Θλίψη από την απώλεια ενός ανθρώπου των γραμμάτων: «Έφυγε» ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης

Ένας άνθρωπος των γραμμάτων, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, “έφυγε” από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών.

Γεννήθηκε στον Αμιρά της Βιάννου και σε ηλικία 8 ετών έχασε τον πατέρα του και όλους τους άρρενες συγγενείς του.

Σπούδασε και πήγε με υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Δίδαξε επί σειρά ετών Ιστορία του Πολιτισμού και των Κλασικών χρόνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Συγκλητικός και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δίδαξε επίσης σε διάφορα ξένα Πανεπιστήμια και συνετέλεσε στη δημιουργία Τμημάτων-Εδρών Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Taipei (Taiwan) και στις Ινδίες. Έχει συγγράψει πληθώρα μελετών, βιβλίων και άρθρων. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Υπό τις ανωτέρω ιδιότητες και ως μέλος μιας πανεπιστημιακής Σχολής που με τα Τμήματά της καλύπτει τον Παγκόσμιο Πολιτισμό (ιδίως τον Ελληνικό), εμερίμνησε για την ίδρυση Τμήματος Ξένων Πολιτισμών, δια δε της διδασκαλίας και των δημοσιευμάτων του (100 βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά ) προήγαγε την έρευνα και συνετέλεσε στη βαθύτερη γνωριμία και κατανόηση του πολιτισμικού φαινομένου.

Η μέρα και η ώρα της κηδείας του, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

viannitika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί