3 με 5 κιλά εκρηκτικής ύλης στη βόμβα κοντά στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποιούνται οι αρχές για την βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα κοντά στο υπουργείο Εργασίας, σε ώρα μάλιστα που κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος. Την ευθύνη έχει αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Στο οπτικοακουστικό υλικό που απαθανάτισαν κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, φαίνεται η ένταση της έκρηξης, καθώς ο ήχος ήταν εκκωφαντικός. Οι αρχές εκτιμούν ότι η εκρηκτική ύλη άγγιζε τα τρία με πέντε κιλά.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από τράπεζα, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στην συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ωστόσο σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές. 

Προβληματισμός επικρατεί στην αστυνομία, την ώρα που η αντιτρομοκρατική συλλέγει βιντεοληπτικά υλικά από την οδό Σταδίου και άλλα σημεία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και να εντοπιστούν τα άτομα που τοποθέτησαν την βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής. 

Το χρονικό της επίθεσης

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη 01:29 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρόσοψη και τα τζάμια του κτηρίου καθώς και σε παρακείμενα κτήρια.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένη σε κάγκελο απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας μπροστά σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο είναι κλειστό καθώς είναι σε διαδικασία ανακαίνισης. Οι ειδικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε εκεί προκειμένου το ωστικό κύμα της έκρηξης να κατευθυνθεί προς το Υπουργείο Εργασίας.

Πριν την έκρηξη προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο στην Εφημερίδα των Συντακτών . Αρχικά ο άγνωστος προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά αλλά στην συνέχεια ξανατηλεφώνησε διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Επιπρόσθετα ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που εμφανίζεται για πρώτη φόρα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ το κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:48. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως τον χώρο και προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσματζόγλου.

Παράλληλα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ο μηχανισμός, όπως διευκρίνισε η ΕΛΑΣ, εξερράγη στη 01:29, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η οδός Σταδίου παρέμεινε αποκλεισμένη καθόλη την διάρκεια της νύχτας καθώς πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ σάρωσαν την περιοχή για την περισυλλογή στοιχείων. Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η κυκλοφορία στη οδό Σταδίου αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ), που έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί