Το διπλό μήνυμα του πρωθυπουργού με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών

Τι μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού:

  • Προς το εξωτερικό και την ΠΓΔΜ

Ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών

  • Προς το εσωτερικό 

Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας.

Όπως αναφέρει η ΑΥΓΗ, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει ανοιχτά διαφοροποιηθεί εντός και εκτός των συνόρων. Συνεπώς, η κακή χθεσινή εξέλιξη της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, που πρωταγωνίστησε στο επίτευγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν σημαίνει επ’ ουδενί λόγο αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης στο “Μακεδονικό”.

Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάληψη -και- του υπουργείου Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα και στα Σκόπια, όπου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δίνει τη μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης. Και είναι απολύτως πειστικό.

Το δεύτερο μήνυμα, αυτό που στέλνει στο εσωτερικό, “δεν θα ανεχτώ στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας», κλείνει με οριστικό τρόπο τη συζήτηση και τη σεναριολογία που τόσο αχρείαστα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έργο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί με ώριμα, σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Έπειτα από τριάμισι χρόνια σκληρού αγώνα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να αντιστοιχεί με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

«Θα διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση του Ν. Κοτζιά και να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών είναι και απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εσωτερικό, και την κυβέρνησή μου», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά,  προσθέτοντας ότι η επιλογή του να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του «να μην ανεχθεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας .

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή του «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό, το εσωτερικό ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση ο πρωθυπουργός. «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την πΓΔΜ: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε επίσης στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί