Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με την υγειονομική περίθαλψη της Κρήτης στο χειρότερο σημείο

Του Δημήτρη Βρύσαλη*

Την Κυριακή 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ημέρα που ιδρύθηκε ο ΠΟΥ.

Η σημερινή επαιτιος βρίσκει το νησί μας απο πλευράς υγειονομικής περίθαλψης στο χειρότερο σημείο. Το κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ ,το κλείσιμο κρεβατιών ΜΕΘ στον Αγ Νικόλαο ,η κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθυμνου ,Λασιθίου ,Χανίων τα εντελλεσθε, τα επι πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έχουν δείξει ότι πλέον οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών βρίσκονται στο απόσπασμα.

Ο λαός μας ,οι ασθενείς, οι υγειονομικοί ,χρειάζεται να οργανώσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ στην Υγεία.
Χρειάζεται να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα, ότι στην ανάπτυξη που κυριαρχεί το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, η επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι επαρκείς αμοιβές και οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών αποτελούν ανεπίτρεπτο “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, το σχετικά πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθολικά και δωρεάν από τον λαό για τις ανάγκες του.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, νομοθετώντας το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Το “νέο ΕΣΥ” που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τα παλιά υλικά του “κόστους – οφέλους”, των “δημοσιονομικών περιορισμών”, του “νοικοκυρέματος των δαπανών και των παροχών”, υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και διαμόρφωσαν αυτό το απαράδεκτο έως επικίνδυνο για τον λαό σύστημα Υγείας. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά παράγοντες δραστικής επιδείνωσης των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
Ειναι ενθαρρυντικό ότι χιλιάδες υγειονομικοί δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς – πελάτες και κάτω από αντίξοες συνθήκες αγωνιούν για να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στον λαό.
Χρειάζεται να απορρίψουν οι στην πράξη το “τυράκι” της ενίσχυσης των εισοδημάτων τους από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, που οδηγεί αντικειμενικά στη “φάκα” επιδείνωσης των εργασιακών, επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών τους.
Να πετάξουν στα σκουπίδια την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να υιοθετηθούν ως “ρεαλιστικές” λύσεις στα βάσανα των ασθενών οι πληρωμές στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, οι επιπλέον πληρωμές και χαράτσια στα φάρμακα, οι απάνθρωπες εξαγγελίες για αλόγιστη χρήση φαρμάκων από τους καρκινοπαθείς έως και οι “προβληματισμοί” για το όριο παροχών στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου με κριτήριο το κόστος.
Η δράση των μαχόμενων υγειονομικών μέσα απο τα σωματεία τους αποδεικνύει ότι πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η μαχητική οργάνωση της λαϊκής πλειοψηφίας είναι εκείνη που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία με φορολογία του κεφαλαίου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων – ιατρείων.
Δεν νοείται Υγεία με κέρδος, “κόστος”, επιχειρηματική δράση.
Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως “αντιπολιτευόμενη” συμπολίτευση.
ώστε να διαμορφωθούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που η ανάπτυξη θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού, στην καθολική και απολύτως δωρεάν παροχή σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, διασφαλισμένα από το λαϊκό κράτος.

*Πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί