«Ιανός» 16 μήνες μετά

Της Παναγιώτας Βράντζα*

Η καταστροφική επέλαση του ΙΑΝΟΥ από τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα από το νομό της Καρδίτσας, το Σεπτέμβριο του 2020, υπήρξε τραγική, αφήνοντας  πίσω της την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ταυτόχρονα, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα σε βασικές υποδομές, όπως οδικό, αρδευτικό και δίκτυο ύδρευσης, απώλειες στην παραγωγή και στην παραγωγικότητα της γης, αλλά και φόβο για τις μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν φαίνεται, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, να προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή τους.

Για την αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές, η κυβέρνηση, με μια κατ’ επίφαση δημοπρασία, επέλεξε τη διάθεση, εν λευκώ, 143 εκ. ευρώ σε μία  ιδιωτική εταιρία («Αποκατάσταση των ζηµιών στις υφιστάµενες οδικές καθώς και σε λοιπές υποδομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από τον µεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» στις 18 & 19 Σεπτεµβρίου 2020», με υπογραφή του υπουργού κ.Καραμανλή στις 10-5-21).  Η εν λόγω εταιρία, εκτός από την κατασκευή, ανέλαβε και το έργο του σχεδιασμού και της ιεράρχησης των έργων για τους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας. 

Μεταξύ αυτών είναι και ο περιφερειακός δρόμος στο Μουζάκι.  Η καταστροφή μερικών μόνο μέτρων, έχει διακόψει την κυκλοφορία του, δυσκολεύοντας  τους μόνιμους κατοίκους αλλά κυρίως τις μεταφορές προϊόντων, υλικών και προμηθειών για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η προτεραιοποίηση των έργων θα έπρεπε να είναι ευθύνη του δήμου Μουζακίου και της περιφέρειας  Θεσσαλίας και όχι της εταιρίας που ανέλαβε την εκτέλεσή τους.

Επειδή ο περιφερειακός δρόμος στο Μουζάκι αποτελεί σημαντική υποδομή για όλη την περιοχή.

Επειδή 16 μήνες είναι αρκετός χρόνος και θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί.

Επειδή η διαχείριση των χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από το Ελληνικό κράτος ή/και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Απαιτείται η επίσημη και δημόσια δέσμευση από τη διοίκηση του δήμου Μουζακίου και τον Δήμαρχο προσωπικά, για το πότε θα αρχίσει η αποκατάσταση του δρόμου και πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

* Η Παναγιώτα Βράντζα είναι κάτοικος Μουζακίου, κτηνίατρος και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί