Επιστολή καταπέλτης από 100 αναισθησιολόγους για τα κόλπα υπουργείου και ΥΠΕ Κρήτης

Με μια επιστολή – καταπέλτη 100 ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας απ’ όλη τη χώρα καταγγέλλουν ως παράνομες τις διαδικασίες που ξεκίνησε η 7η ΥΠΕ Κρήτης για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ., από την οποία αποκλείστηκαν οι Αναισθησιολόγοι να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Δείτε: “Δεν περιμέναμε, αφού δεν περισσεύει η ντροπή από την ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση, να την έδειχνε η κ. Μπορμπουδάκη”

“Θεωρούμε την προκήρυξη παράνομη και αντικείμενη στις αρχές του συντάγματος περί ισότητας – αναφέρουν οι αναισθησιολόγοι στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας- και την απάντηση της ΔΥΠΕ άτοπη, καθώς εμφανίζει το φαινόμενο της έλλειψης Αναισθησιολόγων ως κάτι παροδικό, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ‘’δεν θα συμπεριληφθούν στην παρούσα φάση’’.

Για τη διοίκηση της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης αναφέρουν: “Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απάντηση της 7ης ΔΥΠΕ η οποία, παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, μας ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων,  είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία μας”

Ολόκληρη η επιστολή και τα ονόματα των αναισθησιολόγων που υπογράφουν:

Κύριε Υπουργέ,

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. (Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849), όπου επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ δε δόθηκε η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απάντηση της 7ης ΔΥΠΕ η οποία, παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, μας ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων,  είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία μας.

Θεωρούμε την προκήρυξη παράνομη και αντικείμενη στις αρχές του συντάγματος περί ισότητας και την απάντηση της ΔΥΠΕ άτοπη, καθώς εμφανίζει το φαινόμενο της έλλειψης Αναισθησιολόγων ως κάτι παροδικό, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ‘’δεν θα συμπεριληφθούν στην παρούσα φάση’’. Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς, στην Ελλάδα υπηρετούμε περίπου 130 ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας σε σύνολο περίπου 360 θέσεων. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι η έλλειψή μας θα γίνει πιο φανερή τα επόμενα έτη και μπορεί κανείς να κατανοήσει πόσο ανούσια είναι η προσέγγιση της ΔΥΠΕ στο πρόβλημα, η οποία αντί να δώσει κίνητρα στους νέους αναισθησιολόγους να επιλέξουν τις προβληματικές μονάδες, λειτουργεί με πολιτικές που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα των Αναισθησιολόγων, αποτρέποντας έτσι τους νέους ειδικευμένους από το να αναζητήσουν εργασία στα νοσοκομεία ευθύνης της.

Δημιουργείται επίσης ένα είδος ‘’δεδικασμένου’’ βάσει του οποίου θα προκηρύσσονται θέσεις από τις οποίες θα αποκλείονται συγκυριακά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε ΔΥΠΕ.

Ακόμα, με τον αποκλεισμό μας από τις θέσεις των ΤΕΠ και ΜΕΘ, υποβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού λόγω της φύσης της ειδικότητας, οι Αναισθησιολόγοι έχουν τις πλέον κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να αντιμετωπίσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ως ειδικευόμενοι και μελλοντικοί ειδικευμένοι που θα κληθούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία της χώρας, θεωρούμε τα παραπάνω απαράδεκτα να συμβαίνουν σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος, στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να ακολουθεί την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιλέγει.

Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε περισσότεροι ιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καλύτερη κάλυψη προβληματικών μονάδων υγείας που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη.

Αναφέρουμε ορισμένα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν:

  1. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήψης ειδικότητας και τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στο Ε.Σ.Υ., όπως ίσχυε όταν η Αναισθησιολογία ήταν άγονη ειδικότητα. Έτσι, οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τα νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πολύ πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες από ότι σε ένα περιφερικό ιατρείο, για την κάλυψη του οποίου μπορεί να χαθεί πολύς εργασιακός χρόνος.
  • Κατάργηση του περιορισμού διεκδίκησης μόνιμης θέσης μόνο σε μια ΥΠΕ.
  • Τήρηση του νόμου και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν και αφορούν το δικαίωμα εξειδίκευσης και τη διεκδίκηση θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
  • Καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας, με αποφυγή υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού για εμβαλωματική κάλυψη μονάδων υγείας διαφορετικών από αυτές στις οποίες έγινε η πρόσληψη.
  • Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Υ4α/3592/1996 – ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 για την ασφάλεια στην αναισθησία, της οδηγίας 2003/88 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του 2017 ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος ανάπαυσης και να μειώνονται φαινόμενα τύπου ‘’burn-out’’.
  • Χορήγηση επιδόματος ‘’άγονης ειδικότητας’’.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας,

Οι ειδικευόμενοι Αναισθησιολογίας,

Αγγέλη Θεοδώρα

Αμπαζιάδη Ευφημία

Αναγνωστόπουλος Δημήτριος

Αναγνώστου Γεώργιος

Αντωνακοπούλου Ευθαλία

Αντωνογιαννάκης Αναστάσιος

Αποστολίδης Χαράλαμπος

Αποστολίδου Σοφία

Άρβης Συμέλα

Βαϊόπουλος Αθανάσιος

Βαρβαρίδη Ιωάννα

Βασιλειάδης Κωνσταντίνος

Βασιλός Περικλής

Γιαννούλης Δημήτριος

Γκαντίνας Γεώργιος

Γκιουλιάβα Άννα

Γρίβα Παναγιώτα

Dea Dilo

Devadze Guram

Δημητροπούλου Ιωάννα

Ευσταθίου Γεωργία

Ζέμμου Σουλτάνα

Θεοδοσοπούλου Πολυξένη

Θεοδώρου Λυδία

Ιωαννίδου Αικατερίνη

Καλαμποκίνη Κατερίνα

Καραγεώργος Βλάσιος

Καπανίδης Κωνσταντίνος

Καραγιάννη Μάρα

Καραντούλα Δήμητρα

Καραχανίδη Σταυρούλα

Καρβούνης Ηλίας

Καρράς Γεώργιος

Καρφάκης Γεώργιος

Κατσάκης Ζήσης

Κατσαρός Δημήτριος

Κέκελος Παναγιώτης

Κολοβού Νεφέλη

Κολώνια Κωνσταντίνα

Κουβιδάκης Δημήτριος

Κουτουλάκη Εμμανουέλα

Κουτσομανώλης Δημοσθένης

Κυριάζος Κυριάκος

Κωστρόγλου Ανδρέας

Λεβέντη Ελένη

Μανιάτης Χρήστος

Μαραγκούτη Αικατερίνη

Μασούρου Ζωή

Μαυρόπουλος Χρήστος

Μένης Αποστόλης

Μητσοκάπας Αθανάσιος

Μοσχοβάκη Νεφέλη

Μούγκουλη Θεοδώρα

Μπαγντασαριάν Στέλλα

Μπάρμπα Ανθή

Μπίρμπα Βασιλική

Μπράττου Παναγιώτα

Μπρούμα Αγγελική

Νάζου Γεωργία

Νικολή Ελένη

Νικοπούλου Αναστασία

Ντάκουλα Ανθούλα

Νταλαρίζου Νικολέττα

Ξανθάκη Ιωάννα

Ορφανού Χριστίνα

Ουράνης Παναγιώτης

Παλάσκα Ελευθερία

Παπαδάκου Ελεάνα

Παπαϊωάννου Αθανάσιος

Παπασπύρου Δήμητρα

Παπαστρατηγάκης Γεώργιος

Περεντέ Μελτέμ

Περτσίκαπα Μαριάνθη

Πηλακούτα-Δεπασκουάλε Μυρτώ

Πισσά-Δημητρίου Διαμάντω

Πιστιώλας Γεώργιος

Πιστιώλη Ευσταθία

Ποταμιάνου Στυλιανή

Πούπαλου Άννα

Ραντουλέσκου Θέα

Ρουγγέρης Λοΐζος

Ρουντ Ιουλία

Σαΐτη Ροδόπη

Σαμαρτζή Βασιλική

Σαουλίδης Σταύρος

Σαουλίδου Ελευθερία

Σαρρή-Φλωρίδου Πηνελόπη

Σηφάκη Φρειδερίκη

Σίνη Παρασκευή

Σορώκος Κωνσταντίνος

Σπηλιωτάκη-Φραγκουλάκη Ελένη

Τάλλιου Χριστίνα

Τζήμα Μαρία

Τιλελή Μαρία

Τριανταφύλλου Κωνσταντίνα

Τσαγκάρης Μιχάλης

Τσαούση Σύλβια

Τσαπάρα Βαΐα

Τσερλικάκης Νικόλαος

Τσιάνος Βασίλης

Τσιμπινός Βαγγέλης

Τσίτουρα Δήμητρα

Τσούμπα Μαρίνα

Χάτσιου Ελένη

Σχετικά Άρθρα

3 Thoughts to “Επιστολή καταπέλτης από 100 αναισθησιολόγους για τα κόλπα υπουργείου και ΥΠΕ Κρήτης”

  1. CitizenMitsos

    Αναισθησιολόγοι προς αναίσθητους!

  2. Δήμος Σθένης

    Γιατί να διαβάσει, να κουράζεται τσάμπα και βερεσέ ο άθρωπος; Αφού στο Μητσοτακιστάν κυβερνάει το “επιτελικό κράτος”, οι υπουργοί, η Βουλή, οι βουλευτές, το Κράτος και οι εξής όλοι… ο Μητσοτάκης!!! Όλοι τους θεωρούνται από το σύστημα “παρακεντέδες”! Στη βουλή, στη Δικαιοσύνη, στην Κυβέρνηση… Όλοι αυτοί υπάρχουν για να δικαιούνται να “προσφεύγουν” οι μη προνομιούχοι (δηλαδή οι μη ημέτεροι) πολίτες και να μη δικαιώνονται. Έτσι δικαιολογείται η “λειτουργία” του κράτους και επιβάλλεται το “σύστημα Μητσοτάκη”!!! Όσο πιο γρήγορα το “καταλάβουμε” τόσο το καλύτερο για τη χώρα… Γιατί ως “άξιοι της τύχης μας” έχουμε πολλά να δούμε ακόμα από “Μπορμπουδακιές” μέχρι “Μπογδανιές”…

  3. Υποτακτικος

    Εισπράττετε την αγανάκτηση όλης της Ελλάδας με τις παρανομίες σας.
    Εισαγγελέας διαβάζει;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί