Κρήτη: Λένε όχι στις 26 τεράστιες ανεμογεννήτριες και στους 267 πυλώνες υψηλής τάσης από Χανιά ως τη Δαμάστα

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστα ενώ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 3 μμ στα Κυριακοσέλια Ραμνής Αποκορώνου.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση τεράστιων πυλώνων (400τμ βάση, 35μ ύψος), που θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, δίπλα από τα όρια των οικισμών και πάνω από κατοικίες εκτός οικισμού. Είναι φανερό ότι το έργο θα επηρεάσει το περιβάλλον, θα αλλάξει η φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, ενώ κανείς δεν απαντάει τί επιπτώσεις θα έχει η ακτινοβολία που θα εκπέμπεται ,στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο δεν θα εξασφαλίσει φτηνή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των «πράσινων» επενδυτών που περιμένουν στην σειρά για μεγαλύτερα κέρδη. Αποτελεί πρόκληση να ακούμε να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο , την ίδια στιγμή που το ρεύμα πωλείται σαν πανάκριβο εμπόρευμα, με συνέπεια εκατοντάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, να ζουν με τον φόβο της διακοπής.

Βλέπουμε το κράτος να εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 50% στα κέρδη τους. Αντίθετα εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να προστατευθεί το εισόδημα μας, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα ώστε να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Η κυβέρνηση μπροστά στις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα, επικαλέστηκε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Οι εξελίξεις δείχνουν όμως που πάει ο αφρός…. Τα χρήματα βρίσκονται όταν είναι να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των λίγων. Μάλιστα όταν ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων, ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και καλλιεργούμε από γενιά σε γενιά, μπαίνει σε προτεραιότητα το κόστος και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα μέλη μας , όλο τον Αποκορωνιώτικο λαό και τους φορείς του να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην ορμητική επίθεση των Μονοπωλίων Ενέργειας στον τόπο μας. Αν νομίζουν ότι θα δεχτούμε να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και ο τόπος μας να μετατραπεί σε νταμάρι είναι βαθιά γελασμένοι! Απαιτούμε να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επένδυση και να σχεδιαστεί η υλοποίηση με υπογειοποίηση του καλωδίου.
Όλοι και όλες στην συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Κυριακή 31 Μαρτίου!

Προσυγκέντρωση στα Κυριακοσέλια της Ραμνής Αποκορώνου, όπου βρίσκεται το σημείο εισόδου της γραμμής μεταφοράς στον Αποκόρωνα, στις 3:00 μ.μ. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του ιδρύματος «Αγία Σοφία» στους Άγιους Πάντες στις 5:00μ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμπολίτισσες και συμπολίτες!

Από τις αρχές Μαρτίου σε όλο το νομό Χανίων έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων από δημοτικούς άρχοντες, τοπικά συμβούλια, την περιφέρεια, τη δασική υπηρεσία, ορειβατικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, συλλογικότητες και από τους κατοίκους των δήμων Σφακίων, Αποκόρωνα, Κισσάμου, Κανδάνου – Σελίνου και Χανίων. 

Οι διαμαρτυρίες  προήλθαν εξαιτίας της απόφασης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ να υλοποιήσει προγενέστερη απόφαση του ΑΔΜΗΕ, αναλαμβάνοντας ένα  «φαραωνικό έργο» που θα περιλαμβάνει, αφενός 26 ανεμογεννήτριες με άνοιγμα  πτερύγων 150 μέτρων στο Δήμο Σφακίων, στο οροπέδιο Ασκύφου και αφετέρου 267 πυλώνες υψηλής τάσεως από Χανιά ως τη Δαμάστα, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Η ανάπτυξη είναι επιθυμητή και ζητούμενη σε κάθε τόπο. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση σε θέματα ενέργειας, επίσης! 

Όμως όλα αυτά οφείλουν να γίνονται συντεταγμένα με τις υπόλοιπες ανάγκες και ιδιαιτερότητες του τόπου. 

Στέλνουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα προς στην κυβέρνηση:

  • Πως θα λειτουργήσει αυτός ο τόπος που αφενός μεν προωθείται αποκλειστικά η τουριστική ανάπτυξη και στον αντίποδα υιοθετούνται πρακτικές που υποβαθμίζουν το “προϊόν” που έλκει αυτήν την τουριστική ανάπτυξη ;
  • Που είναι ο  ειδικός σχεδιασμός που απαιτείται , όπως υπογειοποίηση του δικτύου και παράλληλη ενσωμάτωση των ήδη υφιστάμενων δικτύων, κοντά σε οικιστικές περιοχές και σε περιοχές αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους;
  • Που είναι ο αειφόρος χαρακτήρας που οφείλουν να έχουν τέτοιες επενδύσεις;

Ναι, το θέλουμε η Κρήτη να μη λησμονείται σε θέματα ανάπτυξης, αλλά θέλουμε, όταν αυτή έρχεται, να σέβεται την προϋπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι ενεργά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Μαρτίου στις 5 μμ στο Ίδρυμα «Αγία Σοφία» Αποκορώνου.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Χανίων και η Οργάνωση Μελών Αποκορώνου  είμαστε στο πλευρό όλων που αγωνίζονται για την οριστική ματαίωση αυτού του οικολογικού εγκλήματος!!

Ο αγώνας αυτός είναι θέμα ζωής και αξιοπρέπειας!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί