Σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός συγκλίνουν Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει

Πολύ κοντά στο κλείσιμο μιας πρώτης συμφωνίας εν μέσω του ανελέητου 45ήμερου πολέμου βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να παραμένει να διευκρινιστούν σε ένα άκρως εύθραυστο κλίμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν αφήνει εκτός το ενδεχόμενο να καταρρεύσει και αυτός ο γύρος συνομιλιών -που γίνεται με ισχυρή διεθνή διαμεσολάβηση- στο παρά πέντε.

Ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ εν μέσω των φονικών βομβαρδισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Η ισλαμιστική οργάνωση είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ και η ομάδα παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές του Κατάρ, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια.

Παράλληλα, αξιωματούχος της οργάνωσης μίλησε στο Al Jazeera και διευκρίνισε τα «καυτά» σημεία της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας. Αφορούν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, Issat el Reshiq.

Θυμίζουμε ότι η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), συναντήθηκε με τον Χανίγια στο Κατάρ τη Δευτέρα για να «αναδείξει ανθρωπιστικά ζητήματα» που σχετίζονται με τη σύγκρουση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ Η ίδια συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τις αρχές του Κατάρ.

Η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ως ουδέτερος διαμεσολαβητής ήταν έτοιμη «να διευκολύνει οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση στην οποία συμφωνούν τα μέρη».

Οι συζητήσεις και τα σενάρια για μια επικείμενη συμφωνία για τους ομήρους δίνουν και παίρνουν εδώ και μέρες στα πρακτορεία ειδήσεων. Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ επεδίωκαν μια συμφωνία για τη Χαμάς και το Ισραήλ σύμφωνα με την οποία οι μαχητές θα απελευθερώσουν 50 ομήρους με αντάλλαγμα μια τριήμερη εκεχειρία που θα ενίσχυε τις αποστολές έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, επικαλούμενο αξιωματούχο που είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάικλ Χέρτσογκ δήλωσε στην εκπομπή “This Week” του ABC την Κυριακή ότι ελπίζει σε συμφωνία «τις επόμενες ημέρες», ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι τα εναπομείναντα σημεία εμπλοκής ήταν «πολύ μικρά».

Πάντως, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν το έχουν επιβεβαιώσει και η πολιτική του υπουργικού συμβουλίου πολέμου είναι να μην αποκαλύπτει τίποτα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία αυτή.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι μια συμφωνία βρίσκεται προ των θυρών, κάτι που όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αφού και στο παρελθόν έχουν καταρρεύσει συμφωνίες τελευταία στιγμή.

«Ευαίσθητες διαπραγματεύσεις όπως αυτή μπορούν να καταρρεύσουν την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jon Finer στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC την Κυριακή. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Xθες πάντως, ανώτερη ισραηλινή πηγή και ανώτερο μέλος της Χαμάς απέρριπταν τις διαρροές περί επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων.

Εικόνα διάλυσης στον τομέα υγείας

Εκτός από τις βόμβες, την πείνα, τις ασθένειες και τον εκτοπισμό από τα σπίτια τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την τραγική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία. 

«Έχουμε τώρα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους, επομένως έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο πληθυσμό (στη νότια Γάζα), που χρησιμοποιεί το ένα τρίτο των νοσοκομειακών κλινών, σε λιγότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων νοσοκομείων», δήλωσε, χθες, χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν (εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας), αποτυπώνοντας μόνο ένα κομμάτι της ζοφερής πραγματικότητας. 

«Ακόμα κι αν αύριο το πρωί, αυτό έληγε με όρους κατάπαυσης του πυρός, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε τεράστιο πρόβλημα», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας από τη Γενεύη. 

Ο Ράιαν είπε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να παράσχουν περίθαλψη για πιο περίπλοκες ιατρικές περιπτώσεις –συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ασθενών με καρκίνο ή όσων πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση– και πιθανότατα θα «κατακλυστούν» από τις περίπου 5.500 γεννήσεις που αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Τα τελευταία θύματα των ισραηλινών επιδρομών

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με το Wafa, γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών στο χτύπημα που πραγματοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Το Wafa ανέφερε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στον καταυλισμό, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.

Παράλληλα, τρία πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα σύμπλεγμα κατοικιών στη Τζαμπάλια, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Επικαλούμενος πηγές από την Τζαμπάλια, κοντά στο σημείο της επίθεσης, το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν.

Την ίδια ώρα, οι IDF ανακοίνωσαν τα ονόματα δύο επιπλέον στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχη στη Γάζα το πρωί της Τρίτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς σε 68.

Πρόκειται για δύο στρατιώτες 26 ετών και 20 ετών. Επιπλέον, δύο έφεδροι, ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη βόρεια Γάζα.

Μαίνονται οι μάχες στη Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Al Jazeera Arabic και αναρτήθηκε στο X δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο βίντεο φαίνεται μια φάλαγγα βαριά οπλισμένων ισραηλινών στρατιωτών να παρελαύνει δίπλα σε ένα θωρακισμένο ισραηλινό όχημα. Ένα άλλο μέρος του βίντεο έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει έναν δρόμο στον καταυλισμό Μπαλάτα.

Ξεχωριστές επιδρομές και μάχες με πυροβόλα όπλα αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τραυματίσει τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Αράμπα. Άλλες επιδρομές αναφέρθηκαν σε Κιφίν και Γκαμπαντίγια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί