Πρόγραμμα Δημοσίων Εξυπηρετήσεων: Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο

Του Μιχάλη Χαιρετάκη*

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ.Νίκου Παπαθανάση στις 15/2/2024 διαβάζουμε ότι οι παρατάσεις, καθυστερούν την υλοποίηση των έργων και δεν μπορεί να καθυστερούμε την ανάπτυξη επειδή κάποιοι λίγοι δεν είναι έτοιμοι με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτουμε.

Στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 έναν νόμο που έγραψε και συνέταξε ο ίδιος ο κ.Παπαθανάσης έτρεξαν κάποιες λίγες προσκλήσεις από τις 13 που προέβλεπε. Τέσσερις συγκεκριμένα. Ο τουρισμός, η Μεταποίηση , η Αγροδιατροφή και το καθεστώς 360ο.

Οι υποβολές των δύο πρώτων προκηρύξεων έληξαν στις 31/10/2022. Χωρίς παράταση όπως έλεγε και τότε ο κ.Παπαθανάσης. Σήμερα ενάμισι χρόνο μετά δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία απόφαση Υπαγωγής!!! 

Βέβαια για τα καθεστώτα της αγροδιατροφής και το 360οδεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αξιολόγησης. Άρα μάλλον δεν φταίνε οι παρατάσεις.

Σε επόμενο δελτίο τύπου ο κ.Παπαθανάσης λέει: «Το 2024 θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών»

Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως γίνεται να έχουμε το μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων ετών και ταυτόχρονα να απορρίπτεται η πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο!

Ας μας πει ο Υπουργός πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλα τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο εγκρίθηκαν ενώ τώρα 9 στα 10 επενδυτικά σχέδια στον Τουρισμό στην Κρήτη θα μείνουν εκτός? 

Πότε ήταν μεγαλύτερο το ΠΔΕ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ή σήμερα?

Πως ενώ είναι μεγαλύτερο σήμερα το ΠΔΕ όταν δεν υπάρχουν χρήματα για αυτές τις επιχειρήσεις?

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε έναν Νόμο στις 4/2/2022 μετά από δυόμισι έτη διακυβέρνησης και σήμερα που βρίσκεται στην δεύτερη τετραετία δεν έχει να επιδείξει ούτε μία απόφαση ένταξης ενός επενδυτικού σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.

Και επειδή στα στελέχη της κυβέρνησης αρέσει να παρερμηνεύουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέτυχε, αντί για 600εκ. ανά καθεστώς, να εγκριθούν 2,4 δισ για το καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και 2,2 δισ για το καθεστώς «Ενίσχυση Μικρών Επιχειρήσεων» του τότε Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 150 εκατ. για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων και 150 εκατ για το καθεστώς της μεταποίησης! Με το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών! Με Ταμείο Ανάκαμψης και Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης!

Και βέβαια το μεγαλύτερο ψέμα όλων. «Το 50% του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Με βάση τις ίδιες τις ανακοινώσεις (8/1/2024) του κ. Παπαθανάση το 85 % των δανείων του ΤΑΑ έχουν πάει σε μεγάλες επιχειρήσεις, ήτοι 8,6 δις από τα 10,26 δις συνολικά. Ενώ αν δει κανείς τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες των πόρων του ΤΑΑ δεν υπάρχει ούτε μία ΜΜΕ.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ,προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο,να μοιράσει σχεδόν όλα τα κονδύλια σε ολίγους,και αντί για επενδύσεις που θα έδιναν ώθηση στην πραγματική οικονομία να ενισχύει εμμέσως τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, δίνοντας αφειδώς χρήματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω του ΤΑΑ, χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια στιγμή αγνοεί τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που για να έχει μια καλή πορεία χρειάζεται στήριξη καθώς δεν έχει την ίδια πρόσβαση σε χρηματοδότηση όπως οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι. Τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις των πρώτων υλών, του κόστους εργασίας, του χρηματοοικονομικού κόστους και του κόστους δανεισμού είναι συνεχείς.

Ας σκεφτεί λοιπόν και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ποιον πρέπει να στηρίξει ενόψει ευρωεκλογών και αν οι ενέργειες της κυβέρνησης και του κ.Μητσοτάκη είναι προς όφελός του ή προς όφελος των πολυεθνικών ομίλων και των συγγενών και φίλων.

*Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, μέλος ΔΣ Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων και Πρόεδρος Ελαιουργών Ν.Χανίων

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί