Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Παραμένουν οι εκτεταμένες καταστροφές του 2019 στα Χανιά

Το θέμα των καταστροφών  του 2019 στα Χανιά έθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ο επικεφαλής της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης.

 Με αφορμή το θέμα της ημερήσιας διάταξης για «Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το ΥΠΟΕΡΓΟ 5ο: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ-ΚΑΝΤΑΝΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»,  αναφέρθηκε στο επικίνδυνο περιστατικό με την πρόσφατη νέα κατολίσθηση, με πτώση τεράστιου βράχου, το Σάββατο 13 Γενάρη,  στον δρόμο στο χωριό Μεσαύλια του δήμου Πλατανιά,  όπου από καθαρή  τύχη και μόνο δε θρηνήσαμε θύματα.

Ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι – μολονότι οι αναγκαίες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στα Χανιά είναι κατεπείγουσες-  οι κάτοικοι παραμένουν ακόμη, εδώ και 5  χρόνια,  αντιμέτωποι με τις εκτεταμένες καταστροφές.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κεντρικός κάθετος άξονας του νησιού (Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα) και τα κατολισθητικά φαινόμενα στο χωριό  Μεσαύλια,  που -παρά την επικινδυνότητα- εδώ και 5 χρόνια δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά μόλις τώρα ξεκινούν  οι απαραίτητες επεμβάσεις. 

Επιπλέον, τα έργα αποκατάστασης στο επαρχιακό δίκτυο στα Χανιά που καταστράφηκε το 2019, όχι μόνο προχωρούν με προκλητικά αργούς ρυθμούς, αλλά και δεν εξασφαλίζουν ένα σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες, παρά μόνο την επαναφορά του δικτύου στην προβληματική κατάσταση  προ του 2019. Ουσιαστικά αποσκοπούν να μαζέψουν ό,τι απέμεινε. 

Αυτό, όπως επεσήμανε ο Αλέκος Μαρινάκης,  αποδεικνύει  την ιεράρχηση στις προτεραιότητες έργων, από κυβέρνηση, περιφέρεια και  δήμους και την αιτία αυτής της κατάστασης, που δεν είναι άλλη από την πολιτική η οποία  βάζει στο  ζύγι του «κόστους – οφέλους» την ασφάλεια του λαού, για τα κέρδη των λίγων.  

Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση των βασικών υποδομών,  η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη,  «κόβονται μαχαίρι» οι χρηματοδοτήσεις που δεν έχουν απορροφηθεί για αποκαταστάσεις από τις καταστροφές του 2019, σε δήμους (πχ Πλατανιά) και Περιφέρεια !

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στις περιφέρειες και τους δήμους, ακόμα και για στοιχειώδη πράγματα, αποσκοπούν να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.  

Σ΄ αυτή την πολιτική  υπάρχει προγραμματική σύγκλιση στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Περιφέρεια Κρήτης, στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα,  όπως είναι οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές. Οι όποιες «γκρίνιες» κατά καιρούς της διοίκησης της περιφέρειας για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης είναι μόνο για «να  μαζέψουν τα ασυμμάζευτα» με την κατάσταση των υποδομών στην Κρήτη. 

Οι κάτοικοι της ΠΕ Χανίων, συνολικά ο λαός της Κρήτης,  χρειάζεται να δυναμώσουν τη διεκδίκησή του,  για να μεγαλώσει η πίεση προς την κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους,  για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα και υποδομές,  χωρίς άλλη καθυστέρηση, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, από αυτά που ήδη πληρώνει καθημερινά ο λαός, με την κάθε είδους φοροληστεία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί