Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από πλημμύρες στη Βραζιλία, αγωνία για τους αγνοούμενους

Πολύ δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες για τους πληγέντες των πλημμυρών στη Βραζιλία, όπου ήδη έχουν καταγραφεί 78 θάνατοι ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 105 άνθρωποι. Περίπου 115.000 άνθρωποι στη νοτιοδυτική Βραζιλία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 3.000 στρατιωτικοί, πυροσβέστες και μέλη σωστικών συνεργείων, καθώς και εθελοντές, με βάρκες, τζετ σκι, ακόμα και κολυμπώντας, συνεχίζουν τον αγώνα να εντοπίσουν και να για σώσουν επιζήσαντες. 

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επισκέφθηκε την πληγείσα πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες και να συζητηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η ανοικοδόμηση. «Η γραφειοκρατία δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας, δεν θα μας εμποδίσει να αποκαταστήσουμε το μεγαλείο της πολιτείας», υποσχέθηκε.

AP Photo/Carlos Macedo

Ο κυβερνήτης Εντουάρτνου Λάιτε χαρακτήρισε την κατάσταση στην πολιτεία «εμπόλεμη ζώνη». «Πρόκειται για σενάριο πολέμου και θα χρειαστούμε μεταπολεμικά μέτρα», είπε, ζητώντας καλώντας να καταρτιστεί «σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Σχεδόν τα δυο τρίτα των σχεδόν 500 πόλεων της πολιτείας, που γειτονεύει με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και ορισμένες κοινότητες έχουν πλημμυρίσει τελείως. Τμήματα του οδικού δικτύου και γέφυρες καταστράφηκαν, ενώ κατέρρευσε εν μέρει και μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα.

Πάω από 400.000 άνθρωποι συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα το απόγευμα της Κυριακής, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πολιτείας (11 εκατ.) δεν έχει παροχή πόσιμου νερού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί