Διεθνής Ημέρα των Νοσηλευτών – Μαιών 2024 – Τα μηνύματα

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses-ICN) και η  Διεθνής Ημέρα Μαιών τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (International Confederation of Midwives -ICM).Αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο, τις αξίες, την προσφορά και την συμβολή των Νοσηλευτών και Μαιών  στην Παγκόσμια Υγεία.

Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών  επέλεξε το θέμα:

«Οι νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας » με στόχο να αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις σχετικά με τη στρατηγική επένδυσης στη Νοσηλευτική για τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας, τη μείωση των επιπλοκών, της διάρκειας νοσηλείας και του κόστους. 

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιών 2024 υπόσχεται να αποτελέσει ξεχωριστό γεγονός, που θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες υγείας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και κοινότητες για να αναγνωρίσουν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές και οι Μαίες, στη διαμόρφωση της παγκόσμιας και ελληνικής υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνοντας πρωτοβουλίες:

1. Προαγωγή και προάσπιση της Νοσηλευτικής Επιστήμης. Επένδυση στην εκπαίδευση (προπτυχιακή , μεταπτυχιακή , συνεχιζόμενη).

2. Επαρκή, Ασφαλή και Αποτελεσματική Νοσηλευτική στελέχωση των υπηρεσιών υγείας. Προσέλκυση και παραμονή νέων Νοσηλευτών στους χώρους εργασίας. 

 Η Ελλάδα βρίσκεται στην  προτελευταία θέση ανάμεσα στις 32 χώρες του ΟΟΣΑ          ( μέσος όρος 9 Νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους) με αναλογία 3,4 Νοσηλευτές /1000 κατοίκους, ενώ η Δανία με 16 Νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.

3.   Αναγνώριση και ανταμοιβή του έργου τους.

4.  Ισότιμη διαχείριση των νοσηλευτών και  συμμετοχή τους στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών –τριών και των Μαιών – Μαιευτών, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πα.Γ.Ν.Η, εύχεται:

Χρόνια Πολλά στους Νοσηλευτές, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας για την καθημερινή προσφορά τους.

Πρινάρη Αγγελική 

Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΠΑΓΝΗ

Δήλωση Δημήτρη Βρύσαλη προέδρου σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές «γιορτάζουμε» τις Παγκόσμιες Ημέρες με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και διαιώνιση της πολυδιάσπασης και της μη ένταξης στα ΒΑΕ
Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαίου, οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών, «χορταίνουμε» από δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς μας» από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης.
Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας «διαβεβαιώνουν» ότι «νυχθημερόν κοπιάζουν» για εμάς.
Κυρίως, όμως, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα μας και καταλήγει στο συμπέρασμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα.»
● συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ όπου παραμένουν κενές 300 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξουθένωση οι συνάδελφοι στις κλινικές, στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΤΝ, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ,
Η ίδια κατάσταση υπάρχει με τις ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, όπου οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της Μαιευτικής κλινικής και του Μαιευτηρίου και στη μονάδα νεογνών
● εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
● ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70275 το Φεβρουάριο 2024) αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, που καλύπτουν μέρος των ελλείψεων
● δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πετσόκοψαν» τους μισθούς μας και κατήργησαν τα επιδόματα εορτών και αδεία ενώ είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.
● καθυστερεί πολλές φορές η πληρωμή των δεδουλευμένων (αποζημίωσης για υπερωρίες και εργασίας νυχτερινή και σε Κυριακές/αργίες).
● διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού/μαιευτικού κλάδου.
Το 2014, 2015 και 2020 έγιναν προσπάθειες για νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής είχε προτείνει τη δημιουργία νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.
● με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τα Καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών:

 • διατηρείται η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
 • διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και επιβάλλεται ότι την “αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή» την έχει ο υπεύθυνος νοσηλευτής
  Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων, η πολυδιάσπαση, η λιτότητα, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.
  Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, το νοσοκομείο – επιχείρηση θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη υλοποίηση των σχεδιασμών για «νοσοκομεία – επιχειρήσεις» είναι η εφαρμογή των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η «αξιολόγηση» με βασικό κριτήριο την «επίτευξη στόχων» στην κατεύθυνση της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  Ταυτόχρονα, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες συναδέλφους προκαλεί η προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ από τις διοικήσεις της Έ.Ν.Ε. και της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ.
  Προφανώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τη διοίκηση της Ε.Ν.Ε., που μόνιμη επιδίωξη της είναι «η νομοθέτηση της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους Νοσηλευτές». Για να ανοίξει ο δρόμος για δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες με πληρωμή, ενώ οι νοσηλευτές «συνεργάτες» των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι με την χειρότερη μορφή ελαστικής εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δελτίου τύπου της Ε.Ν.Ε. με τίτλο «Καθολική αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των Νοσηλευτών από τον Υπουργό Υγείας» την ίδια περίοδο που:
  ● αυξάνεται η εντατικοποίηση και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειας
  ● χιλιάδες συνάδελφοι βίωσαν τις αναστολές εργασίας
  ● δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  Αντίστοιχο είναι το δελτίου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με τίτλο «Άκρως εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας», ενώ συνεχίζεται η προκλητική άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αν και εκκρεμεί, από τις 17/9/2020, σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής
  Εξίσου προκλητικό και το δελτίου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με τίτλο «Ρεαλιστικός και ειλικρινής διάλογος εφ’ όλης της ύλης στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών» ενώ παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.
  Επιβεβαιώνεται ότι πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβερνητική επικίνδυνη προσφέρουν οι φιλοκυβερνητικές διοικήσεις σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αξιοποιώντας και διευθυντικά στελέχη νοσηλευτικών υπηρεσιών μονάδων υγείας.
  Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών και μαιών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.
  Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα για:
  ► Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  ► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια
  ► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.
  ► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού
  ► Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων
  ► Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης
  ► Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.
  ► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, με το προσωπικό τους, σε Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΥΣΑΛΗΣ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, αναδεικνύει το έργο των Νοσηλευτριών και των Νοσηλευτών, οι οποίοι παρέχουν διαρκώς, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ποιοτική φροντίδα σε όλες τις δομές υγείας, πρεσβεύοντας ηθικές αξίες και ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Η Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρει και ευχαριστεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης. Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της πανδημίας, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές έγιναν υπόδειγμα ανθρωπιάς, ηρωισμού και ανθρωπισμού. Με αλληλεγγύη, φιλότιμο και ευθύνη συνέβαλαν καθοριστικά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί