Βροχή οι διαψεύσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους για το «θάψιμο στοιχείων» στην τραγωδία στο Μάτι

Τι κρύβεται πίσω από τις νέες «αποκαλύψεις», την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης «καίγεται» με την «τραγωδία» της ελληνικής οικονομίας

Δύο χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, ένα χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, επικαλούμενο ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλου, και του αξιωματικού της υπηρεσίας, Δ. Λιότσου, ο οποίος είχε οριστεί από την Εισαγγελία ως πραγματογνώμονας για τις συνθήκες της τραγωδίας και τις ευθύνες της Πυροσβεστικής σ’ αυτήν.

Δείτε επίσης: Χωρίς ντροπή οι λασπωμένοι θέλουν να εμφανίσουν λασπωμένους και τους άλλους

Σε αυτό το ντοκουμέντο, η γνησιότητα του οποίου λογικά θα ελεγχθεί το επόμενο διάστημα, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να προειδοποιεί και να απειλεί τον αξιωματικό για τα ευρήματά του και να του ζητά να «θάψει» στοιχεία, ζητώντας του παράλληλα να παρουσιάσει τα απολύτως απαραίτητα στη Δικαιοσύνη.

«Θάψε τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές, από το υπουργείο, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;», φέρεται να λέει μεταξύ άλλων ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της φωτιάς στο Μάτι κατείχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων (έγινε αρχηγός δύο εβδομάδες μετά, στις 6 Αυγούστου του 2018) και βρίσκεται ανάμεσα στους 20 κατηγορούμενους για τους οποίους έχει ασκήσει διώξεις η Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Μάρτιο του 2019.

Στο ίδιο ντοκουμέντο που επικαλείται η εφημερίδα, ο τέως αρχηγός μπλέκει και την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, χωρίς να την κατονομάζει. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Αντιδράσεις

Ο ίδιος ο Γιώργος Ματθαιόπουλος σε χθεσινή του δήλωση στην ΕΡΤ αρνείται πως οι διάλογοι που του καταλογίζονται είναι αληθινοί. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω, τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» είπε, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για ξεκάθαρη «προσπάθεια συγκάλυψης», συμπληρώνοντας πως «είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας βιάστηκε -γι’ άλλη μία φορά- να κρίνει και να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ολα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Ελληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι. Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» τόνισε, προσθέτοντας: «Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Για «άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι που θα πέσει στο κενό» έκανε λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε Γ.Γ. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας. Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Να έρθουν όλα στο φως για το Μάτι» ήταν το σχόλιο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφης Γεννηματά. «Το χειρότερο από όλα είναι ότι το βράδυ, την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές. Πέρα από πρωτοσέλιδα, η Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως. Μιλάμε για πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές, για παιδιά. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι και να το θυμάμαι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος από τις εσωτερικές έριδες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Αυτό που πραγματικά είναι ανατριχιαστικό στο ηχητικό ντοκουμέντο είναι το γεγονός ότι ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να προβαίνει σε μια συγκλονιστική όσο και κυνική μαρτυρία που αφορά τις εσωτερικές έριδες στην ηγεσία του Σώματος και πώς αυτές αποτυπώνονται επιχειρησιακά με αντίτιμο τις καταστροφές δασών, περιουσιών κ.ά.

«Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Ετσι παίζεται το παιχνίδι».

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη, το ίδιο καλοκαίρι, είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια. Και στις δύο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Για το συγκεκριμένο απόσπασμα η κυβέρνηση δεν βρήκε τον χρόνο και τη διάθεση να κάνει κάποιο σχόλιο, εστιάζοντας αποκλειστικά γι’ άλλη μια φορά στην εκμετάλλευση των 102 νεκρών, πράγμα που έκανε από την πρώτη στιγμή άλλωστε που σημειώθηκε η τραγωδία.

Διαψεύδει και η Μαρία Παπασπύρου

Η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, διαψεύδει τον ισχυρισμό του ρεπορτάζ της «ΚτΚ» πως είχε εγείρει εκείνη την περίοδο ερωτήματα για την ισχύ του πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης του κ. Λιότσου.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρει πως το «διαψεύδει κατηγορηματικά» αυτό και συμπληρώνει: «Καλό θα είναι να ανατρέξει η συντάκτρια του δημοσιεύματος στο enikos.gr της 25ης Σεπτεμβρίου 2018, καθόσον θα διαπιστώσει ότι εδώ ουδέποτε έθεσα δημοσίως ερωτήματα για την ισχύ τού ως άνω πορίσματος, αλλά αναφέρομαι σε άλλους εμπειρογνώμονες που αμφισβητούν την πληρότητα αυτού του πορίσματος και στη συνέχεια ισχυρίζομαι ότι εγώ σε σχέση με αυτή την αμφισβήτηση «δεν γνωρίζω τι έχει γίνει αλλά μόλις πήγε το πόρισμα του πραγματογνώμονα (στον εισαγγελέα), αυτός θα κάνει τη δουλειά του και ο ΓΕΔΔ κάνει τη δική του δουλειά. Εκείνοι (οι εισαγγλείς) αν έχουν πλήρη στοιχεία για να κάνουν κάποιο κατηγορούμενο πρέπει να το κάνουν. Αν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ή δεν μπορούν να τα βρουν, να κάνουν αυτά που λέει ο νόμος. Δεν πρέπει όμως να εμπλέκεται ο ΓΕΔΔ σε αυτή την ιστορία έτσι. Ο ΓΕΔΔ θα αποδώσει τις πειθαρχικές ευθύνες εκεί που πρέπει, εφόσον υπάρχουν». Επομένως, αυτά που έχω δηλώσει είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται η δημοσιογράφος στην ως άνω εφημερίδα. Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου για τη διαφύλαξη του ονόματός μου, της προσωπικότητάς μου και του κύρους του ΓΕΔΔ, του οποίου είχα την τιμή να προΐσταμαι τότε».

Το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Στο ρεπορτάζ της «ΚτΚ» γίνεται λόγος για το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ως προς τους 20 που θεωρεί υπεύθυνους για την τραγωδία. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ανακριτής της υπόθεσης Α. Μαρνέρης βρήκε αρκετά προσκόμματα κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, με αποκορύφωμα, όπως αναφέρεται, τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αντικαθίσταται τον Σεπτέμβριο του 2019 από την έρευνα.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο στη διακυβέρνηση της χώρας βρισκόταν ήδη η Ν.Δ. και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαρνέρης δεν αντικαταστάθηκε και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο ανακριτής κρίνει πως «όσα έπραξαν συγκεκριμένοι αξιωματικοί πυροσβέστες και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας δεν εντάσσονται σε αδικήματα από αμέλεια -δηλαδή πλημμελήματα- αλλά πως στοιχειοθετούν κακουργήματα».

Στο Μάτι βρέθηκε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και παρέστη στο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς. «Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε τραγωδία αδιανόητη για μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία. Δύο χρόνια αργότερα δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης. Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας.

Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την  οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα.

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  στις έρευνες για το Μάτι.

Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Δημήτρης Τερζής, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί