Στα χιόνια της «Ζηνοβίας» θάφτηκε το «επιτελικό κράτος» του Κ. Μητσοτάκη: Ρίχνουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες

Στα χιόνια της «Ζηνοβίας» θάφτηκε χτες το «επιτελικό κράτος», αφού λόγω της ανετοιμότητας – όπως αποδείχθηκε – των αρμόδιων υπηρεσιών διακόπηκε από το μεσημέρι η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος.

Δείτε: «Γολγοθάς» για χιλιάδες οδηγούς στην Αθηνών-Λαμίας (βίντεο & φωτο)

Χάος στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας – Έντονες οι αντιδράσεις για το «επιτελικό κράτος»

Οδηγοί και επιβάτες παρέμειναν για περισσότερες από πέντε ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στο σφοδρό κρύο, ενώ το κομφούζιο συνεχίστηκε με τις αρμόδιες αρχές να πετούν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών. Όπως ειπώθηκε και σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων: «Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα… μέχρι που χιόνισε πολύ».

Γαϊτανάκι ευθυνών

Το Υπουργείο Μεταφορών ισχυρίζεται ότι την απόφαση για να κλείσει η εθνική οδός, την έλαβε η Τροχαία, μετά από εισήγηση της Νέας Οδού, της εταιρείας που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής. Με την σειρά της, η Τροχαία θεωρεί υπεύθυνη τη Νέα Οδό, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, διότι δεν καθαρίστηκε επαρκώς το οδόστρωμα και δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορούσε να επιτρέψει τη διέλευση των οχημάτων στο σημείο που έχει κλείσει ο δρόμος από το χιόνι.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως είχε έτοιμες και αλατιέρες και γκρέιντερ, αλλά δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τη Νέα Οδό. Τέλος, η Νέα Οδός ρίχνει την ευθύνη στους μετεωρολόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερώσει για την τόσο μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και στους οδηγούς, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν είχαν αλυσίδες, αλλά και ότι χρησιμοποιούσαν τη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα εκχιονιστικά οχήματα και τα φορτηγά με το αλάτι.

Πάντως οι οδηγοί και οι επιβάτες από την πλευρά τους δηλώνουν εξοργισμένοι για το μπάχαλο και την ταλαιπωρία και διαμαρτύρονται ότι ουδείς τους είχε ενημερώσει. Από την πλευρά του. Το σκηνικό του χάους ολοκληρώθηκε με τη συνηθισμένη διαρροή για «παρέμβαση Μητσοτάκη», ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς Μεταφορών – Υποδομών (Κωστα Αχ. Καραμανλή) και Προστασίας Πολίτη (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) «να βρουν ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση». 

Πολύωρη ταλαιπωρία και χάος 

Το κλείσιμο των δυο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μείνει εγκλωβισμένος για πολλές ώρες πάνω στο δρόμο, με τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Τα δυο ρεύματα δόθηκαν στην κυκλοφορία περίπου στις 21:00 το βράδυ, ωστόσο και πάλι η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε πλήρως με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Κατά μήκος όλης της Εθνικής Οδού, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν διάσπαρτες ουρές χιλιομέτρων και ακινητοποιημένα οχήματα με τους οδηγούς να καταγγέλλουν την ανικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών που «κόλησαν» σε μερικούς πόντους χιόνι. 

Χάος επικράτησε στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, έπειτα από το πέρασμα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας για την οποία όπως αποδείχθηκε οι αρμόδιες αρχές ήταν απροετοίμαστες. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από τους ταλαιπωρημένους πολίτες και πολλές οι επικρίσεις στα social media για το «επιτελικό κράτος» και την «ετοιμότητά» που διαφήμιζε η κυβέρνηση. Ολα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, ενώ οι οδηγοί τους δεν είχαν ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου. Η αστυνομία ακινητοποίησε εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. 

Από το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν, προκαλώντας κομφούζιο, οι παρακάτω εκτροπές κυκλοφορίας:

  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Λαμία.
  • Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο «Βαθύ» ρεύμα προς Σχηματάρι: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Χαλκίδα.

Μαρτυρίες από τους οδηγούς στο βίντεο που ακολουθεί:

Μεταξύ των εγκλωβισμένων ήταν και η δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Ιωάννα Σωτήρχου, η οποία βρέθηκε στο σημείο, όπου σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων. Όπως αναφέρει, ερχόμενοι από Καλαμπάκα και φτάνοντας στο Σχηματάρι, τους είπαν ότι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά, ωστόσο φτάνοντας στη Μαλακάσα ο δρόμος ήταν κλειστός. Κάλεσαν πολλές φορές στον αριθμό 1075, τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης της διαχειρίστριας του αυτοκινητόδρομου «Νέας Οδού», αλλά η αναμονή ξεπερνούσε τα πέντε λεπτά, ενώ κανείς δεν απαντούσε ούτε και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών των Αφιδνών. 

«Δεν ξέραμε αν έπρεπε να σβήσουμε τις μηχανές μας, αν υπήρχε κίνδυνος να μείνουμε από βενζίνη», τονίζει και προσθέτει: «Η Μαλακάσα (σημ: όπου βρίσκεται και το κέντρο στάθμευσης των εκχιονιστικών μηχανημάτων) είναι το πρώτο σημείο που κλείνει, το γνωρίζουμε όλοι, όταν χιονίζει και θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα πρώτα εκεί. Είναι μνημειώδης η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να μην έχουν μάθει ότι η Μαλακάσα κλείνει πρώτη από το χιόνι». Είναι ενδεικτικό πως για μια απο τη Μαλακάσα μέχρι τις Αφίδνες, μικρότερη των 5 χλμ, οι οδηγοί χρειάζονταν πάνω από 3,5 ώρες, ενώ παρέμεναν για ώρες ακινητοποιημένοι. 

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε με δηκτικό τρόπο την αδυναμία του «επιτελικού κράτους» να διαχειριστεί την επέλαση της «Ζηνοβίας». «Επιτελικό λοιπόν είναι το κράτος που κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης -εδώ και μέρες προβλεπόμενης από την ΕΜΥ- δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή ούτε τη μεγαλύτερη εθνική οδό της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρξε σοβαρό τροχαίο συμβάν όπως άλλοτε. Καλή ξεκούραση κ. Μητσοτάκη. Καλές χειμερινές διακοπές», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης σε ανάρτησή του στο facebook.

Αντιδράσεις στα Social Media

https://twitter.com/el_ges/status/1211681688121696256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211681688121696256&ref_url=https%3A%2F%2Ftvxs.gr%2Fnews%2Fellada%2Fgaitanaki-eythynon-gia-xaos-me-kleisimo-tis-ethnikis-athinon-lamias
https://twitter.com/el_ges/status/1211697196623650818?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211697196623650818&ref_url=https%3A%2F%2Ftvxs.gr%2Fnews%2Fellada%2Fgaitanaki-eythynon-gia-xaos-me-kleisimo-tis-ethnikis-athinon-lamias
https://twitter.com/ynkognyto/status/1211708174400655360?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211708174400655360&ref_url=https%3A%2F%2Ftvxs.gr%2Fnews%2Fellada%2Fgaitanaki-eythynon-gia-xaos-me-kleisimo-tis-ethnikis-athinon-lamias
https://twitter.com/ToKouleli/status/1211707974978330624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211707974978330624&ref_url=https%3A%2F%2Ftvxs.gr%2Fnews%2Fellada%2Fgaitanaki-eythynon-gia-xaos-me-kleisimo-tis-ethnikis-athinon-lamias
https://twitter.com/panlabro/status/1211699342903595010?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211700729720823809&ref_url=https%3A%2F%2Ftvxs.gr%2Fnews%2Fellada%2Fgaitanaki-eythynon-gia-xaos-me-kleisimo-tis-ethnikis-athinon-lamias

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί