Χρέος της πολιτείας η ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους

Της Παναγιώτας Βράντζα*

Την Πέμπτη 26-1-23 οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Καρδίτσας, ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία. 

Αποφάσισαν να δράσουν ομαδικά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Οι χώροι  άθλησης, τους οποίους η πολιτεία παρέχει και αδειοδοτεί, να είναι ασφαλείς. 

Το τραγικό περιστατικό, στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, στις 15-1-23, με το θάνατο του Ηλία Μπρέλλα,  ανέδειξε μια τραγική ολιγωρία. Αθλητικοί χώροι που φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες αθλητές, δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που η νομοθεσία ορίζει. 

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΠΑ ΑΕ/408113/21902/2725/603/2017 ΦΕΚ 3568/Β/10-10-2017 «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 56Β του ν. 2725/1999 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» (Α΄ 121), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94)» ορίζονται με λεπτομέρειες όλα όσα υλικά και τεχνικά απαιτούνται, ώστε να δίνεται άδεια λειτουργίας στα γήπεδα και να διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις.

Η συνάντηση έγινε στο εργατικό κέντρο της Καρδίτσας και ήταν αποκαλυπτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων στο Νομό μας, ΔΕΝ ανταποκρίνονται στις διατάξεις του νόμου. Παρόλα αυτά οι αγώνες διεξάγονται κανονικά. 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους αθλητές ήταν ξεκάθαρα. 

Μπορούμε  να συνεχίσουμε να αθλούμαστε με ασφάλεια; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου και κυρίως ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη μη εφαρμογή του;  Πως αντιμετωπίζει η πολιτεία τον αθλητισμό; Αρκεί η δημιουργία δημοτικών γηπέδων σε κάθε χωριό, τις περισσότερες φορές με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς κανένα σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία τους; 

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ο αθλητισμός  αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα, προσφέρει υγεία στον οργανισμό και σωματική ευρωστία. Οι ευεργετικές επιδράσεις του επεκτείνονται και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και  άλλες αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής τους.

Εδώ όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δράσουν άμεσα. Άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται για κανέναν, πολύ δε περισσότερο για τους διοικούντες. Οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους και η πολιτεία να τους εφαρμόζει. 

*Η Παναγιώτα Βράντζα είναι κτηνίατρος και πρώην βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί