Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Όχι» από Ισραήλ

Η Χαμάς αποδέχθηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν η Αίγυπτος και το Κατάρ, λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας δόθηκε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Χαμάς ανέφερε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια, είπε στον πρωθυπουργό του Κατάρ και στον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου ότι η μαχητική οργάνωση αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει απόρριψη της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Ένας ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters λέει ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η πρόταση περιλάμβανε «εκτεταμένα» συμπεράσματα που το Ισραήλ δεν θα υποστηρίξει.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία συμφώνησε η Χαμάς.

Ο Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου να μην εισβάλει στη Ράφα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της περιοχής.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε την «ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα», η οποία ήταν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε σχέδιο εισβολής, εκτός εάν δείξει πώς θα προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους εκεί.

Η ισραηλινή εντολή εκκένωσης έρχεται μετά τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της συμφωνίας των ομήρων, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο με τη Χαμάς να απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου, αφού το Ισραήλ πρότεινε κατάπαυση του πυρός για αρκετές εβδομάδες.

Η εντολή εκκένωσης πυροδότησε φόβους για μια ολοκληρωμένη επίθεση στη Ράφα, που απειλείται εδώ και καιρό από το Ισραήλ, εναντίον των καταφυγίων της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, επτά μήνες αφότου η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και πήρε 252 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. τα μαζικά αντίποινα του Ισραήλ ως απάντηση έχουν σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους, λένε αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στον θύλακα που κυβερνά η Χαμάς, και έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί