Πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Οι δηλώσεις του Υπουργού για απολύσεις συμβασιούχων και κλείσιμο νοσοκομείων χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό

Να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας στις (συναντήσεις την ΠΟΕΔΗΝ ΕΙΝΑΠ ) για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων, κατάθεση του νομοσχεδίου για παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” τονίζει μέσω ανακοίνωσής του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας που έγιναν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με αντιπροσωπείες της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Βρύσαλης απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανυγειονομική κινητοποίηση (Απεργία στην Περιφέρεια – Στάση Εργασίας στην Αττική) την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και την πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Βρύσαλη

ΝΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ  οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας στις (συναντήσεις την ΠΟΕΔΗΝ ΕΙΝΑΠ ) για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων, κατάθεση του νομοσχεδίου για παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων με αντιπροσωπείες της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ, χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Συγκριμένα:

● στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός, αντί για την ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε να αντιμετωπισθεί η χρόνια υποβάθμιση τους, παρουσίασε ως λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε δήθεν να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ,  ο υπουργός απέρριψε κάθε αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων (επικουρικών, με ΣΟΧ, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, «τριμηνιτών», ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου και επέμεινε στην ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Χαρακτηριστική είναι η προκλητικότατη δήλωση του ότι οι καθαριστές στις δημόσιες μονάδες υγείας που κινδυνεύουν με απόλυση, μπορούν να «βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία»

● στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

● και στις δύο συναντήσεις, αντί για επείγουσες προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων, επέμεινε στην εφαρμογή των απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, μεταφέροντας, για άλλη μια φορά, το κόστος στις πλάτες των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε με έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων).

στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, αντί για προσλήψεις ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στα εργαστηριακά τμήματα, πρόβαλε την επέκταση των ΣΔΙΤ με τη σύναψη συμβάσεων κεντρικά με ιδιωτικούς ομίλους, στις οποίες θα στέλνονται οι εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία.

● απέρριψε το αίτημα για μαζικές προσλήψεις εργαζομένων και προκλητικά προπαγάνδισε τις ήδη ανακοινωμένες ανεπαρκέστατες προσλήψεις, που ακόμη και όταν ολοκληρωθούν (με μεγάλη καθυστέρηση) δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μεγάλη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία

● απέφυγε να απαντήσει στα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους και ένταξη στα ΒΑΕ. Ακόμη και στο αίτημα για αύξηση της αποζημίωσης για εργασία νυχτερινή και σε Κυριακές – αργίες, προκλητικά δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση στο ωρομίσθιο λόγω της πρόσφατης αύξησης κοροϊδίας ( 70 ευρώ μεικτά) στο βασικό μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ότι, δηλαδή, θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών.

Απαιτείται να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, 

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023).

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με την προκλητική δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία»

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση (Απεργία στην Περιφέρεια – Στάση Εργασίας στην Αττική) την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και την πορεία στο Υπουργείο Υγείας και προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση με πανελλαδική απεργία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί