Το δεξιό κράτος ως “πατερούλης” στους “ημετέρους”… “αντικρατιστές” και η συμπαιγνία των Μέσων Ενημέρωσης

Του Γιώργου Δημητρίου

Ο κ.Βαρδινογιάννης, παραδόξως, ενώ είναι ο 32ος εφοπλιστής στη χώρα από πλευράς αξίας  στόλου έχει επιτύχει να είναι ο 4ος πλουσιότερος Ελληνας και παρότι η διαχείρισή του στην  τράπεζα Πειραιώς μάς κληροδότησε τεράστια ελλείμματα. 

Είναι ιδιοκτήτης σε πολλές προστατευμένες κρατικές άδειες πχ ΜΜΕ, διυλιστήρια, μεταφορές καυσίμων, πρατήρια καυσίμων, ΑΠΕ, απορριμάτων. Είναι ο πιο επιδραστικός κρατιστής επιχειρηματίας στη Ν.Δ.

Ο κ.Αλαφούζος είναι ο 34ος εφοπλιστής στη χώρα, από τα πιο ΄΄φτωχά΄΄ μέλη της  συμπαιγνίας, γι αυτό ίσως να είναι ο φανατικότερος ιδεολογικός προμηθευτής της Ν.Δ . Το  κράτος πατερούλης δίπλα του…

Ο κ.Κυριακού, το αδύναμο μέλος της συμπαιγνίας… Δίνει και αυτός τη μιντιακή ψυχή του, μαζί  και το ελικόπτερό του για να υποστηρίξει τον ιδιότυπο φιλελευθερισμό του Μητσοτάκη μονο σε ό,τι αφορά την ελευθερία των μελών της συμπαιγνίας να αποφασίζει ελεύθερα να μην πληρώσει ούτε τις τηλεοπτικές άδειες 

Ο Ιβάν Σαββίδης… είναι όμηρος, ενώ ο κ. Μαρινάκης που δεν είναι κρατιστής, είναι ο 4ος Ελληνας εφοπλιστής από πλευράς αξίας του στόλου και ο 5ος πλουσιότερος Έλληνας. Είναι η  αδικημένη πλευρά της <<Ασυμμετρίας Κερδών >> ως μέλος του καρτέλ που κουμαντάρει τη Ν.Δ. 

Μία κρατική άδεια, πλην της τηλεοπτικής, που επιδίωξε να πάρει στη διαχείριση απορριμμάτων και αυτή του την έκοψε το ΄΄ΑΣΕΠ΄΄του καρτέλ ενώ του απέσπασε και τα  παλιά ποδοσφαιρικά πλεονεκτήματα. 

Ο κ. Λάτσης, ενώ δεν έχει ΜΜΕ είναι ο έτερος επιδραστικός κρατιστής της χώρας (παλαιός  ιδιοκτήτης της Γιούρομπανκ με μεγάλη επιτυχία στα ελλείμματα). Κατέχει τις ίδιες κρατικές  άδειες με τον κ. Βαρδινογιάννη, πήρε και το Ελληνικό. 

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε όλοι αυτοί, πλην Βαγγέλα, τι θα ήταν χωρίς την αρωγή του δεξιού κράτους πατερούλη και τί θα ήταν ο κάθε Μητσοτάκης χωρίς αυτούς. Η οικονομική  δεξιά στην Ε.Ε δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας που είναι καρτέλ. 

Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ; Η’ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ; ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 

Μια πολιτικοικονομική συμπαιγνία που δραστηριοποιείται γύρω από τίς  αποκρατικοποιήσεις, τις κρατικές συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλληλεπιδρά για τον τον έλεγχο κυβερνήσεων. 

Αυτά τα καρτέλ, θεωρητικά, έχουν στρατηγική ισόρροπης διανομής των <<κερδών >> στα  μέλη αλλά και μία στρατηγική τιμωρίας στο μέλος που θα σκεφτεί να παραβιάσει τους  όρους της συμφωνίας. Ισως ή περίπτωση Μαρινάκη να θυμίζει κάτι τέτοιο. 

Η διαμόρφωση της << Σταθερότητας >> του καρτέλ προϋποθέτει ότι η συμπαιγνία θα  παραμείνει σιωπηρή θεωρώντας ότι τα μέλη της καλύτερα θα ήταν να συνεννοηθούν μεταξύ  τους παρά να ξεσπάσει πόλεμος. Αιτία πολέμου η <<Ασυμμετρία περιθωρίου κερδών και  ωφελημάτων >> 

Για παράδειγμα ο κάθε Μαρινάκης θα μετρήσει εάν το κόστος παραμονής του στην  συμπαιγνία είναι υψηλότερο από το κόστος της αποχώρησής του. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΟΛΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δεν μόνο ο εξωθεσμικός διαμορφωτής της κοινής γνώμης υπέρ του  καρτέλ και κατά του δημοσίου συμφέροντος αλλά και το εργαλείο ελέγχου και τιμωρίας  όσων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων δεν συμπράττουν με το καρτέλ ή φωνάξουν  για την αρπαγή κρατικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. 

Αναφορές 

1)Abreu , D. (1986) ,External Equilibria of Oligopolistic Supergames , Journal of Economic  Theory ,39, 191-225 

2)Abreu , D. (1998) On The Theory on Infinitely Repeated Games with Discounting  Econometric ,56, 383-396 

3)Bae , H. (1987) ,A Price – Setting Supergame Between Two Heterogenous Firms ,European  Economic Review , 31,1159-1171 

4)Chang , M.H ,(1991) The Effects of Product Differentiation ,9 , 453-469 

5)Colombo , S. (2013) , Product Differentiation and Collusion Sustainability when Collusion is  Costly , Marketing ,Science 32 (4) , 669-674 

6)Denechere , R. (1983) ,Duopoly Supergames with Product Differentiation , Economics  Letters , 11, 37 – 42 

7)Haecker , J. (1991) Optimal Symmetric Punishment in a Bertand Differentiated Product  Duopoly International Journal Industrial Organization ,14, 611-630 

8)Harrington , J. E, (1991) ,The Determination of Price and Output Quotas in a Heterogenous  Cartel, International Economic Review , 32 (4) , 767 – 792

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί