«Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» – H αποστομωτική απάντηση μαθητή στον εθνικισμό

Ένα πολύ καλό μάθημα ενάντια στον ρατσισμό δίνει έκθεση μαθητή, η οποία έχει γίνει viral. Ο μαθητής στην έκθεση με θέμα «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας», άφησε στην άκρη τα εθνικιστικά κλισέ και έγραψε τους λόγους που κάνουν έναν άνθρωπο πραγματικά σπουδαίο και δεν σχετίζονται με το αν γεννήθηκε στη Συρία ή στην Ελλάδα ή αν γεννήθηκε άσπρος ή μαύρος.

Γράφει στην έκθεση ο μαθητής:

«Το να είσαι Έλληνας είναι το ίδιο με το να είσαι Αλβανός, Σύριος, Αμερικάνος, Γερμανός, Τούρκος. Ο Έλληνας γεννιέται με την ίδια αξία και πεθαίνει με την ίδια. Δεν γεννιέται με κανένα προτέρημα υπέρ του ξένου. Ζει σε έναν τόπο όπως οι υπόλοιποι, απλά με πολύ ήλιο και θάλασσα. Το αρνητικό αυτού του τόπου είναι οτι υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν οτι η ιδιότητα του Έλληνα τον καθιστά ανώτερο έναντι των υπολοίπων. Όλοι γεννιόμαστε ίσοι, όπως και πεθαίνουμε. Η αξία που αποκτούμε προκύπτει από το αν ό,τι κάναμε στην ζωή μας, επηρέασε θετικά την ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη».

 

3pointmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» – H αποστομωτική απάντηση μαθητή στον εθνικισμό”

  1. θ.Γ

    Στα παιδιά μας διδάσκουμε την ανωτερότητα της συνεισφοράς του Ελληνικού ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, σε σχέση με τους υπόλοιπους ξένους πολιτισμούς, και επουδενί οι μαθητές διδάσκονται να συγκρίνουν ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων σε ατομικό επίπεδο (που ούτως ή άλλως είναι και ανέφικτη μια τέτοια σύγκριση, δηλαδή π.χ. να συγκρίνεις έναν ξένο επιστήμονα με έναν Έλληνα ανειδίκευτο, ή το ανάποδο). Τώρα αν κάποιος γονιός δεν διακρίνει ότι η σύγκριση πολιτισμών δεν ανάγεται σε συγκρίσεις ατόμων ή φυλών, τότε έχει θέμα αντίληψης και πρέπει να ξαναπαρακολουθήσει σχολείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί