Έξι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα μέσα σε επτά μήνες

Το τραγικό περιστατικό με τη γυναικοκτονία 31χρονης στη Δάφνη, αλλά και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική αδιαφορία των αστυνομικών που είχαν ενημερωθεί εδώ και καιρό πως η γυναίκα διέτρεχε κίνδυνο, είναι το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά από εγκλήματα, μέσα στο 2021, που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα και έχουν το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό.

Τα θύματα είναι γυναίκες, στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις, κάτι που αναδεικνύει εκ νέου ένα πρόβλημα βαθιά ριζωμένο μέσα στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Σε όλες τις περιπτώσεις ακούστηκαν δικαιολογίες όπως «η κακιά στιγμή», «τη ζήλευα», «χάλασε η φάση»…

Και όλα αυτά ενώ εδώ και αρκετούς μήνες το ελληνικό #metoo βρίσκεται σε διαρκή άνθηση, πολλές γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια και να καταγγείλουν σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης, εκμετάλλευσης, παρενόχλησης.

Από τις αρχές του χρόνου, έξι περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις γυναίκες να είναι τα τραγικά θύματα δολοφονικής βίας από τους συντρόφους της, προκαλώντας ορυμαγδό αντιδράσεων, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

►Τον Ιανουάριο, μια 54χρονη για Μεσκλά των Χανίων έπεσε νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της με 14 μαχαιριές. Η αγριότητα του εγκλήματος καταγράφηκε με λεπτομέρειες στην αναφορά του ιατροδικαστή.

►Τον Απρίλιο η 28χρονη Κωνσταντίνα εγκατέλειψε τον σύζυγό της στη Μακρινίτσα, έπειτα από μια κακοποιητική σχέση αρκετών ετών. Η άτυχη γυναίκα πλήρωσε με τη ζωή της, καθώς ο εν διαστάσει σύζυγός της πήγε στο σπίτι και την πυροβόλησε εν ψυχρώ. Παράλληλα, πυροβόλησε και σκότωσε και τον αδελφό της.

►Η περίπτωση της γυναικοκτονίας της Καρολάιν, η οποία δολοφονήθηκε τον Μάιο μπροστά στο 11 μηνών παιδί της, ήταν εκείνη που συγκέντρωσε και τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητα. Ο δολοφόνος σύζυγός της έστησε μια ολόκληρη ληστεία για να κρύψει την αλήθεια από τους αστυνομικούς. Η ΕΛ.ΑΣ και η ηγεσία της διέρρεαν για πολύ καιρό ότι είναι κοντά στους δράστες, στους οποίους είχα αποδοθεί τα χαρακτηριστικά «αλλοδαπών ποινικών», ενώ οι αστυνομικοί έδερναν και τέσσερις ημέρες έναν Γεωργιανοί προκειμένου να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Τελικά, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, υπό το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

►Τον Ιούνιο, η 64χρονη Ελένη θα πέσει νεκρή έξω από το σπίτι της, όπου ο εν διαστάσει σύζυγός της είχε στήσει καρτέρι και την πυροβόλησε. Αρχικά ο δράστης θα πει ότι είχαν οικονομικές διαφορές για να δηλώσει στη συνέχεια ότι η συμπεριφορά της ήταν απαράδεκτη. Αργότερα, οι αποκαλύψεις έφεραν στο φως μια σχέση κακοποιητική με πολλή βία, σωματική και ψυχολογική.

►Μόλις πριν από μερικές ημέρες η 26χρονη Γαρυφαλιά δολοφονήθηκε από τον 30χρονο σύντροφό της, ενώ έκαναν οι δυο τους διακοπές στη Φολέγανδρο. Ο δράστης έσπρωξε την κοπέλα από τα βράχια, ενώ προηγουμένως, όπως φαίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση, την είχε ξυλοφορτώσει άγρια. Ο ίδιος, όταν ομολόγησε, μίλησε για την «κακιά στιγμή» και πως «χάλασε η φάση».

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Έξι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα μέσα σε επτά μήνες”

  1. δες τι έκαναν στην Ειρήνη...

    Έχω βιώσει επί χρόνια τον εφιάλτη της οικιακής βίας και μάλιστα όχι από σύντροφο, αλλά από συγγενείς. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ ότι είναι δυνατόν να μου συμβαίνει αυτό και γι’ αυτό δεν έφευγε οριστικά. Είχα μάθει από παιδί ότι στην οικογένεια είναι αυτονόητο ότι τα άλλα μέλη μας αγαπάνε. Δεν είχα διανοηθεί ποτέ ότι τα μέλη της ίδιας της οικογένειας μπορούν να στιγματίσουν το ένα μέλος και αντλούν δύναμη και ευχαρίστηση κάνοντάς το να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ζει. Γνώριζα ότι στην μητρική οικογένεια της μητέρας μου υπήρχε ψυχικά ασθενής που μάλιστα έπαιρνε και αναπηρική σύνταξη. Δεν είμαι τόσο μικρή για να μη θυμάμαι με ποιο τρόπο την κακοποιούσαν τα ίδια της τα αδέρφια. Βρισκόταν σε μια μόνιμη κατατονική κατάσταση επί τουλάχιστον 4 δεκαετίες, χωρίς να μιλάει. Όταν διαπίστωσα ότι μου έλεγε τα ίδια λόγια που έλεγαν στην ανάπηρη θεία, διαπίστωσα ότι είμαι το επόμενο θύμα, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και επέλεξα να μην είμαι. Με απομάκρυνση οριστική πια, δεν υπάρχει άλλη λύση στις κακοποιητικές σχέσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί