ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η μεγαλύτερη πολιτική αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα ήταν η “συλλογική ηγεσία”

Του Γιώργου Δημητρίου

Οι κλοπές των δημοσίων πόρων επί διακυβερνήσεως ΝΔ-Πασοκ έφεραν τα μνημόνια, η οικονομική καταστροφή έφερε τον Τσίπρα, και οι αυταπάτες του Τσίπρα έφεραν την  καταστροφή της ΄΄Σμύρνης΄΄, τον Μητσοτάκη. Η μεγαλύτερη αυταπάτη Τσίπρα ήταν και  δυστυχώς παρέμεινε η πίστη στη <<Συλλογική Ηγεσία>> του κόμματος. 

ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ 

Η πολιτική αυτό-εξαπάτηση συνοδεύεται τίς περισσότερες φορές από πολιτική κακία (Θεωρία του Neil Manson) και είναι απόρροια γνωσιολογικών ελαττωμάτων στην  εφαρμοσμένη πολιτική που εξυπηρετούσαν ένα απροσδόκητο συλλογικό σκοπό και  ηγεσία, εν προκειμένω του Σύριζα. (πχ αυταπάτες για την Ε.Ε και τα μνημόνια, ασχετοσύνη  στην δυτικότροπη μεταρρύθμιση της οικονομίας) Nozic 1974, 1977  

H αυταπάτη της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος, απόρροια ανυπαρξίας πραγματικών  βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και λύσεων των οικονομικοκοινωνικών προβλημάτων. Η  παραπλάνηση της πεποίθησης ότι το <<αόρατο χέρι >>  της συλλογικής κομματικής ηγεσίας  θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Πρακτικά έφερε το χάος και τη διάλυση..( Political Self Deception p.41 ) 

Oι πέντε βασικές αυταπάτες της συλλογικής ηγεσίας Τσίπρα. 

1) Ηγεσία είναι να κάνεις τους ανθρώπους της ομάδας σου να σε ακολουθούν  εθελοντικά και όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μετά που δεν έσκισε τα μνημόνια  και τούμπαρε το δημοψήφισμα έφυγαν οι Βαρουφάκηδες και οι άλλοι. Αυτοί που  έμειναν στη συλλογική ηγεσία δεν τον πίστευαν πλέον και τον είχαν υπό ομηρία. 

Μετά την αναγκαστική παραίτηση Τσίπρα,αποχώρησαν οι εσωκομματικά ηττημένοι τσακαλώτοι που έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την εσωκομματική  Δημοκρατία με κάθε τρόπο. Το νέο αντάρτικο Τσίπρα, Φλαμπουράρηδων κλπ είναι άλλη μια απόδειξη της αυταπάτης μιάς συλλογικής πολιτικής ηγεσίας χωρις κοινές αρχές. 

2) Το 2019 εξήγγειλε το άνοιγμα του Σύριζα προς την κεντροαριστερά ουσιαστικά, αλλά  και τότε η συλλογική ηγεσία των ανάδελφων δεν τον άφησε να προχωρήσει. Ομως, ούτε ο ίδιος μπόρεσε να την προωθήσει. Και τελικά ο ίδιος έκαψε το σκοπό της πολιτικής διεύρυνσης. 

΄΄Φορολόγησε΄΄τη συλλογική νοημοσύνη χωρίς να έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να  δημιουργήσει μια συλλογική ηγεσία όπως την φανταζόταν στο δικό του μυαλό. Δεν εφερε  πρόσωπα ικανοτήτων δίπλα του και ώς ηγέτης, έστω και συλλογικός, δεν κατάφερε ποτέ από ό,τι φάνηκε καθαρά, να κερδίσει το σεβασμό,την ανταπόκριση και την αφοσίωση της ηγετικής του ομάδας. 

3) Ο Τσίπρας έκρυψε τα ελαττώματά του και τις αυταπάτες του πίσω από μία συλλογική κομματική ηγεσία, όπως τα ελαττώματα του Μητσοτάκη κρύβονται από  τα ΜΜΕ και τη διαπλοκή. 

Ο αυταρχισμός δεν είναι αποκλειστικά Δεξιό προνόμιο. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του  είναι αυταρχικοί αλλά και στο Σύριζα αυταρχική είναι όλη η συλλογική κομματική  ηγεσία.Ούτε τον πρό 4 μηνών εκλεγμένο αρχηγό δεν σεβάστηκε. ( Corska et al. 2021 ;  Pazhoohi and Kingstone ,2021 Peresman etc 2021 )

4) Πίστευε ότι κάθε σύγκρουση,σε όλα τα μέτωπα,πρόκειται να λυθεί από μόνη της. Να  ωριμάσει μέχρι να σαπίσει το πρόβλημα και ταυτόχρονα ήταν επιρρεπής στα  δράμματα.(πχ διαπραγματεύσεις με μνημόνια, απροθυμία μεταρρυθμίσεων  κα), διαχειριστής, τελικά εκ των πραγμάτων,  μιάς ολιγαρχικής οικονομίας και ο ίδιος. 

5) Μεγάλη αυταπάτη επίσης η πεποίθησή του πως θεώρησε ότι η άνοδος του στην  πρωθυπουργία ήταν προσωπική επιβράβευση των ικανοτήτων του και όχι της αποτυχίας της ΝΔ-Πασοκ κατά την πολυετή και διαφθορική διακυβέρνηση της χώρας. 

Δυστυχώς ο Τσίπρας έπαιρνε αποφάσεις όχι από καλύτερους από αυτόν συμβούλους όπως θα έκανε ένας αληθινός ηγέτης αλλά από τους ανίκανους κομματικούς επηρεαστές του ή  καλύτερα συν-ηγέτες. Το 4% του Σύριζα έγινε με την ψήφο μας + 33% = 37% ,και αφού έγιναν  πρωθυπουργοί και υπουργοί μας έφτυσαν στο πρόσωπο του Κασσελάκη που εμείς το +33%  ψηφίσαμε…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Η συλλογική ηγεσία του Σύριζα αποδείχθηκε αυταρχική και εκφράζεται σκεπτικισμός στην  κοινωνία για την βιωσιμότητα των προτάσεων του κόμματος στη πραγματική ζωή ( Stone 1980,Atemeyer, 1996 jost et 2003 ) 

Η αυταρχική συλλογική ηγεσία του Σύριζα της προεδρίας Τσίπρα συνδέεται άμεσα με  ισχυρές ασάφειες και παραλείψεις αναφορικά με την οικονομία. Είναι εμφανής η  προσπάθεια Τσίπρα να τίς κρύψει πίσω από από συλλογικές ομαδοποιήσεις ηγετίσκων που  δεν υπακούουν σε κανόνες της εσωτερικής κομματικής δημοκρατίας. 

Τα συγχωρέσαμε όλα λόγω της έντιμης διαχείρισης των ταμείων του κράτους.

Αλλά όλα, ως εδώ…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί