντεο με μια έκρηξη στον ουρανό πάνω από το Κίεβο.

05:37 Η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών.


Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη, μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.

05:26Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους

Το Ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από το Κίεβο.
Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέβασε σχετική ανάρτηση ενώ μαρτυρίες θέλουν το αεροσκάφος να έχει πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

05:18 Ο βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων

AP Photo

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χαρκίβ και Ντανιέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού γενικό επιτελείο.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα, ανέφερε ο ίδιος. 

04:59 Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους ξεκίνησαν. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις μόλις τώρα», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του, στο Telegram.

Η δημοσιογράφος του Guardian, Emma Graham Harrison, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και την πρώτη ημέρα της επίθεσης, όταν, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη με πυραύλους Κρουζ στρατιωτική βάση στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

05:29 Επικριτικός ο Μακρόν για τη στάση του Πούτιν

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιτέθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον πως «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα». Τον χαρακτήρισε διπρόσωπο και είπε πως «επέλεξε να πάει σε πόλεμο» ενώ υπήρχαν ακόμα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, δεν έκλεισε την πόρτα της διπλωματίας με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

04:57 137 νεκροί και 316 τραυματίες μετρά η Ουκρανία

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημέρωσε ότι 137 άνθρωποι (πολίτες και στρατιώτες) σκοτώθηκαν και 316 τραυματίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

04:56 Δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ

© Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ κατά της Μόσχας. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και κράτησε αρκετές ώρες, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ ενέκριναν τα συμπεράσματα και τις κυρώσεις που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

04:55 Σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου

(AP Photo/Richard Drew)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν, έκανε γνωστό πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει το Κίεβο» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «έχει αναπτύξει σχέδια για να προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επί μήνες επικαλείται την διπλωματία αλλά και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία όμως «όλο αυτό το διάστημα προετοίμαζε μια εν ψυχρώ επίθεση μεγάλης κλίμακας που δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

04:14 Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, εξέφρασε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί