Δήμος Μαλεβιζίου: Στη Δικαιοσύνη για διαγωνισμό σκάνδαλο 4 εκ. € του 2015- “Φωτογραφιζόταν” εταιρεία που πήρε το έργο (έγγραφα)

Οι καταγγελίες που είχαν φτάσει μέχρι το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα- Οι αποκαλύψεις που είχε κάνει το Candia και ερευνήθηκαν από την εισαγγελία

Ένας διαγωνισμός – σκάνδαλο, που εξελίχτηκε το 2015 στο δήμο Μαλεβιζίου, και οι καταγγελίες τότε έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης! Πρόκειται για τον διαγωνισμό που αφορά στην αλλαγή του δημοτικού φωτισμού, σε τιμές 2,5 φορές πάνω από τις κανονικές, με το τελικό κόστος να φτάνει περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ!

Τις αποκαλύψεις είχε κάνει τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2015 το Candia, παρουσιάζοντας τα σχετικά έγγραφα αλλά και τις καταγγελίες που είχαν φτάσει στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε: Δήμος Μαλεβιζίου: Φωτογραφικός διαγωνισμός 4 εκ. €, με σκανδαλώδεις τιμές! – Καταγγελίες στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα (έγγραφα)

Δήμος Μαλεβιζίου: Ο δημοτικός φωτισμός εκχωρείται σε ιδιωτική εταιρεία!).

Τώρα το θέμα διερευνάται μετά από εισαγγελική παρέμβαση και ήδη ο δήμος Μαλεβιζίου έχει κληθεί να δώσει στοιχεία γι αυτό το σκάνδαλο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και επιπλέον να παρουσιάσει στοιχεία για την περίοδο από το 2011 μέχρι το 2015.

Μάλιστα η υπόθεση ερευνάται από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εδώ και πάνω από 1 χρόνο, καθώς προέκυψε ότι συγκεκριμένη εταιρεία έπαιρνε εργολαβίες εκατομμυρίων ευρώ από δήμους σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αντικαταστήσει τον δημοτικό φωτισμό.

Οι διαδικασίες όμως ήταν τέτοιες που όλες οι άλλες εταιρείες αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα αυτοί να θεωρούνται φωτογραφικοί.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου και στο δήμο Μαλεβιζίου είναι η εταιρεία DASTERI SYSTEMS A.E.,
που εδρεύει στη Αλεξανδρούπολη, και η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό, αφού όμως οι φωτογραφικές διατάξεις που έθεσε ως όρους στη διακήρυξη ο δήμος, απέκλεισαν όλους τους άλλους υποψήφιους εργολήπτες!

Ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα στα τέλη Απριλίου 2015. Ο προϋπολογισμός για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού ήταν 3.143.200,00 € και με τον ΦΠΑ 3.866.136,00 €. 

Πρόκειται για τον διαγωνισμό με τον οποίο στην ουσία ο δημοτικός φωτισμός του Μαλεβιζίου εκχωρήθηκε για 8 χρόνια στην εταιρεία DASTERI SYSTEMS A.E.

Οι προϋποθέσεις ήταν τόσο συγκεκριμένες και υπερβολικές ώστε φωτογραφιζόταν στην ουσία μία εταιρεία και έβγαιναν έξω όλες οι υπόλοιπες. Όπως και σε άλλους δήμους της χώρας.

Εκτός των άλλων, η διακήρυξη ζητούσε ο προμηθευτής να έχει ως κύρια δραστηριότητά του την παραγωγή ή την προμήθεια τέτοιων προϊόντων, τη συμμετοχή σε φορείς ανακύκλωσης φωτιστικών, την εκτέλεση τουλάχιστον 10 παρόμοιων προμηθειών σε ΟΤΑ ύψους τουλάχιστον (σε διεθνή διαγωνισμό…) ενώ αντίθετα δε ζητούσε καμία εμπειρία στην τοποθέτηση των φωτιστικών παρότι το έργο αφορούσε στην αντικατάσταση και τη συντήρηση για 10 έτη περίπου 2000 υφιστάμενων φωτιστικών και 5.000 λαμπτήρων με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 3.500.000 €.

Επίσης, δεν επιτρεπόταν  η δάνεια εμπειρία από προμηθευτή ή κατασκευαστή της Ελλάδας ή του εξωτερικού (σε διεθνή διαγωνισμό…) από τοπική εταιρεία που θα ήθελε να συμμετέχει στο διαγωνισμό ώστε να ξεπεράσει τα παραπάνω υπερβολικά προαπαιτούμενα.

Η σύμβαση υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016

Το έργο είχε προϋπολογισμό μαζί με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κοντά στα 4 εκατ. ευρώ (ο προϋπολογισμός ήταν 3.143.200,00 € και με τον ΦΠΑ 3.866.136,00 €).  Η δαπάνη είναι από την ιδιωτική εταιρεία, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται πλέον ο δημοτικός φωτισμός, ιδιωτικός, καθώς όλα θα είναι ιδιωτική υπόθεση, από την προμήθεια, την εγκατάσταση, τη λειτουργία μέχρι και την είσπραξη των τελών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη αλλά και τη σύμβαση, η εταιρεία – ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει στο δήμο την προμήθεια, εξασφαλίζοντας το 90% των χρημάτων από το κοινοτικό πρόγραμμα JESSICA, ενώ θα αναλάβει την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, πλην ενός ποσού  µέχρι του ποσού των 386.613.60 €, το οποίο θα πρέπει να δώσει στο Ταµείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) ως διασφάλιση για την χρηµατοδότηση του έργου, για 10 χρόνια.

Δηλαδή, ο ιδιώτης θα αναλάβει στην ευθύνη του το έργο του ηλεκτροφωτισμού, όχι μόνο σε σχέση με την κατασκευή αλλά και την αξιοποίηση και χρηματοδοτική του απόδοση (είσπραξη των τελών).

Οι καταγγελίες

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-4.jpg

Τον Ιούνιο του 2015 το Candia παρουσίασε τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη Δικαιοσύνη, ενώ είχαν σταλεί και στον τότε δήμαρχο Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη.

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει από τον εκπρόσωπο της εταιρείας “Medesco”, Γεώργιο Σανιδά. Με το υπόμνημα που είχε κατατεθεί στη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου καταγγέλλεται ο διαγωνισμός ως φωτογραφικός, για συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ σημειώνεται ότι οι όροι συμμετοχής αποκλείουν τον υγιή ανταγωνισμό τόσο από εργοληπτικές όσο και από προμηθευτικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά και από διεθνείς εταιρείες.

Εκτός των άλλων ζητείται, ο προμηθευτής να έχει ως κύρια δραστηριότητά του την παραγωγή ή την προμήθεια τέτοιων προϊόντων, τη συμμετοχή σε φορείς ανακύκλωσης φωτιστικών, την εκτέλεση τουλάχιστον 10 παρόμοιων προμηθειών σε ΟΤΑ ύψους τουλάχιστον (σε διεθνή διαγωνισμό…) ενώ αντίθετα δε ζητά καμία εμπειρία στην τοποθέτηση των φωτιστικών παρότι το έργο αφορά την αντικατάσταση και τη συντήρηση για 10 έτη περίπου 2000 υφιστάμενων φωτιστικών και 5.000 λαμπτήρων με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 3.500.000 €.

Επίσης, δεν επιτρέπει  τη δάνεια εμπειρία από προμηθευτή ή κατασκευαστή της Ελλάδας ή του εξωτερικού (σε διεθνή διαγωνισμό…) από τοπική εταιρεία που θέλει να συμμετέχει στο διαγωνισμό ώστε να ξεπεράσει τα παραπάνω υπερβολικά προαπαιτούμενα.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που εντοπίζεται είναι και η μεγάλη απόσταση από τα ποιοτικά κριτήρια και τις διαδικασίες του προγράμματος Jessica, και του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (σαν διαχειριστής του)  μια και είναι απόλυτα ασαφές πώς αποπληρώνεται ο ανάδοχος, ενώ δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση τα ποιοτικά κριτήρια των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αστικής Ανάπτυξης.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-1.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-2.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-3.jpg

Η δεύτερη καταγγελία υπογραφόταν από τον πολιτικό μηχανικό – συγκοινωνιολόγο, Ιωάννη Μαυρέα, και είναι αυτή που έχει σταλεί στον τότε πρωθυπουργό, τη Δικαιοσύνη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Όπως αναφέρει, οι τιμές στον προϋπολογισμό είναι σκανδαλώδεις. Και αναφέρει το παράδειγμα για το φωτιστικό τύπου Led χωρίς βραχίονα, ισχύος 50 MW, για το οποίο ο δήμος δίνει τιμή 1.340 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τα Νέα Ενιαία Τιμολόγια (ΝΕΤ) η τιμή γι αυτό τον τύπο των φωτιστικών είναι 506 ευρώ, επίσης χωρίς ΦΠΑ!

Παράλληλα σημειώνει ότι με βάση τις τιμές που ισχύουν με τα Νέα Ενιαία Τιμολόγια, ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι 1.469.131 ευρώ και όχι 3.866.136 ευρώ!

Προσθέτει ακόμα ότι ο δήμος ζητά φωτιστικά τύπου Led για εξοικονόμηση ενέργειας, όταν στην Ελλάδα, με νόμο, υπάρχει πλέον και άλλη τεχνολογία, αυτή της Μαγνητικής Επαγωγής, με διπλάσιο χρόνο ζωής των φωτιστικών (100.000 ώρες έναντι 50.000 των Led) και πολύ μικρότερο κόστος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-6.jpg

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί