Δήμος Μαλεβιζίου: Φωτογραφικός διαγωνισμός 4 εκ. €, με σκανδαλώδεις τιμές! – Καταγγελίες στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα (έγγραφα)

Καταγγελίες για ένα “φωτογραφικό διαγωνισμό” του δήμου Μαλεβιζίου, με σκανδαλώδεις τιμές, που ανεβάζουν μέχρι και από 2,5 φορές πάνω την τιμή ορισμένων φωτιστικών αλλά και συνολικά τον προϋπολογισμό του έργου, φτάνοντάς τον κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, διατυπώνουν εταιρείες προμηθευτών! Οι καταγγελίες έχουν φτάσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης στην εισαγγελία Εφετών Κρήτης και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό με τον οποίο στην ουσία ο δημοτικός φωτισμός του Μαλεβιζίου εκχωρείται για τα επόμενα χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, υπόθεση την οποία έφερε στο φως το Candianews (ΔΕΙΤΕ: Δήμος Μαλεβιζίου: Ο δημοτικός φωτισμός εκχωρείται σε ιδιωτική εταιρεία!).

Όπως παρουσιάσαμε, το έργο, ο διαγωνισμός για το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα με την ανάδειξη του αναδόχου, έχει προϋπολογισμό μαζί με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κοντά στα 4 εκατ. ευρώ (ο προϋπολογισμός είναι 3.143.200,00 € και με τον ΦΠΑ θα φτάσει τα 3.866.136,00 €).  Η δαπάνη όμως δε θα γίνει από το δήμο αλλά από ιδιωτική εταιρεία, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται πλέον ο δημοτικός φωτισμός, ιδιωτικός, καθώς όλα θα είναι ιδιωτική υπόθεση, από την προμήθεια, την εγκατάσταση, τη λειτουργία μέχρι και την είσπραξη των τελών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη που βγήκε στον “αέρα” πριν μερικές ημέρες, η εταιρεία – ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει στο δήμο την προμήθεια, εξασφαλίζοντας το 90% των χρημάτων από το κοινοτικό πρόγραμμα JESSICA, ενώ θα αναλάβει την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, πλην ενός ποσού  µέχρι του ποσού των 386.613.60 €, το οποίο θα πρέπει να δώσει στο Ταµείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) ως διασφάλιση για την χρηµατοδότηση του έργου, για 10 χρόνια.

Δηλαδή, ο ιδιώτης θα αναλάβει στην ευθύνη του το έργο του ηλεκτροφωτισμού, όχι μόνο σε σχέση με την κατασκευή αλλά και την αξιοποίηση και χρηματοδοτική του απόδοση (είσπραξη των τελών).

Οι καταγγελίες

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-4.jpg

 

Σήμερα το Candianews παρουσιάζει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που έχουν φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό αλλά και τη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν σταλεί και στο δήμαρχο Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη.

Η πρώτη καταγγελία γίνεται από την εταιρεία τον εκπρόσωπο της εταιρείας “Medesco”, Γεώργιο Σανιδά. Με το υπόμνημα που έχει κατατεθεί στη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου καταγγέλλεται ο διαγωνισμός ως φωτογραφικός, για συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ σημειώνεται ότι οι όροι συμμετοχής αποκλείουν τον υγιή ανταγωνισμό τόσο από εργοληπτικές όσο και από προμηθευτικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά και από διεθνείς εταιρείες.

Εκτός των άλλων ζητείται, ο προμηθευτής να έχει ως κύρια δραστηριότητά του την παραγωγή ή την προμήθεια τέτοιων προϊόντων, τη συμμετοχή σε φορείς ανακύκλωσης φωτιστικών, την εκτέλεση τουλάχιστον 10 παρόμοιων προμηθειών σε ΟΤΑ ύψους τουλάχιστον (σε διεθνή διαγωνισμό…) ενώ αντίθετα δε ζητά καμία εμπειρία στην τοποθέτηση των φωτιστικών παρότι το έργο αφορά την αντικατάσταση και τη συντήρηση για 10 έτη περίπου 2000 υφιστάμενων φωτιστικών και 5.000 λαμπτήρων με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 3.500.000 €.

Επίσης, δεν επιτρέπει  τη δάνεια εμπειρία από προμηθευτή ή κατασκευαστή της Ελλάδας ή του εξωτερικού (σε διεθνή διαγωνισμό…) από τοπική εταιρεία που θέλει να συμμετέχει στο διαγωνισμό ώστε να ξεπεράσει τα παραπάνω υπερβολικά προαπαιτούμενα.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που εντοπίζεται είναι και η μεγάλη απόσταση από τα ποιοτικά κριτήρια και τις διαδικασίες του προγράμματος Jessica, και του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (σαν διαχειριστής του)  μια και είναι απόλυτα ασαφές πώς αποπληρώνεται ο ανάδοχος, ενώ δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση τα ποιοτικά κριτήρια των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αστικής Ανάπτυξης.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-1.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-2.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-3.jpg

  

Η δεύτερη καταγγελία υπογράφεται από τον πολιτικό μηχανικό – συγκοινωνιολόγο, Ιωάννη Μαυρέα, και είναι αυτή που έχει σταλεί στον πρωθυπουργό, τη Δικαιοσύνη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Όπως αναφέρει, οι τιμές στον προϋπολογισμό είναι σκανδαλώδεις. Και αναφέρει το παράδειγμα για το φωτιστικό τύπου Led χωρίς βραχίονα, ισχύος 50 MW, για το οποίο ο δήμος δίνει τιμή 1.340 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τα Νέα Ενιαία Τιμολόγια (ΝΕΤ) η τιμή γι αυτό τον τύπο των φωτιστικών είναι 506 ευρώ, επίσης χωρίς ΦΠΑ!

Παράλληλα σημειώνει ότι με βάση τις τιμές που ισχύουν με τα Νέα Ενιαία Τιμολόγια, ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι 1.469.131 ευρώ και όχι 3.866.136 ευρώ!

Προσθέτει ακόμα ότι ο δήμος ζητά φωτιστικά τύπου Led για εξοικονόμηση ενέργειας, όταν στην Ελλάδα, με νόμο, υπάρχει πλέον και άλλη τεχνολογία, αυτή της Μαγνητικής Επαγωγής, με διπλάσιο χρόνο ζωής των φωτιστικών (100.000 ώρες έναντι 50.000 των Led) και πολύ μικρότερο κόστος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fotistika-6.jpg

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί